Anne Mattila menetti äkisti äitinsä – Puoli vuotta kului pohtiessa surun olemusta: ”Terävin kipu kääntyy ajan kanssa kauniiksi muistoksi”

Anne Mattila joutui hyvästelemään äitinsä yllättäen joulukuussa. Muiden jakamat kokemukset surusta ovat tarjonneet arvokasta vertaistukea, mutta ikävä on silti ikuista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anne Mattila on kirjoittanut vuosien varrella itselleen lohdutusrunoja varastoon. ”Olen saanut niistä lohdutusta. Ajattelen, että elämä jatkuu – se on tehty elettäväksi tässä ja nyt.”

Teksti:
Seura

Laulaja ja taidemaalari Anne Mattila, 40, perusti taidekahvilan gallerioineen kotipaikkakunnalleen Karviaan kymmenkunta vuotta sitten.

Annen maalauksissa luonto on läsnä kaihoisissa, pehmeissä väreissä. Maalaustelineessä on valmistumassa tilaustyö, jossa pieni poika on kyykistyneenä vesirajaan ja piirtää kädellä santaan.

Vieressä sudit ja pensselit odottavat sopivaa hetkeä jatkaa.

Salin ovensuussa on valokuva Tarja-äidistä. Hän oli Annen paras ystävä ja kannustaja, jolla oli alusta asti tärkeä rooli taidekahvilan synnyttämisessä.

Vielä viime kesänä äiti valmisti tuttuun tapaansa leipomukset kahvilan vitriineihin. Syksyllä kaulasta löytyi patti, joka osoittautui pahanlaatuiseksi. Äidin vointi huononi nopeasti. Joulukuussa Anne ja muut läheiset kokoontuivat sairaalavuoteen ympärille jättämään hyvästinsä.

”Äiti oli kuollessaan vain 66-vuotias. Olisimme suoneet hänelle vielä monia vuosia lisää. Tämän verran meille kuitenkin annettiin ja tähän meidän piti tyytyä”, Anne sanoo.

Tarja-äiti oli taidekahvilan sielu

Tilaa Seura ja jatka lukemista

Tämä artikkeli on tilaajille varattua maksullista sisältöä.

Tilaa Seura Kirjaudu