Näyttelijä Antti Luusuaniemi muistelee tunteikkaita sukulaisjouluja: ”Sehän on terveen yhteisön merkki, jos uskalletaan vähän räiskyäkin”

Näyttelijä Antti Luusuaniemen mielestä erilaiset odotukset joulusta saattavat aiheuttaa kitkaa perheenjäsenten välille.
Antti Luusuaniemi. © Niclas Mäkelä/OM-arkisto
Lapsena Antti Luusuaniemi odotti uuttavuotta ja rakettien paukuttelua enemmän kuin joulua. Nyt hän osaa arvostaa pyhiä, jolloin ehtii viettää aikaa rauhassa perheen kanssa.

Vaimo tahtoo viettää joulua porukalla. Hän ilmoittaa nykyiselle miehelleen kutsuneensa aaton vieraiksi kolme entistä miestään, heidän uudet puolisonsa ja lapsensa. Ei kuulosta hyvältä lähtökohdalta.

”Ei kuulosta, eikä olekaan”, sanoo näyttelijä Antti Luusuaniemi, 40.

Kyseessä ei kuitenkaan ole Luusuaniemen painajainen, vaan lokakuussa ensi-iltansa saanut Taru Mäkelän ohjaama komedia Täydellinen joulu. Vaimoa näyttelee Elena Leeve, nykyistä miestä Luusuaniemi.

Rooli oli sen verran mieluinen, että Luusuaniemi voisi tehdä samalla porukalla uuden elokuvan, jossa joulua vietettäisiin Espanjan auringon alla.

Joulua vietetään sukulaisten kanssa – ”Kun odotukset eivät kohtaa, syntyy pientä kitkaa”

Antti Luusuaniemi ei muista, että olisi itse kokenut täysin pieleen menneitä jouluja. Silti joulu on juhla, jota hän on tavannut viettää porukalla sukulaisten kanssa.

”Onhan siellä kaikenlaista, ja tunteet ovat välillä leiskuneet. Mutta sehän on terveen yhteistön merkki, jos uskalletaan vähän räiskyäkin!”

Tosielämän komedia syntyy siitä, että jokaisella on omat odotuksensa pyhien kulusta. Kun odotukset eivät kohtaa, syntyy pientä kitkaa.

Lapsille monen päivän rauhoittuminen saattaa käydä piinalliseksi, koska he kaipaavat kavereitaan. Pinna voi kiristyä toisenlaisestakin odottamisesta.

”Yksi perinteinen ongelma on se, että naiset menevät joulusaunaan ensin ja ovat siellä tunnin. Miehet menevät perässä ja ovat neljä tuntia. Sitten jouluruuat ovat kylmiä, kun herrat saapuvat saunasta.”

Outin (Elena Leeve) ja Jannen (Antti Luusuaniemi) joulu ei suju kovin mutkattomasti elokuvassa Täydellinen joulu.

Elena Leeve ja Antti Luusuaniemi elokuvassa Täydellinen joulu. © Bronson Club

Antti Luusuaniemi oli itse joulupukki, jonka palkkiosetelit hävisivät

Eräänä takavuosien aattona Antti Luusuaniemi koki kauhun ja onnen hetkiä. Hän kiersi pukkikeikoilla ja huomasi illan päätteeksi hävittäneensä palkkionsa.

”Se oli markka-aikaa vielä. Muistaakseni siinä hävisi useampi sata markkaa.”

Ei auttanut kuin ajaa reitti uudestaan läpi. Etsintää hankaloitti lumisade.

”Löysin ne rahat tieltä! Lumi oli vielä pitänyt niitä läjässä, eivätkä ne olleet levinneet.”

Näyttelijä tunnustautuu jouluihmiseksi, vaikka lapsena uusivuosi ja rakettien paukuttelu oli hauskempaa.

Mitä enemmän on töitä tekee ja mitä enemmän on monessa jutussa mukana, niin arvostaa vaan enemmän ja enemmän sitä aikaa, jonka voi perheen kanssa viettää.”

Viime vuonna joulua vietettiin Antti Luusuaniemen unkarilaisen vaimon Lili Zoe Ermezein perheen luona. Tänä vuonna Unkari tulee Suomeen, ja luvassa on vierailua myös Luusuaniemen veljen ja vanhempien luon Hyvinkäällä.

”Kävin ihan oikeasti hakemassa sellaisen isomman henkilökuljetusauton, että kaikki mahtuvat yhteen kyytiin. Olen varautunut tähän jouluun ajoissa!”

Nämä ovat Antin jouluiset suosikkelokuvat!

Joululahjatoiveita kannattaa kuunnella

Lapset ja heidän riemunsa tekevät joulun. Pukki ilahduttaa Luusuaniemen 6- ja 13-vuotiaita tyttäriä joka vuosi. Joulumieltä kaihertaisi, jos lahjat olisivat jääneet hankkimatta tai pukinkonttiin olisi ostanut aivan vääränlaisia tavaroita.

”Nykyään olen huomannut, että kannattaa ostaa kaikille perheenjäsenille juuri se lahja, jonka he haluavat. Ei kannata alkaa olla luova siinä, niin kaikki ovat tyytyväisiä.”

Lapsena Luusuaniemi muistaa itsekin joskus näytelleensä kiitollisuutta lahjasta, joka ei osunut ihan nappiin. Perinteisesti pehmeät paketit ja kudotut vaatekappaleet eivät ole lasten mielestä kovin jännittäviä.

”Sitä on nyt aikuisena itsekin välillä liian käytännöllinen. Ehkä lapset kuitenkin tarvitsevat niitä lelujakin”, hän myöntää.

Aikuisten kesken usein sovitaan, että lahjoja ei hankita.

”Tietysti vaimolle pitää ostaa jotain romanttista. Mutta lapset ovat ihania, kun he saavat niitä joululahjoja.”

Lue myös: Näyttelijä Antti Luusuaniemi: ”Totuus on usein paljon tarua ihmeellisempää – Se usein jaksaa ihmetyttää”