TV-toimittaja Anu Räsänen pääsee äänestämään Golden Globes -gaalan elokuvien ja tv-sarjojen ehdokkaita: ”Olen alusta saakka mukana prosessissa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
"Olen aina seurannut kiinnostuneena kaikkia gaaloja, koska olen aina ollut kiinnostunut telkkarista ja leffasta", Anu Räsänen sanoo. © Tommi Tuomi
Suomalainen Anu Räsänen valittiin mukaan äänestämään vuoden parhaista elokuvista ja tv-sarjoista.

Toimittaja Anu Räsänen valittiin äänestäjäksi arvovaltaiseen joukkoon. TV-maailmaankin kirjoittava Räsänen pääsee äänestämään vuoden parhaista elokuvista ja tv-sarjoista Kultaisia maapalloja jakavaan Golden Globes -gaalaan.

Aikaisemmin ehdokkaista ja voittajista ovat päättäneet Los Angelesissa asuvat Hollywood Foreign Press Associationin jäsenet, mutta tänä vuonna mukaan valittiin myös äänestäjiä järjestön ulkopuolelta.

Ehdokkuudet julkistetaan 12. joulukuuta. Kultaiset maapallot jaetaan 10. tammikuuta 2023.

Millainen suhde sinulla oli Kultaisiin maapalloihin ennen kuin sinut valittiin äänestäjäksi?

”Olen aina seurannut kiinnostuneena kaikkia gaaloja, koska olen aina ollut kiinnostunut telkkarista ja leffasta. Ehkä vähän samanlainen suhde kuin joillakin ihmisillä on Linnan juhliin tai urheilukisoihin.”

Minkälainen urasi on ollut?

”Urani tv-journalistina on lähtenyt liikkeelle jo lapsena. Olen aina katsonut telkkaria todella paljon.

Parikymppisenä lähdin opiskelemaan tiedotusoppia Tampereen yliopistoon, sen jälkeen teatteritiedettä Helsingin yliopistoon. Siksi olen journalistina ollut aina kiinnostunut kulttuurista ja nimenomaan esittävistä taiteista.

Tehtyäni erilaisia töitä paikallislehdissä ja Hesarissa, olin pitkään Allerin tv-toimituksessa. Sen jälkeen halusin katsoa tv-alaa toiselta puolelta ja siirryin Nelonen Median viestintään. Sieltä lähdettyäni jatkoin freelance-toimittajana. Eniten kirjoitan nykyisin TV-maailmaan ja toki Seuraan ja Annaan televisiosta.”

Miten päädyit Kultaiset maapallot -gaalan äänestäjäksi?

”Lähetin hakemuksen, kun kuulin, että sinne on mahdollista hakea. Alkusyksystä ilmoitettiin, että minut on valittu mukaan. En osaa sanoa miksi minut valittiin. Aikataulu on ollut nopea, mutta onneksi katson sarjoja ja elokuvia muutenkin paljon. Nyt sitä on voinut tehdä hyvällä omallatunnolla.”

Kuinka paljon katsot elokuvia ja tv-sarjoja päivässä?

”En kehtaa sanoa! Merkittävästi enemmän, kuin suomalaiset keskimäärin. Tässä sekoittuu tietysti se, kun katson myös työkseni tv-arvioiden ja haastattelujen takia. Mielestäni toimenkuvaani kuuluu tietää mitä telkkarista tulee tai mitä elokuvia pyörii, mutta katson myös viihtyäkseni.”

Olitko määrittämässä myös ehdokkaita, vai äänestätkö heistä ketkä tulevat ehdolle?

”Olen alusta saakka mukana prosessissa.”

Millaista työ on ollut?

”Tosi kivaa. Nyt saa katsoa tavallista enemmän ja neuloa. Neulon myös elokuvateatterissa. Äänestäminen ei hirveästi ole muuttanut elämääni, koska tuijotan paljon ruutua muutenkin, mutta tuntuu vähän samalta kuin työpaikan vaihtamisen jälkeen – katsoo pikkuisen skarpimmin.

Teen tämän tosissani, joten on myös velvollisuuteni katsoa skarpimmin telkkaria kuin mitä katsoisin muuten. Katson myös monipuolisemmin, sellaisia mitä aiemmin on tullut ohitettua.”

Anu Räsänen on toimittaja.

© Tommi Tuomi

Kun äänestät, jätätkö omat mieltymykset taka-alalle vai annatko niiden vaikuttaa? Yritätkö olla subjektiivinen vai objektiivinen?

”En tiedä, pystyykö kriitikko koskaan olemaan täysin objektiivinen. Samalla nämä kaikki gaalat olisivat täysin turhia, jos olisi olemassa objektiivinen totuus. Totta kai omat mieltymykset vaikuttavat, mutta suhtaudun siihen samalla tavalla kuin kriitikon työhön yleensäkin.

Yritän käyttää kaikkea sitä tietämystä ja osaamista mitä minulla on, ymmärtääkseni ja analysoidakseni sitä mitä näen, ettei kaikki olisi pelkästään subjektiivista ja fiilispohjaista. Komedia ei välttämättä ole hyvä, jos se naurattaa vain minua.”

Minkälaisia elokuvia tai sarjoja yleensä tykkäät katsoa?

”Ammatin vuoksi katson aika monipuolisesti. Tykkään siitä, kun juttu on hyvin käsikirjoitettu ja imaisee mukaansa. Se menee tyylilajirajojen yli, mutta sanotaan niin ettei kauhu ole minulle kaikkein läheisin.”

Mikä elokuva tai sarja on ikisuosikkisi?

”Perinteisesti olen vastannut, että Casablanca on suosikkielokuvani. Olen vain päättänyt sen joskus, koska kysymys on mahdoton. Olen katsonut Casablancaa elämäni tärkeissä tilanteissa, siksi se on lempielokuvani. Viime vuosina olen tykännyt esimerkiksi Lady Birdistä.

Sarjoista Fitz ratkaisee on pyörinyt paljon mielessä viime aikoina, tietysti Robbie Coltranen kuoleman vuoksi. Pidin siitä aikanaan paljon. Tosin, lapsena pidin myös Charlien enkeleistä, mutta sitä en aio koskaan yrittää katsoa uudelleen. Se tuskin tuntuisi yhtä ihanalta, miltä se tuntui silloin 10-vuotiaana.

Joskus aiemmin tärkeät sarjat tai elokuvat eivät ole kestäneet aikaa niin hyvin, eivätkä enää tunnu niin hyvältä.”

Onko teidät uudet äänestäjät kutsuttu tammikuun gaalaan?

”En odota kutsua paikan päälle, ei se ole käynyt edes mielessä.”

Kuinka elokuva ja tv-sarjat voivat tänä päivänä?

”Katsojana arvioiden mielestäni todella hyvin. Koronavuodet ovat kohdelleet alaa rankalla kädellä, eikä alalla työskentelevillä ihmisillä varmasti ole ollut helppoa, mutta nykyisin on tarjolla paljon laatua. Nyt on tapahtunut lopullinen suoratoistopalvelujen murros, mikä on muuttanut kenttää paljon.

Määrä on lisääntynyt, eli ei tehdä pelkkää laatua, mutta en tiedä onko koskaan tehty pelkkää laatua.

Katsojana tunnen itseni todella onnelliseksi ja löydän aina mielenkiintoista katsottavaa. Olen iloinen siitä, kuinka usein kotisohvalla saa hurrata itsekseen. Koen vilpittömiä ilon tunteita, kun näen jotain hyvää.”

Mikä televisiossa on niin ihanaa?

”Minulla on vain niin läheinen ja lämmin suhde siihen. Puhuin juuri äitini kanssa, kuinka meidän perheessämme on aina ollut hyvin sosiaalinen tv:n katsomistapa. Meillä telkkaria katsottiin aina yhdessä, jutellen. Siksi ehkä rakastuin siihen, kun lapsuudesta tuli niin paljon muistoja.”

Lue myös: Tee testi! Tunnetko tv-sarjat? Ansaitsemasi pisteet paljastavat, olitko oikeasti sohvaperuna 80- ja 90-luvuilla televisiosarjojen äärellä

X