Anna-lehti: Puoli Seitsemän -juontaja Susani Mahadura saa lohtua buddhalaisista opeista: ”Miksi minun olisi pakko saavuttaa ja tavoitella koko ajan jotain enemmän?”

Tänä kesänä Puoli Seitsemän -keskusteluohjelmaa juontava Susani Mahadura on oivaltanut, etteivät materia ja menestys ole avain onneen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tänä kesänä Puoli Seitsemän -keskusteluohjelmaa juontava Susani Mahadura on oivaltanut, etteivät materia ja menestys ole avain onneen.
Teksti:
Anastasia Ranta

Suursuosion saavuttaneen Puoli Seitsemän -ohjelman kesäjuontajapestin lisäksi Susani Mahadura, 31, on toiminut Kultaisella Venla -pystillä palkitun pikamuodin pahuuteen pureutuvan Verta, hikeä ja teepaitoja –ohjelman juontajana.

Aiemmin Susanikin täytti tyhjiötään ostamalla pikamuotia. Vaatteiden ostaminen rentoutti rankan työviikon jälkeen, mutta vain hetkellisesti. Kuluttamisen saastuttavuuden ja epäeettisyyden tiedostava Susani lähtee nykyisin vaatekauppakierroksen sijaan vaikkapa rannalle.

”En omista juuri mitään. Pyrin ostamaan vain käytettyä, vastuullista ja kotimaista. En enää kuluta pikamuotia vaan valitsen henkilökohtaisen boikotoinnin”, Susani Mahadura sanoo Anna-lehdessä.

Lohtua buddhalaisuudesta

Kosketus minimalistineen elämäntapaan juontaa juurensa jo vuosien taakse. Susanin srilankalainen isä Delshan on kasvattanut Susanin buddhalaiseen tapaan lapsesta saakka.

Aiemmin Susanilla oli voimakas tarve edetä urallaan ja saavuttaa elämässään suuria. Nykyisin hänen tulevaisuuden toiveensa ovat maltillisempia. Buddhalaiset opit ovat lohduttaneet yksilö- ja suorituskeskeisessä yhteiskunnassa.

”Miksi minun olisi pakko saavuttaa ja tavoitella koko ajan jotain uutta ja
enemmän? Isäni kautta olen ymmärtänyt, miten paljon stressiä tällaiset ajatukset
tuovat mukanaan. Minä riitän juuri näin, ja sen oivaltaminen on ollut tärkeää”, Susani summaa Annassa.

Vuosien varrella kiinnostus juuriin ja buddhalaisuuteen on syventynyt. Susani on vegaani ja käy Sri Lankan Sri Pada vuorella muutaman vuoden välein.

Juuriaan hän on pohtinut myös yhdessä turkkilaissyntyisen Yagmur Özberkanin kanssa heidän Yle Puheelle tekemässään radio-ohjelmassa.

”Menin julkisessa työssä syvälle itseeni. Ohjelma käynnisti minulla vahvan halun
selvittää omaa identiteettiäni ja samalla se toi minut hyvin lähelle isääni.”

Treffikutsu pullopostilla

Susani asuu yksiössä yhdessä puolisonsa Benjamin Lehden kanssa. He tapasivat vuosia sitten työskennellessään yhdessä oppaina. Tällöin heidän välillään ei ollut ystävyyttä enempää, mutta yhteydenpito säilyi.

Kun Susani viisi vuotta sitten erosi kumppanistaan, päätti Benjamin kokeilla onneaan. Susani viihtyi sinkkuna ja vitsaili Benjaminille ottavansa treffikutsut vastaan pullopostilla. Benjamin tarttui tilaisuuteen ja lähetti viestin, joka sisälsi kutsun Lauttasaaren rantaan.

Rannalla odotti pullo, jonka sisällä oli kirje:

”Lähdetkö kanssani treffeille, Vallisaaren valleille, kera eväiden ja mielen, jakamaan
hetken pienen?”

Susani empi hieman, mutta lähti. Nyt viesti on kiinnitettynä heidän jääkaapin ovessaan.

Myös Susanin isä pitää samat arvot jakavasta Benjaminista ja on kiusoitellen todennut tämän olevan olleen edellisessä elämässään srilankalainen.

Lue lisää uusimmasta Anna-lehden numerosta 30/2021. Artikkelissa Susani kertoo myös, millaisia kokemuksia Sri Lankan vaellukset ovat olleet. Susani kertoo myös, miksi on kieltäytynyt aluksi houkuttelevasta työtarjouksesta. Hän kertoo myös tämänhetkisistä haaveistaan.

Lue myös: Jätä ego taka-alalle – Tietokirjailija Monika Luukkonen kertoo, mitä buddhalaisuudessa käsiteltävä egottomuus voi tuoda omaan elämään

X