Kotiliesi: Annika Saarikko kertoo avioerolapsuudestaan maatilalla, joka on nyt hänen toinen kotinsa

Keskustan puheenjohtaja, ministeri Annika Saarikko on palannut lapsuusvuosiensa maaseudun maisemiin. Koko perhe kulkee nyt sujuvasti kahden kodin väliä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kesällä 2020.

Keskustan puheenjohtaja, ministeri Annika Saarikko on palannut lapsuusvuosiensa maaseudun maisemiin. Koko perhe kulkee nyt sujuvasti kahden kodin väliä.
Teksti: Toimitus

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, 37, kertoo lapsuudestaan sekä nykyisestä perhe-elämästään Kotiliedessä.

Haastattelu on tehty keskustapoliitikolle sopivasti Oripäässä sijaitsevalla maatilalla. Juuri tuo kyseinen tila on Saarikon isovanhempien tila, ja nykyiselle ministerille hänen lapsuusvuosiltaan hyvin tuttu paikka. Nyt se on myös toinen Annika Saarikon perheen kodeista.

Saarikon puoliso on juristina valtiovarainministeriössä työskentelevä Erkki Papunen. Perheeseen kuuluu myös parin kaksi alle kouluikäistä lasta. Perhe asuu vuoroin Oripäässä ja Espoossa. Oripää on hyvin pieni, alle 2000 asukkaan kunta Loimaan vieressä Varsinais-Suomessa.

Oripään tilan perhe päätti ottaa toiseksi kodikseen sen jälkeen, kun Saarikon isä kuoli alkuvuodesta 2017, eikä rakennuksille olisi löytynyt enää ylläpitäjää. Saarikon isoisä oli edesmennyt jo aiemmin ja tilalla asunut isoäitikin muuttamassa kunnan keskustaan.

Nyt Saarikon perheen arkipäivät sujuvat yleensä Espoon-kodissa, mutta viikonlopuiksi he suuntaavat Oripäähän. Saarikko ei pidä kahden kodin yhdistämistä lapsiperheen elämään ongelmallisena.

”Olemme eläneet Erkin kanssa koko yhteiselämämme ajan monipaikkaista elämää, ja myös keskusta nojaa monipaikkaiseen asumiseen tulevaisuuden ilmiönä. Haluan myös kiinnittyä vaalipiiriin, josta olen tullut valituksi kansanedustajaksi”, Annikka Saarikko kertoo.

Yksi Oripäähän muuttoa puoltanut tekijä oli se, että Annikan äiti puolisoineen asuu alle puolen tunnin matkan päässä. Se suo mahdollisuuden viettää vanhempien kahdenkeskistä aikaa.

”Näemme isovanhempia joka viikonloppu. Kun he katsovat lapsia, pääsemme Erkin kanssa yhdessä vaikkapa saunaan.”

Kotilieden haastattelussa Annika Saarikko kertoo myös lapsuudestaan. Hänen vanhempansa erosivat Saarikon ollessa 4-vuotias. Lapsen näkökulmasta vanhempien järjestelyt, joka toinen viikonloppu isän kanssa, sujuivat hyvin. Isän viikonloput tultiin tosin aina viettämään Oripään mummolaan.

”Siksi minulle on ollut vierasta määritellä poliittisesti hyvää perhettä. Ajattelen, että perhe on se, jossa lapsella on hyvä olla.”

Äitiyslomalta koronakauden ministeriksi

Annika Saarikon kahdesta lapsesta nuorempi on nyt vuoden ikäinen. Hyppy äitiyslomalta ministeriksi ja hallitusviisikon jäseneksi keskellä koronapandemiaa oli raju loikka.

”Äitiyslomalla aikayksikkö oli päivä, nyt se on minuutti. Ei tämä ole mikään tavoiteltava tila.”

Saarikon työlle tiede- ja kulttuuriministerinä suurimmat paineet tällä hetkellä luo koronavirus.

”Niin kulttuurin, liikunnan kuin kirkonkin tilaisuudet ovat vaikeuksissa, koska ne perustuvat ihmisten yhteen tulemisiin ja yleisöihin. Tämä on nyt tukipaketeilla tekohengittämistä. Valitettavasti on niin, että kaikki toimijat eivät tästä selviä”, Saarikko sanoo Kotiliedessä.

Eräänä päivän tulevaisuudessa koronavirus on lyöty, ja kulttuuria tarvitaan yhä silloinkin.

”Kulttuurin avulla me voimme sanoittaa asioista ja eheytyä yhdessä kriisin jälkeen. Tämä on nähty esimerkiksi sotien jälkeen”, Annika Saarikko sanoo.

Lue myös: Puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko aikoo palauttaa keskustaan ilon ja itsetunnon: ”Uskon siihen, että tämä aika huutaa keskustaa”

X