Kotiliesi: Arja Saijonmaa lähti maailmalle äidin sanat mielessään: ”Hankkikaa ammatit – opitte keittämään myöhemminkin”

Arja Saijonmaa ei halua keskustella iästä sen kummemmin. Amerikkalaiseen tyyliin ihmisiä kohdellaan virkeyden, ei iän perusteella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arja Saijonmaa on Ylen elämäni biisi -ohjelmassa vakituisena tähtisolistina.

Arja Saijonmaa ei halua keskustella iästä sen kummemmin. Amerikkalaiseen tyyliin ihmisiä kohdellaan virkeyden, ei iän perusteella.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kiia Heikkilä

Arja Saijonmaa on ollut maailmankansalainen nuoresta asti. Nytkin 76-vuotiaalla laulaja, näyttelijä, kirjailijalla on koti niin Helsingissä, Tukholmassa kuin Pariisissakin, hän kertoo Kotilieden haastattelussa.

Yli 50-vuotisen uran tehneelle Saijonmaalle korostettiin kotona itsenäisyyden arvokkuutta.

”Minulle tuli äidin kanssa konflikti, koska en tykännyt siitä, ettei hän opettanut minua laittamaan ruokaa. Hän sanoi molemmille tyttärilleen, että hankkikaa ammatit, kyllä te opitte keittämään myöhemminkin”, Arja Saijonmaa kertoo Kotiliedessä.

Arja Saijonmaalla on ollut pitkiäkin suhteita, mutta äidin oppi on pysynyt. Hän ei ole koskaan elänyt kenenkään miehen rahoilla.

”Itsellinen elämä on oma valintani. Kun olen kiertueella, olemme muusikkojen kanssa yhtä perhettä, mutta taiteellinen prosessi on käytävä läpi aina yksin”, Saijonmaa sanoo.

”En halua, että joku katkeroituisi odottaen minua lieden äärellä, kun tulen kiertueelta. Elämä on yksinkertaisempaa näin.”

Suomalaisuus on kulkenut mukana

Arja Saijonmaa pitää itseään eräänlaisena suomalaisuuden lähettiläänä maailmalla. Esimerkiksi hänen teoksensa Saunakirja oli bestseller Norjassa 1990-luvulla.

”Ihmiset olivat kertomastani hirvittävän kiinnostuneita, ja kun Norjan ja Ruotsin suurimpien lehtien toimittajat olivat vieraanani kesäpaikassani Mikkelissä, kylvetin heidät omien rituaalieni mukaan.”

Maailmalla Saijonmaa on huomannut, että ikään keskitytään Suomessa liiaksi. Hänen mielestään iästä puhuminen on tyylitöntä. Esimerkiksi Amerikassa ihmistä kohdellaan sen perusteella, miten virkeä hän on, ei varsinaisen iän perusteella.

”Tietysti ikääntyessä pitää huolehtia kunnosta, jotta saa olla terve. Saunon, kävelen ja käyn hierojalla enkä unohda nauttia elämästä. Eivät arvonikaan ole muuttuneet iän myötä. Olen humanisti ja aktivisti ja olen aina ottanut kantaa niiden asioiden puolesta”, Saijonmaa sanoo.

Mikis ohjasi maailmalle

Saijonmaa on urallaan esiintynyt kovissakin paikoissa, kuten Saksan entisen liittokanslerin Willy Brandtin muistotilaisuudessa että Ruotsin murhatun pääministerin Olof Palmen hautajaisissa.

Tilanteet ovat vaatineet rautaista ammattitaitoa.

”Palmen hautajaiset oli todella vaativa tilaisuus, koska koko maailma katsoi niitä. Tuollaisissa tilanteissa laulajan pitää kovettaa itsensä. Olisi kamalaa, jos artisti alkaisi pillittää”, Saijonmaa muistelee.

”Katsoin laulaessani Palmen perheeseen eli Lisbeth Palmeen ja sain sieltä voimaa. En vilkuillut presidenttejä, kuninkaallisia tai julkkiksia. Keskityin tehtävääni ja unohdin itseni.”

Muistotilaisuuksiin tai YK:n hyvän tahdon lähettilääksi Arja Saijonmaa ei olisi päätynyt ilman Mikis Theodorakista. Tänä vuonna Saijonmaan rakas ystävä ja esikuva menehtyi 96 vuoden iässä.

”En tiedä, mitä minusta olisi tullut, jos Mikis ei olisi poiminut minua pois Suomesta, kun olin 26-vuotias.”

Syyskuun yhdeksäntenä päivänä Arja Saijonmaa oli saattamassa aktivistin ja säveltäjän Mikis Theodorakiksen viimeiselle matkalleen Ateenan ortodoksikappelissa.

X