Anna-lehti: Syöpädiagnoosi vei Janina Fryn mielenrauhan: ”Ajatukset hallitsevat meitä liikaa – jäämme niihin kiinni ja annamme niiden hallita mielialaamme”

Syöpädiagnoosin herätti ahdistuksen, joka ei helpottanut terapiassakaan. Käänne parempaan tapahtui, kun Janina Fry ymmärsi ajatusten merkityksen omaan hyvinvointiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Hiljaisuuden merkityksen oivaltaminen on opettanut minua myös olemaan yksin. Aikaisemmin minussa oli läheisriippuvuutta.", Janina Fry kertoo.

Syöpädiagnoosin herätti ahdistuksen, joka ei helpottanut terapiassakaan. Käänne parempaan tapahtui, kun Janina Fry ymmärsi ajatusten merkityksen omaan hyvinvointiin.
Teksti:
Terhi Harper

Viime vuosien kriisit, äidin kuolema ja oma syöpädiagnoosi, johtivat Janina Fryn, 46, turruttamaan omaa pelkoa äärikokemuksiin kuten autolla kaahailuun. Diagnoosin saamisen jälkeen nykyään yrittäjänä työskentelevä Janina kävi terapiassa, mutta ei saanut siitä apua ahdistukseen kertoo Anna-lehti.

”Terapia muuttui puhumisen noidankehäksi. Puhuin joka käynnillä suunnilleen samat asiat”, Janina Fry kertoo.

”Ajatukset voivat sairastuttaa meidät”

Käännekohta tapahtui kesällä 2019, jolloin Janina kuuli kuulin tunne- ja tietoisuustyöskentelyn kouluttajasta ja hakeutui tämän luokse.”

”Opin, että äärikäyttäytymisen taustalla on lähes aina se, että työnnämme todelliset tarpeemme syrjään ja hädässämme korvaamme ne addiktoivilla pakokeinoilla; syömme ja juomme liikaa, shoppailemme tai ripustaudumme toisiin ihmisiin”.

Janina ymmärsi, mikä vaikutus ajatuksilla on ihmisen hyvinvointiin.

”Kouluttajani sanoi, että ajatukset hallitsevat meitä liikaa. Jäämme niihin kiinni ja annamme niiden hallita mielialaamme. Usein voimme huonosti vain ajatustemme takia. Lopulta ne voivat jopa sairastuttaa meidät”, Janina Fry sanoo.

Kalenteri muistuttaa hiljaisista hetkistä

Meditatiiviset hiljentymisharjoitukset ovat nyt tulleet osaksi Janina Fryn arkea – tosin mielen tyhjentäminen ja ajatusten hiljentäminen vaativat harjoittelua.

”Käytännössä asetun lepoon, ankkuroidun itseeni ja keskityn tunnistamaan ruumiini mahdollisimman syvältä. Kun asetan sormenpääni vastakkain, tunnen miten elämä minussa kihelmöi joka solussa. Aistin värähtelyn jalkapohjia myöten ja tunnen olevani elossa”, Janina kuvailee.

Hän kertoo pyrkivänsä pitämään yhteyttä yllä omaan kehoonsa koko valveilla olon ajan.

”Kalenterini piippaa kolmesti päivässä: oma aika! Hiljennyn silloin joka kerta itsekseni noin 15 minuutiksi.”

Juoksua ja kyykkykuvausta

Janina Fry uskoo, että vahingollisesta kierteestä ulos pääsemisen avain on keskittyä tekemään itselleen mielekkäitä asioita  — Janinalle liikuntaharrastus eri muodoissaan on listan kärjessä.

Uusin lajikokeilu, kylmäuinti, vie Janinan meren rantaan viitenä päivänä viikossa, mikäli mahdollista.

Janina Fry harrastaa kylmäuintia

”Olen tosi iloinen, että vihdoin viime syksynä uskaltauduin kokeilemaan kylmäuintia. Se kohentaa selvästi mielialaani.” © Jouni Harala / Otavamedia

Yksi rakkaimmista lajeista on kuitenkin lenkkeily.

”Olen omassa onnellisuuden kuplassani, kun lenkkeilen pitkin merenrantaa. Välillä innostun valokuvaamaan kauniita maisemia tai rantakaislikon värejä. Se onkin oma lajini: juoksu ja kyykkykuvaus.”

Lue myös: 10 kysymystä rintasyövästä – Rintojen koolla ei ole merkitystä sairastumisessa

X