Arja Saijonmaa nähdään Clark-sarjassa: ”Se oli kuin Hollywood-tuotanto – puvustaja oli Los Angelesista ja meikkaajat Lontoosta”

Tyypiltään kuin Jane Fonda. Rikas, hieman kärsimätön, sonnustautunut turkiksiin. Sellainen on Arja Saijonmaan roolihahmo tulevassa, suoratoistopalvelu Netflixissä nähtävässä sarjassa Clark

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arja Saijonmaa nähdään ruotsalaisessa Clark-sarjassa.

Tyypiltään kuin Jane Fonda. Rikas, hieman kärsimätön, sonnustautunut turkiksiin. Sellainen on Arja Saijonmaan roolihahmo tulevassa, suoratoistopalvelu Netflixissä nähtävässä sarjassa Clark
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Kuusiosainen suoratoistopalvelu Netflixin sarja Clark kertoo Ruotsin tunnetuimasta rikollisesta, Clark Olofssonista, jonka rikosten vuoksi syntyi käsite Tukholma-syndrooma. Totuuteen ja taruun perustuvan tarinan ohjaa Jonas Åkerlund, joka on ohjannut muun muassa musiikkivideoita Rammsteinille, Beyoncélle ja Metallicalle.

Kyseessä on Arja Saijonmaan ja Jonas Åkerlundin ensimmäinen yhteistyö.

”Olimme jutelleet puhelimessa. Diggasimme toisiamme ja totesimme, että olisi kiva tehdä jotain yhdessä. Sitten Jonas soitti ja sanoi, että hänellä olisi minulle rooli”, Arja Saionmaa kertoo.

Clark kuvattiin Vilnassa Hollywoodin tyylillä

Kohtaus, jossa Arja Saijonmaa on mukana, kuvattiin Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Kuvausryhmää varten oli pystytetty telttojen ja asuntovaunujen täyttämä leiri. Arjalle oli varattu oma vaunu.

”Se oli kuin Hollywood-tuotanto. Puvustaja oli Los Angelesista ja meikkaajat Lontoosta. Kaikki hoidettiin erittäin ammattitaitoisesti. Jonas Åkerlund käytti sarjassa useita nimekkäitä artisteja statisteina, joilla on yksi vuorosana. Oli hyvin salaista, keitä mukana on.”

Arjan roolihenkilö on iäkäs lady.

”Hahmon luomiseen käytettiin päivä. Meikkaaja näytti aluksi Jane Fondan kuvaa ja Jonas ohjeisti, että ladyn täytyy näyttää rikkaalta.”

Arjan esittämä lady sattuu olemaan pankissa ryöstön hetkessä ja joutuu panttivangiksi. Hän näkee ryöstäjä-Clarkin flirttailevan pankkisalissa naisen kanssa.

”Haluatko viedä mimmin vain sänkyyn vai aiotko ryöstää pankin? Minulla on paisti uunissa, täytyy päästä pois täältä”, ovat Arjan vuorosanat.

Koronapandemia asetti omat vaatimuksensa sarjan tuotannolle.

”Kävin muiden tavoin covid-testissä ja olin sen jälkeen karanteenissa 24 tuntia ennen kuvauksia. Paikan päällä mitattiin aamuisin kuume ja kaikki käyttivät maskeja aina, kun se suinkin oli mahdollista.”

Kahvin aiheuttama palovamma johti koronatartuntaan?

Arja Saijonmaan oli tarkoitus kiertää Ruotsia Riksteaternin Love Songs -musiikkiesityksen mukana kevät 2019.

Kaksi kuukautta kestäneiden harjoitusten jälkeen oli ensi-ilta 9. maaliskuuta Tumbassa. Leviävästä koronaviruksesta alkoi kuulua yhä enemmän uutisia.

”Kulttuuritapahtumat yritettiin säilyttää viimeiseen saakka. Mekin lähdimme kiertueelle, mutta ehdimme pitää vain kolme näytöstä. Tukholmasta tuli puhelinsoitto, jolla määrättiin tuotanto pakettiin. Kiertue loppui kuin kananlento”, kertoo Arja.

Paluumatkalla sattui kohtalokas tapaturma. Kulkuvälineenä ollut minibussi nytkähti yllättäen liikkeellelähdössä, Arjan evääksi ottama kahvimuki heilahti ja kuuma juoma valui hänen vasemmalle jalalleen.

”Ulkosääreen tuli paha palovamma.”

Kotimatka kesti kuusi tuntia. Sen päätteeksi ohjeistettiin, ettei kodista saa poistua virusvaaran vuoksi.

”Olin ollut nuori iätön tanssimassa ja tekemässä teatteria, mutta siinä hetkessä minua alettiin kohdella yli seitsemänkymppisenä riskiryhmäläisenä.”

Palovammaan oli silti pakko hakea apteekista voidetta. Kun se ei auttanut, Arja hakeutui yksityislääkärin vastaanotolle.

”Jäin juttelemaan lääkärin kanssa. Sitä ei olisi pitänyt missään tapauksessa tehdä, sillä lääkäri kertoi juuri New Yorkista saapuneen poikansa asuvan luonaan.”

Viiden päivän kuluttua alkoi nuha ja nousi kuume, joka korkeimmillaan oli 37, 8 astetta.

”Luulin kuumeen olevan reaktio palovammasta.”

Kuume laski, mutta sitten katosivat haju- ja makuaisti.

”Oli pääsiäinen. Liljat kukkivat, mutta niidenkään tuoksua en tuntenut.”

Oireet katosivat viikkojen kuluessa. Kesäkuun puolessa välissä kotivisiitin tehnyt lääkäri otti Arjan sormenpäästä verikokeen.

”Kymmenen minuutin päästä hän huikkasi, että mene ostamaan samppanjaa. Olin kuulemma sairastanut koronan, sillä veressäni oli sen vasta-aineita.”

Takana tuottelias vuosi koronasta huolimatta

Heinäkuun lopussa Arja pääsi kesämökille kotiseudulleen Mikkeliin.

”Oli jumalaista päästä saunaan, uimaan ja hengittämään luontoa. Nautin käynneistä Mikkelin torilla, missä join kahvia, söin lörtsyjä ja juttelin ihmisten kanssa.”

Syyskuun alussa Arja oli mukana helmikuussa alkavan Seniorsurfarna -ohjelman nauhoituksissa. Ruotsissa nähtävässä televisio-ohjelmassa neljä tunnettua ihmistä hankkii digitaalisia taitoja.

”Sieltä ryntäsin takaisin Suomeen tulevan projektin harjoituksiin ennen kuin rajat suljettiin.”

Arja on yksi solisteista, jotka esiintyivät Georg Malmstén & HumppAvanti! -konsertissa Svenska Teaternissa lokakuussa. Suunniteltu joulukonserttikiertue sen sijaan jouduttiin perumaan.

Nyt katse on jo tulevaisuudessa.

”Odotan enemmän kuin mitään sitä, että pääsen jälleen esiintymään. Haluan tehdä myös uusia aluevaltauksia.”

Lue myös: Arja Saijonmaan mukaan oikea ystävä on se, joka sanoo totuuden: ”Hän voi olla kriittinen ja haukkua lyttyyn, jos siihen on tarvetta”

Arja Saijonmaa: "Paljastamme itsemme juuri sellaisena kuin olemme, koska ystävä ymmärtää."

”Paljastamme itsemme juuri sellaisena kuin olemme, koska ystävä ymmärtää”, Arja Saijonmaa sanoo. © Tommi Tuomi / OM-arkisto

X