Anna-lehti: Tanssikouluyrittäjä ja ex-missi Anitra Ahtola sisäisti riittämättömyyden tunteen jo nuorena – ”Muistan ajatelleeni, että aina piti pyrkiä parempaan”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Anitra kertoo Annan jutussa, että hän saa voimia luonnosta ja energiaterapiasta.
Anitra kertoo Annan jutussa, että hän saa voimia luonnosta ja energiaterapiasta. Kuva: Pekka Holmström
Anitra Ahtola unohtaa tanssiessaan kaiken muun. Rakkaan elämätavan opettama itsekuri saa kuitenkin välillä hänet vaatimaan itseltään liikaa.

Anitra Ahtola joutui pistämään tanssikoulunsa opetuksen uusiksi koronaepidemian vuoksi. Se oli raskasta. Opetus oli vietävä verkkoon ja uusia palveluita kehitettävä.

Vaikeinta oli kuitenkin se, että Ahtola ei kyennyt tarjoamaan alaisilleen sellaista turvallista ja ennakoitavaa työympäristöä, mitä hän itseltään ja yritykseltään vaa29ti.

”Syyllistän itseäni tapahtuneesta, vaikka tiedän, etten voi millään kantaa vastuuta maailmanlaajuisen epidemian vaikutuksista yritystoimintaani”, Anitra kertoo Anna-lehdessä.

Vaikka vastuu tuntuu painona hartioilla, Ahtola suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti. Hän tekee kaikkensa sen eteen, että valoisammat ajat koittavat. Anitra on oppinut jo nuorena tanssin kautta vaatimaan itseltään paljon.

Kova harjoituskuri on kantanut Anitran lapsesta saakka aina uusille osaamisen tasoille. Samalla se juurruttanut Ahtolan mieleen riittämättömyydentunteen.

”Muistan ajatelleeni, että aina piti pyrkiä parempaan, enkä ehkä kokenut aina olevani täysin hyväksytty omana itsenäni. Noina vuosina alkanut riittämättömyyden tunne seuraa minua vielä tänä päivänäkin ja yritän jatkuvasti päästä siitä eroon”, kertoo balettia 4-vuotiaasta treenannut Ahtola Anna-lehdessä.

Anitra Ahtola on toiminut myös Espoon kaupunginvaltuutettuna kokoomuksen riveissä.

Anitra Ahtola on toiminut myös Espoon kaupunginvaltuutettuna kokoomuksen riveissä. Kuva: Pekka Holmström

”Tanssiessani unohdan kaiken muun”

Tanssi on ollut Anitran elämässä niin kauan kuin hän pystyy muistamaan. Riittämättömyyden tunteista huolimatta tanssi on Ahtolalle ennen kaikkea terapeuttista.

”Tanssiminen on ollut valtavan tärkeä osa elämääni aina. Tanssiessani unohdan kaiken muun. Parasta on, kun tanssii täysillä ja antaa liikkeen kuljettaa.”

Lukion jälkeen Anitra työskenteli mallina ja tanssiopettajana. Vuonna 1996 Ahtola valittiin Miss Suomen ensimmäiseksi perintöprinsessaksi.

Oman tanssikoulun Anitra perusti 27-vuotiaana. Riskit olivat kovat, mutta rohkeus riitti. Pikkuhiljaa toiminta on laajentunut.

Nyt Ahtola vetää neljää tanssikoulun toimipistettä pääkaupunkiseudulla.

”Vietimme viime syksynä 20-vuotisjuhlaa. Se tuntuu todella hienolta.”

Koko perheen elämäntapa

Tanssiminen on aina yhdistänyt myös Ahtolan perhettä. Melkein kaikki Anitran lapsista harrastavat tanssia, ja 20-vuotias Axu luo nyt tanssijanuraa Yhdysvalloissa.

Tanssikoulun juhlavuoden gaalassa Anitra tanssi yhdessä lastensa kanssa. Lasten kouluajoista on tallentunut monta hyvää muistoa myös Anitran tanssikoulun seinien sisään.

”Koulun jälkeen lapset tulivat usein tanssikoululle ja siellä teimme yhdessä läksyjä tanssin lomassa.”

Anitra ja lapset Axu, Oskari, Anina ja Jasmin Ahtolan tanssikoulun järjestämässä Annie-elokuvan kutsuvierasnäytöksessä vuonna 2015. 

Anitra ja lapset Axu, Oskari, Anina ja Jasmin Ahtolan tanssikoulun järjestämässä Annie-elokuvan kutsuvierasnäytöksessä vuonna 2015.  Kuva: Pekka Mustonen

Nyt Anitra voisi hyvin vetäytyä pelkän johtamisen pariin, mutta hän ei ole valmis luopumaan opettamisesta, vaikka moni sitä ihmetteleekin.

”Tanssiminen ja opettaminen sekä lasten ja nuorten kanssa oleminen ovat kuitenkin minulle työni tärkein osa ja henkireikä. Luopuisin paljon mieluummin kaikesta byrokratiasta ja hallinnollisista hommista, jos voisin.”

Lue koko juttu Annan numerosta 31/2020! Lue Annasta myös, miten Anitra tuntee yhä kuolleen isänsä läsnäolon, miten Anitra huolehtii jaksamisestaan sekä kuinka hän löysi avun stressiin energiaterapiasta.

Lue myös: Totta vai tarua: Hidastaako tanssi aivojen ikääntymistä?

X