Arja Saijonmaa, 76, arvostaa iättömyyttä: ”Sanoin jo 30–40 vuotta sitten, ettei ikä merkitse minulle mitään”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Arja Saijonmaa
"Minulla on ollut vastoinkäymisiä, jotka ovat kasvattaneet, antaneet sisua ja ytyä", Arja Saijonmaa sanoo. © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Eletyt vuodet ovat voimavara kypsyydessä ja viisaudessa. Ne ovat auttaneet minua saamaan asioihin etäisyyttä ja arvostamaan sitä, mikä on tärkeää. Elämä on kiteytynyt."

Arja Saijonmaa ihailee aasialaisten tapaa kunnioittaa iättömyyttä.

”Siellä vanhasta tulee viisas. Länsimaissa lakaistaan pois ja jätetään oman onnensa varaan heidät, jotka eivät ole enää hyödyllisiä”, Arja Saijonmaa sanoo.

Hänen mielestä korona-aika on tuonut esiin ikärasismin.

”Viisautta omaavat ja hyvävointisetkin vanhukset eristettiin yksinäisyyteen, kun karanteeniin olisi pitänyt asettaa piittaamattomat, tautia tartuttavat nuoret.”

Arja Saijonmaan mukaan ikään liittyy valtavasti harhaluuloja, eikä vanhuskäsite pidä enää paikkaansa.

”Tämän päivän 70-vuotiaat ovat kuin 40-vuotiaita, hyvännäköisiä, vireitä, välkkyjä ja täysin kiinni elämässä”, hän toteaa.

”Haluan saavuttaa vielä paljon”

”En tule jäämään ikinä eläkkeelle. Freelancerin on ansaittava elantonsa, mutta tekisin työtäni vaikka ilmaiseksi. Haluan muuttaa asioita entistä paremmaksi: vaikuttaa, jakaa elämän eliksiiriä, toivoa ja unelmia.

Ironista, mutta olin mielettömän tuottelias koko koronavuoden. Tein filmiroolin, olin mukana teatterissa, musiikkiesityksissä ja televisiosarjoissa.

Haluan tulevaisuudessakin tehdä yhä uusia aluevaltauksia, mennä mukaan juttuihin, joissa on haasteita.

Opiskeluvuosina tein asioita laajalla rintamalla: soitin pianoa, ohjasin, käsikirjoitin, esiinnyin elokuvissa… Moni taito jäi, kun Mikis Theodorakis vei minut maailmalle. Nyt haluaisin tehdä lisää elokuvia. Voisin ohjatakin.

Haluan saavuttaa vielä paljon. Lista on niin pitkä, että aika voi loppua kesken. Haaveistani aika moni liittyy työhön, mutta toisaalta työ ja yksityiselämä menevät lomittain.

Asun yksin ja se sopii minulle hyvin. Vapaus on ollut minulle aina tärkeä. Elämääni on mahtunut myös ihmissuhteita, yhdessä asumisia ja kihlauksia. Voi olla, että sellaisia tulee tulevaisuudessakin. En sulje mitään pois, sillä elän elämäni avoimena.”

”En todellakaan laske askeleita”

”Elämääni rytmittävät vastavoimat. Koska työni näyttämöllä syö valtavan määrän energiaa, tarvitsen myös aikaa, jolloin palaudun. Kun koronapandemia keskeytti keväisen musiikkikiertueen, makasin kotona, katsoin telkkaria, luin yötä myöten romaaneja, join vähän viiniä, söin jäätelöä ja laitoin voita leivän päälle. Lihoin viisi kiloa.

Varastin puistosta tuomen oksia, haistelin niitä ja lepäsin. Kroppani ja psyykeni tarvitsivat sitä. Uusien töiden alkaessa skarppasin ja mahduin jälleen esiintymisvaatteisiin.

”Ikään liittyy valtavasti harhaluuloja, eikä vanhuskäsite pidä enää paikkaansa. Tämän päivän 70-vuotiaat ovat kuin 40-vuotiaita”, Arja sanoo.

”Ikään liittyy valtavasti harhaluuloja, eikä vanhuskäsite pidä enää paikkaansa. Tämän päivän 70-vuotiaat ovat kuin 40-vuotiaita”, Arja sanoo. © Tommi Tuomi/Otavamedia

En todellakaan laske askeleita, mutta sauvakävelen lähes päivittäin; hyvinä päivinä tunnin ja muina puoli tuntia.

Olen kaikkiruokainen. Syön kalaa aina kun mahdollista. Lihaa syön luontaisesti vähän, mutta en takuulla kieltäydy, jos saan Kreikassa suoraan vuorilta tuotua timjamia syöneen vuohen lihaa. Vereni vetää siihen, mikä tulee luonnosta.

On minulla pahekin, syön kahvileipää.”

”Itseni karaiseminen on minulle terveyttä”

”Rankka elämä pitää ihmisen nuorena ja on hyväksi kauneudelle. Minulla on ollut vastoinkäymisiä, jotka ovat kasvattaneet, antaneet sisua ja ytyä sen sijaan, että olisin löllötellyt hemmoteltavana.

Kun olin nuori, kosmetologi sanoi, etten saisi missään tapauksessa mennä saunaan punoittavien poskieni vuoksi. Olen tehnyt juuri päinvastoin: saunon hulluna, vihdon naamaani ja uin avannossa. Itseni karaiseminen on minulle terveyttä.

Olen hoitanut ihoani myös hyvillä aineilla ja ammattilaisten tekemillä kohotushoidoilla, jotka eivät ole kirurgisia. Olen kaikin puolin nautiskelija. Veden kanssa lotraaminen, erilaiset kylpylähoidot ja hieronta kiinnostavat. Käyn myös kiinalaisessa akupunktiossa.”

Nauru

”Nauran itselleni koko ajan, mutta se ei liity millään tavalla ikään. Sanoin jo 30–40 vuotta sitten, ettei ikä merkitse minulle mitään. Näyttämöllä ei ole vuosia, on vain sanoma.”

Kuvausvaatteet: Arjan paitapusero Dots, farkut By Pias ja kengät My o My. Potkulaudat Prisma.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/21.

Lue myös: Arja Saijonmaa nähdään Clark-sarjassa: ”Se oli kuin Hollywood-tuotanto – puvustaja oli Los Angelesista ja meikkaajat Lontoosta”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X