Anna-lehti: Tähtipoliitikko Sanna Marin ei lannistu naisten vähättelystä: ”Lasikatot murtuvat vain tekemällä ja toimimalla”

Sanna Marinista tuli perheensä ensimmäinen ylioppilas ja kansanedustaja, vaikka hän ei ollut erityisen ahkera koululainen. Marin kokee politiikassa vähättelyä naiseuden takia. Hänestä naisten on tärkeää tukea toisiaan, jotta tasa-arvo voi toteutua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääministeriksi noussut Sanna Marin toivoo, että naiset tukisivat toisiaan politiikassa.  © Sara Pihlaja / Otavamedia

Sanna Marinista tuli perheensä ensimmäinen ylioppilas ja kansanedustaja, vaikka hän ei ollut erityisen ahkera koululainen. Marin kokee politiikassa vähättelyä naiseuden takia. Hänestä naisten on tärkeää tukea toisiaan, jotta tasa-arvo voi toteutua.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

SDP:n kansanedustaja Sanna Marin, 33, kertoo Anna-lehdessä taustastaan ja lapsuudestaan köyhässä perheessä. Hänen vanhempansa erosivat isän alkoholinkäytön vuoksi, kun Marin oli vasta kaksivuotias. Silloin pienituloinen äiti jäi yksin huolehtimaan hänestä.

Vaikka köyhyys ilmeni materiaalisena niukkuutena sekä ajoittaisena apuna sosiaaliturvan kautta, elämä oli myös opettavaista.

”Opin, miten vaikeissa tilanteissa pääsee eteenpäin; voidaan olosuhteisiin nähden mahdollisimman hyvin ja pidetään toinen toisistamme huolta”, Sanna Marin kertoo.

Koulussa hän ei ollut erityisen ahkera. Vaikka kokeisiin lukeminen ei houkutellut teini-ikäisenä, hän tiesi haluansa kuitenkin korkeakouluun. Koulutus edusti turvatumpaa tulevaisuutta ja sosiaalista nousua.

Marin kävi usean opettajan luona neuvottelemassa päättötodistuksensa arvosanoista päästäkseen lukioon, ja hänestä tulikin perheensä ensimmäinen ylioppilas. 21-vuotiaana hän pääsi opiskelemaan hallintotieteitä Tampereen yliopistoon.

Naiset murtavat lasikattoja yhdessä

Kun Sanna Marin tuli ensimmäisen kerran valituksi kansanedustajaksi vuonna 2015, hän toivoi pääsevänsä talousvaliokuntaan. Hän ei kuitenkaan päässyt, kuten ei moni muukaan nainen.

”Aina ei pääse sinne, minne haluaa, ja se on hyväksyttävä. Mutta lasikatot ovat raivostuttavia.”

Marin kokee politiikassa vähättelyä ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Niin kokee moni muukin. Vallan sukupuolittuneisuus näkyy esimerkiksi siinä, ketä kokouksissa kuunnellaan, kenet ohitetaan, kenelle hymähdellään.

”Mutta vähättely ei saa minua lannistumaan. Päinvastoin. Lasikatot eivät murru, jos naiset antavat periksi. Lasikatot murtuvat vain tekemällä ja toimimalla.”

Marinin mielestä on tärkeää, että poliitikkonaiset tukevat toisiaan. Hän itse on saanut tukea muun muassa Riitta Mylleriltä, Tytti Tuppuraiselta ja Eva Biaudet’lta.

Perhe on tärkein

Sanna Marin asuu Tampereella kihlattunsa Markus Räikkösen ja 1-vuotiaan tyttärensä Emman kanssa. Hän joutuu kuitenkin olemaan poissa kotoa kaksi tai kolme yötä viikossa, koska töitä on keskimäärin kuusi päivää viikossa ja työpäivät venyvät usein yli 12-tuntisiksi.  Kaikki vapaat hetkensä Marin haluaa viettää tyttärensä Emman kanssa.

”Sunnuntait pyrin pitämään vapaana, vaikka työmenoista kieltäytyminen tuntuu vaikealta silloin, kun kalenterissani on vapaata. Minun on pitänyt opetella sitä, että perhe on pätevä syy sanoa ei.”

Marin on miettinyt, onko oikea aika tehdä uraa nyt, kun hänen tyttärensä on pieni. Alkaneen eduskuntakauden jälkeen Emma menee jo esikouluun. Sanna Marin kuitenkin uskoo tehneensä oikean valinnan.

”Ajattelen, että naisella on oikeus tehdä uraa, saada perhe ja edistää yhteiskunnallisia asioita siinä missä miehilläkin. Ilman puolisoani ja tukiverkkoja en pystyisi tekemään tätä työtä näin täysivaltaisesti.”

X