Anne Mattila: ”Sain Kirkalta bisnesneuvoja”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Anne Mattila lomailee mieluiten kotonaan, koska reissaa työkseen. © Kari Hautala/Otavamedia
Anne Mattila sai aikoinaan Kirkalta neuvoja, jotka kantavat yhä hedelmää. Myös Mattilan rakkauselämä kukoistaa, rinnalla kulkee järkevä mies.

Tämä ei nyt mene ihan putkeen, mutta Anne Mattilan hymy ei hyydy.

Olemme vieneet laulajatähden meren rantaan Helsingin Kivinokkaan. Haluamme tarjota hänelle rennon päivän idyllisessä ympäristössä kesken kiireisen keikkakesän.

Tarkoitus on kuvata Mattila vuohen kanssa. Vuohi viettää kesää Maijan taidekahvilan takapihalla Marilyn Muna Lisa -nimisen kanan kanssa.

”Tämä on ehkä naurettavaa, mutta minä vähän pelkään eläimiä, vaikka olenkin maalaistalossa kasvanut”, Mattila paljastaa, kun näkee kuvauskaverinsa.

Pelko johtuu siitä, että useampikin eläin pääsi potkaisemaan Mattilaa, kun hän oli lapsi.

Tilannetta ei paranna se, että kahvilan pitäjä Maija Hyvönen-Hossain paljastaa isokokoisen Conchita Wurst -nimisen vuohen toisinaan hyppivän ihmisiä vasten.

Kerromme Mattilalle, ettei hänen ole pakko poseerata Conchitan kanssa.

”Minähän menen”, Mattila vastaa, ja menee.

Vuohi ei onneksi hypi Mattilaa vasten, mutta vie häntä kuin pässiä narussa. Mattila kiljahtelee, mutta näyttää myös nauravan. Kansaa kerääntyy katsomaan näytöstä, kännykät käyvät.

Heti kun Mattila pääsee eroon vuohesta, hän ryhtyy juttusille ihmisten kanssa. Tekee pilaa itsestään ja eläinpelostaan. Ei kieltäydy yhdestäkään kuvasta.

Anne Mattila saattaa arkailla eläimiä, mutta ihmisten kanssa hän on kuin kotonaan. Ehkä se johtuu siitä, että hän varttui seitsenlapsisessa perheessä kahden makuuhuoneen talossa. Hän joutui jakamaan sängynkin siskonsa kanssa aina siihen saakka, kunnes muutti pois kotoa 18-vuotiaana.

Suoraan omaan, upouuteen omakotitaloon.

Työ

Voi hitsi! Tätä mää tahdon tehdä!

Näin 9-vuotias Anne Mattila ajatteli, kun hän voitti Karvian mukulatähtikisan vuonna 1993.

Anne pärjäsi myös karaokekisoissa, ja pian hanuristi Risto Ala-Ikkelä pyysi hänet solistikseen.

Muutaman vuoden kuluttua Anne näki lehdessä ilmoituksen, jossa Asko Järvelän yhtye etsi solistia. Anne soitti, kertoi ikänsä ja sai kutsun koelauluun. Tarja-äiti tuli mukaan.

Anne hurmasi yhteen laulullaan, mutta hänen ikänsä arvelutti bändiläisiä. Olihan Anne vasta 16-vuotias.

”Ei se mitään 16 ole, se on 13”, Tarja-äiti sanoi ja hiljensi huoneen.

”No, kolme vuotta sinne tänne. Eihän se ole aika eikä mikään!” Anne tokaisi ja aneli mahdollisuutta koekeikkaan. Vakuutti osaavansa käyttäytyä.

Koekeikan jälkeen Anne sai toisen keikan ja kolmannen. Pian hän kiersi yhtyeen kanssa maakunnan tanssilavoja, äiti ja isä kuskinaan.

”Mitäköhän ihmiset ajattelevat, kun me sua näin nuorena tyttönä kuskataan keikoille”, Tarja-äiti tuskaili toisinaan.

”Ei ne mitään ajattele. Hyvää ne ajattelee,” Anne vakuutti äidilleen.

Ja oli oikeassa. Koko Karvian kylä kannusti pikkuista kultakurkkuaan, opettajakin.

Anne pääsi levyttämään 15-vuotiaana ja sai 17-vuotiaana levytyssopimuksen suuren levy-yhtiön BMG:n kanssa.

Annen ensimmäinen levy ilmestyi samana päivänä, kun hän täytti 18 vuotta.

Nyt Anne on 31-vuotias ja loppuvuodesta ilmestyy hänen viidestoista levynsä.

Talous

Kirka oli samassa levy-yhtiössä Annen kanssa ja pyysi häntä mukaan konserttikiertueelleen. Kiertueella Kirka vannotti Annea, ettei tämä tee samoja virheitä kuin monet muut muusikot.

”Kirka halusi jeesata mua ja antoi runsaasti bisnesneuvoja. Hän kehotti hoitamaan raha-asiat viimeisen päälle, extra-tarkasti. Ja kertoi, miten ne hoidetaan hyvin.”

Anne noudatti neuvoja.

”Niillä on ollut mulle taloudellisesti tärkeä merkitys. Perustin oman yrityksen jo 18-vuotiaana.”

Annen talous pysyy kunnossa senkin vuoksi, että hän inhoaa shoppaamista.

”Saan pääkivun pelkästä ajatuksesta, että minun pitää mennä kauppakeskukseen ostamaan vaatteita. Jos johonkin tuhlaan, niin kukkiin ja puutarhaan.”

Intohimo

Kahvilan pitäjä Maija Hyvönen-Hossain on taiteilija ja esittelee nyt Anne Mattilalle teoksiaan. Mattila kaivaa kännykkänsä esiin ja näyttää Maijalle kuvia omista tauluistaan.

Anne on maalannut ja piirtänyt pienestä asti. Hän alkoi alle 10-vuotiaana kopioida mestareiden töitä taidekirjoista. Nyt kännykän näytöllä näkyy taulu, jonka hän maalasi 9-vuotiaana. Se on kopio Maria Wiikin Rukouksesta.

Taulun tausta on tummunut. Anne heitti sen tulipesään, koska ei ollut tyytyväinen tytön käsiin. Tarja-äiti pelasti sen ja tokaisi, että joskus vielä tykkäät tästä.

Nyt taulu on esillä Annen vuosi sitten avaamassa Annen Taidekahvilassa Karvialla. Tarja-äiti myy siellä leipomuksiaan, ja Anne esittelee galleriassa taulujaan. Ne eivät ole myytävänä.

”Haluan maalata vielä vuosia varastoon, ennen kuin ajattelenkaan töiden myymistä.”

Yhdessä kännykkäkuvassa näkyy keskeneräinen työ. Kuva on otettu klo 4.25.

”Tulin keikalta ja katsoin ikkunasta ulos kesäyöhön. Oli pakko heti alkaa maalata sitä maisemaa.”

Rakkaus

Anne asuu Karvialla kaksikerroksisessa puutalossa kihlattunsa Kari ”Kille” Tenkulan kanssa. Kille soittaa rumpuja Annen bändissä. Kun pari muutti yhteen neljä vuotta sitten, he rakensivat pihapiiriin oman levytysstudion.

Työkaveruus rakastetun kanssa ei ole Annelle ongelma.

”Silloin kun kaksi ihmistä sopivat toisillensa, heidän ei tarvitse miettiä sitä, ahdistuvatko he toistensa seurasta. Keikoilla olemme puhtaasti työkavereita, ei me silloin setvitä mitään parisuhdeongelmia.”

Anne kuvailee Killeä sanoilla ”järkevä mies”. Ja nauraa päälle.

”Kun vierelläni on järkevä kaveri, minun ei tarvitse stressata arjen sujumisesta. Voin elää tunteella ja mennä hyvällä fiiliksellä.”

Anne arvostaa sitä, että hänellä ja Killellä on samanlaiset elämänarvot ja kiinnostuksen kohteet.

”Meille riittää ihan tavallinen elämä ja arki. Haaveita meilläkin toki on, mutta ne ovat realistisia. Emme ole boheemeja haihattelijoita.”

Anne on täti yhdeksälle lapselle. Lasten hankkiminen ei ole asia, joka päällimmäisenä pyörisi Annen mielessä.

” Perheenperustamisjutut ovat kyllä haaveitani jossain kohtaan, mutta en stressaa asialla. Perheen aika tulee joskus, en tiedä milloin.”

Siitä Anne ärsyyntyy, jos joku tokaisee, että kyllä sinunkin jo pitäisi hankkia lapsia.

”En itsekään stressaa muiden ihmisten asioista, enkä arvostele heidän elämäänsä ja valintojaan. En halua että minullekaan tehdään niin.”

Kumppanina Anne arvelee olevansa ”ihan kiva”.

”En järjestä kiukkukohtauksia enkä suutu siitä, jos mies jättää sukat väärään paikkaan tai pöntön renkaan ylös. En jaksa käyttää energiaani semmoisiin asioihin.”

Anne on kova touhuamaan. Hänelle pyjamapäiväkin tarkoittaa sitä, että hän saa siivota rauhassa koko päivän yöasussaan. Kumppaniltaan Anne ei odota samaa.

”Sanon monesti, että älä sinä stressaa, ei sun tartte tehdä mitään. Anna mun vaan tehdä. Mikäs oikeus mulla on kenenkään elämää aikatauluttaa.”

Annesta on kauhea ajatus, että suhteessa mentäisiin vain hänen mielensä mukaan.

”En ole tyranni, ei helkutti. Yritän kohdella miestäni kuin toivoisin hänen kohtelevan minua.”

Uusi single Kuivaa koivua kertoo pitkässä liitossa eläneestä naisesta, joka on pettänyt miestään. Mies on viikon vaiti, mutta antaa anteeksi.

Anne on asunut avoliitossa yhden kerran ennen nykyistä suhdettaan, mutta hyvin pitkistä liitoista hänellä ei kokemusta. Mutta antaisiko hän pettämisen anteeksi?

”Siitäkään ei ole kokemuksia, mutta riippuisi tietysti tilanteesta. Jokainen kuitenkin erehtyy joskus. Ja on varmasti vapauttavampaa antaa anteeksi kuin kantaa vihaa mukanaan. On lohdullista ajatella, että virheet voisi unohtaa ja jatkaa eteenpäin.

Terveys

Viemme Anne Mattilan laiturille. Vuohen ja laulajan välillä on verkkoaita. Nyt lavatähti taatusti rentoutuu, kukapa ei nauttisi veden äärellä oleilusta.

No, Anne Mattila.

”En ole veden ystävä. En ole moneen vuoteen edes kastanut itseäni järvessä. Opin uimaankin vasta 25-vuotiaana. Tai oikeastaan opin pysymään pinnalla. Altaan päästä päähän en uskaltaisi uida,” Anne sanoo.

Mattila hoitaa kuntoaan puutarhatöillä. Kesällä lenkki suuntautuu mieluiten metsään, mustikkaan.

Tänä kesänä hän aikoo kerätä 50 litraa mustikoita, ämpäri täyttyy kahdessa tunnissa vakipaikassa. Sen hän paljastaa ainoastaan äidilleen. Muita hän hämää.

”Menen metsään pyörällä ja jätän sen ihan eri paikkaan missä apajani on. Olen tosi salainen mun mettäni kanssa!” Anne sanoo ja nauraa.

Ensi kerralla mennään sinne metsään. Ilman elukoita.

X