Anna: Näin Maria Ylipää valmistautui Baby Jane -elokuvan rooliin: ”Suunnittelimme ja harjoittelimme koreografiat ja sitomiset tarkasti etukäteen”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Maria Ylipää © Tommi Tuomi/Otavamedia
Rooli vaati Maria Ylipäältä fyysistä ja henkistä treenausta. Sofi Oksasen romaaniin perustavassa elokuvassa pääosissa nähdään Maria Ylipään lisäksi Roosa Söderholm.

Baby Jane –elokuva kertoo kahden naisen rakkaustarinan, jossa Pikin masennus ja paniikkihäiriöt tekevät naisten suhteesta valtapelin.

Näyttelijä Maria Ylipää kertoo, että rooli on yksi hänen uransa hienoimmista.

”Pikistä ajattelin heti, että voi vitsi, tämän haluan tehdä, tämä on niin mun rooli. Se on yksi hienoimmista,jota olen päässyt urallani tekemään. Kun Piki voi hyvin, hän on ihana ja hurmaava, mutta huonosti voidessaan hänen luonteensa negatiiviset puolet, kylmyys ja toisten kontrollointi nousevat esiin”, Maria Ylipää kuvailee Annassa.

”Tulimme fyysisesti tutuiksi”

Ennen kuvausten alkua Maria Ylipää, toinen päänäyttelijä Roosa Söderholm ja elokuvan ohjaaja kävivät läpi roolihenkilöitä ja heidän välistä dynamiikkaa kunnolla ennen kuvausten aloittamista.

”Tulimme fyysisesti tutuiksi ja löysimme luottamuksen, yhteisen tilan ja energian. Kun kuvaukset alkoivat, olimme heti valmiina töihin, elämään kohtauksia läpi.”

Maria Ylipää kertoo, että dynamiikka Roosan kanssa toimi heti alusta lähtien hyvin.

”Suunnittelimme ja harjoittelimme koreografiat, muun muassa sitomiset, tarkasti etukäteen.”

Maria muokkasi kehoaan rooliaan varten

Pikin roolihahmo on maskuliininen, ja tämä vaikutti myös Marian valmistautumiseen roolia varten. Maria kertoo hakeneensa fyysisyyttä ja oman maskuliinisuuden buustausta roolia varten

”Kasvatin yläkroppaani ja olkapäitäni punttaamalla, nostamalla rautaa. Se oli minulle aika helppoa, kroppani on vastaanottavainen tanssija-urheilutaustani takia.”

Rooli vaati myös henkistä valmistautumista

Roolia varten Maria Ylipää myös jutteli läheisen kanssa, jolla samanlaisia mielenterveysongelmia kuin elokuvan Pikillä.

Tämä teema on myös Marialle itselle tärkeä, sillä hän on nähnyt läheisensä kautta, kuinka vaikeaa voi olla saada apua mielenterveysongelmiin.

”Olen itse mennyt läheiseni kanssa lääkärille ja vaatinut, että häntä kuunnellaan. Hänen oli hyvin hankala päästä hoitoon: hän oli joko liian hyvässä kunnossa johonkin paikkaan tai liian huonossa kunnossa toiseen. Monta vuotta tuhlaantui väärien lääkkeiden syömiseen ja oikean diagnoosin saamiseen. Pikillä on elokuvassa samankaltainen tilanne.”

”Tarinat muokkaavat yhteiskuntaamme”

Maria Ylipään mielestä on jo aikakin, että Suomessa on tehty elokuva naisten välisestä rakkaudesta.

”On jo aikakin, että tarinankerronta lavenee ja rakkaudesta syntyy monipuolisempia kuvauksia. Tarinat muokkaavat yhteiskuntaamme eikä vain yhteiskunta meitä.”

X