Anne Kukkohovin raskas vuosi: ”Jos en pitäisi kiinni rajoistani, olisin kunnolla työuupunut”

Anne Kukkohovin vuosi on ollut rankka. Työkiireet ovat koetelleet myös parisuhdetta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anne vei hiljattain 80-vuotiaan äitinsä synttärimatkalle Pariisiin. ”Emme olleet aiemmin matkustaneet yhdessä. Reissu oli jokaisen pennin väärti.”

Anne Kukkohovin vuosi on ollut rankka. Työkiireet ovat koetelleet myös parisuhdetta.
Teksti:
Anneli Juutilainen

Raskas. Se on sana, joka kuvaa Anne Kukkohovin mukaan tätä vuotta.

Vuoteen on mahtunut uskomaton määrä töitä ja myös suru-uutisia. Sekä Annen eno että hänen appiukkonsa, Annen miehen Joni Kukkohovin japanilainen isä, kuolivat toukokuussa. Molemmat ehtivät sairastaa syöpää vain vähän aikaa.

”Stressitilanteita on ollut paljon ja töitä on täytynyt paiskia täysillä.”

Vaikeina hetkinä Anne kannattelee usko paremmasta. Hänen pitkäaikainen unelmansa on vihdoin lähdössä lentoon.

 

Työ

Anne teki menestyksekkään uran mallina 90-luvulla ja ryhtyi sen jälkeen mainostoimiston art directoriksi opiskeltuaan mainosgraafikoksi.

Vuonna 2008 hän ryhtyi juontamaan Huippumalli haussa -ohjelmaa, ja ura tv-juontajana ponnahti nousuun. Sen jälkeen Anne on antanut kasvonsa muun muassa Vuosia nuoremmaksi -sarjalle, jonka toisen tuotantokauden jaksot alkavat ensi vuonna.

Varsinaisen ammatillisen kutsumuksensa Anne löysi muutama vuosi sitten. Työ mainostoimistossa ei tuntunut loppuelämän ammatilta, ja hän huomasi haaveilevansa oman luonnonmukaisen kauneudenhoitosarjan perustamisesta. Pienen kypsyttelyn jälkeen syntyi perheyritys Supermood, johon myös AD:na työskentelevä Joni lähti mukaan.

Viimeiset kaksi vuotta ovat vaatineet kovaa työtä, joka näyttää nyt tuottavan tulosta. Supermoodin kauneudenhoitotuotteita myydään Suomen lisäksi jo yksittäisissä paikoissa ympäri maailmaa – jopa Malediiveillä. Syyskuussa solmittiin iso jakelusopimus Englantiin, ja vielä tämän vuoden puolella yritys lähtee valloittamaan maan markkinoita.

”Olemme tehneet kaikkemme tämän yrityksen eteen. Jos se menestyy, se on todellakin jokaisen neljän osakkaamme ansiota. Jos epäonnistumme, kaadumme ylpeinä saappaat jalassa.”

Talous

Oma kosmetiikkayritys on pistänyt Annen ja Jonin talouden tiukalle, ja velkaa on jouduttu ottamaan runsaasti. Se ahdistaa Annea ajoittain.

”Allekirjoittelemme lainapapereita ja nieleskelemme, millä nämä sitten joskus maksellaan.”

Anne myöntää, että pelko riskeistä on koko ajan olemassa.

”Mutta tiedän, että vielä tulee vaihe, jolloin helpottaa. Uskon, että tulevaisuudessa saamme leivän päälle voita.”

Anne on oppinut yritysmaailmassa taloudellista ajattelutapaa. Aiemmin se ei ollut hänelle luontaista.

”Olen aina ollut impulsiivinen rahankäyttäjä. Paremmalla talouspolitiikalla olisin nyt ehkä vakavaraisempi, mutta olen tyytyväinen näin. Vihaan saituutta yli kaiken.”

Annella ja Jonilla on aina ollut yhteiset rahat.

”Välillä toinen tienaa enemmän kuin toinen, mutta me molemmat teemme niin paljon töitä yhteisen hyvän eteen, että loppupeleissä kaikki on yhteistä.”

 

Rakkaus

Anne ja Joni ovat olleet naimissa miltei 16 vuotta. Pari avioitui alle vuoden seurustelun jälkeen Annen ollessa seitsemännellä kuukaudella raskaana. Pariskunnan poika Miska on nyt 15-vuotias.

Anne ja Joni ovat luonteiltaan varsin erilaisia. Anne on villimpi ja rönsyilevämpi, Joni tarkka ja jääräpäinen. Anne viihtyy maaseudun rauhassa ja meren äärellä saaristossa, Joni kaupungin sykkeessä.

”Joni on todella kriittinen ja sanoo kaiken suoraan. Pidän siitä, että hän sanoo rehellisesti, mitä ajattelee.”

Viisi vuotta sitten suhde ajautui kriisiin, jonka solmuja avattiin pariterapiassa. Se auttoi, mutta yhteisen yrityksen pyörittäminen on tuonut liittoon uusia jännitteitä.

”Totta kai avioliittomme ja suhteemme on kärsinyt valtavasta stressistä.”

Anne muistuttaa, että pitkässä avioliitossa joutuu tekemään aina kompromisseja. Kun aviopari pyörittää yhteistä yritystä, niitä joutuu tekemään vielä enemmän.

”Olen tottunut siihen ja valmis nielemään paljon. Kun huomaan Jonin olevan stressaantunut, pyrin olemaan mahdollisimman diplomaattinen. Mutta tietysti minullakin on oikeus välillä räjähtää.”

Silti Anne ja Joni riitelevät harvoin.

”Olemme molemmat herkillä kovan työmäärän vuoksi.”

Myös läheisyys parin välillä on kärsinyt. Iltaisin molemmat kyyhöttävät omissa nurkissaan tietokoneidensa äärellä.

”Emme ehkä itsekään ymmärrä juuri nyt sitä, miten kovassa pyörityksessä olemme. Olen silti varma, että myöhemmin voimme todeta kaiken olleen sen väärti.”

Mutta se mikä Annen ja Jonin hitsaa yhteen, on sataprosenttinen luottamus: tieto siitä, että he ovat aina toistensa puolella.

”Meitä kannattelee rehellisyys ja se kunnioitus, mikä välillämme vallitsee. Olemme kaksi yksinäistä sutta, jotka ovat löytäneet toisensa. Vaikka Joni on joskus rasittava, hän on minun mieheni – rakkaani ja valittuni.”

 

Terveys

Annella on synnynnäinen hermostollinen erityisherkkyys, HSP (highly sensitive person).

Syy Annea vaivanneeseen levottomuuteen, alakuloon ja unettomuuteen selvisi terapeutin vastaanotolla muutama vuosi sitten, kun kaikki hänen oireensa täsmäsivät erityisherkkyyden piirteisiin.

Anne kuormittuu helposti metelistä ja sekasorrosta, hän aistii tunteet ja maut voimakkaasti. Stressitilanteista toipuminen kestää kauan.

”Kovan rutistuksen jälkeen tarvitsen palautumisaikaa, sen jälkeen olen hyvä ja tehokas.”

Toisaalta herkkyys tekee hänen elämästään nautinnollisempaa, ja se on Annen mielestä voimavara.

Hän kärsii myös ajoittain migreenistä ja kovista selkäkivuista, jotka ovat osittain jatkuvan palavereissa istumisen ja tietokonetyöskentelyn seurausta. Juuri nyt vaiva on äitynyt kovan stressin seurauksena. Vähän aikaa sitten Anne joutui laitattamaan lääkärillä yhdeksän puudutuspiikkiä selkäänsä, jotta kipu hellittäisi.

”Jos en pitäisi kiinni rajoistani, olisin kunnolla työuupunut. Tiedostan, että minun pitää vaalia nyt terveyttäni erityisen tarkasti kovan tahdin vuoksi. Muuten burnout ei ole kaukana.”

Anne käy kerran viikossa kahden tunnin hieronnassa ja erilaisissa kauneushoidoissa. Hän syö terveellisesti ja suosii superfoodeja, vitamiineja ja hivenaineita. Toki ostoskoriin sujahtaa joskus toffeeta ja suklaapatukka. Kunnostaan hän huolehtii kuntosalilla, venyttelemällä ja kävelylenkeillä.

Stressaantuneena Annen yöt ovat välillä katkonaisia.

”Väsyneenä emotionaalinen tasapainoni järkkyy, saatan itkeä tai nauraa ihan holtittomasti.”

 

Intohimo

Anne kuvailee olevansa intohimoinen ihminen, joka tekee täysillä sen, mihin ryhtyy. Välillä se johtaa ylitunnollisuuteen ja suorittamiseen. Viime vuosina hän on pyristellyt irti liiallisesta kiltteydestä ja opetellut ajattelemaan itsekkäämmin.

Miellyttämisen halu johtaa juurensa jo lapsuudesta. Hänen isoveljensä kuoli yllättäen 17-vuotiaana, kun Anne oli 12-vuotias. Anne päätti tuolloin selvitä surusta olemalla reipas. Sama toistui kun Annen isä kuoli yllättäen aortan repeämään 69-vuotiaana. Miska oli tuolloin vauva.

Isältä ja lapsuudestaan Anne peri intohimon luontoa, merta ja kallioisia rantoja kohtaan.

”Kaipaan isää yhä. Hänen tapansa rakastaa oli laittaa minulle lapsuudenkodissani lämmin kylpy, jossa sain unohtaa murheeni.”

Suurimmaksi intohimokseen Anne mainitsee itsensä kehittämisen ja henkisen kasvun. Juuri nyt sille ei kuitenkaan liikene aikaa, sillä töitä on vielä tehtävä ammatillisen unelman saavuttamiseksi.

”Tuntuu siltä, että olin ennen tuuhearipsinen ja kiiltäväkarvainen aasi, ja nykyään olen pälvikaljuinen ja riutunut kaakki.”

Kaikesta huolimatta Anne on onnellinen aikaansaannoksistaan.

”Saan tehdä sitä mitä haluan, toteuttaa unelmaani ja intohimoani. Olen todella ylpeä itsestäni ja saavutuksistani.”

X