Arja Saijonmaan mukaan oikea ystävä on se, joka sanoo totuuden: ”Hän voi olla kriittinen ja haukkua lyttyyn, jos siihen on tarvetta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Arja Saijonmaa: "Paljastamme itsemme juuri sellaisena kuin olemme, koska ystävä ymmärtää."
"Paljastamme itsemme juuri sellaisena kuin olemme, koska ystävä ymmärtää", Arja Saijonmaa sanoo. © Tommi Tuomi / OM-arkisto
Taiteilija Arja Saijonmaa, 75, lauloi itsensä kansan sydämiin vuonna 1983 kappaleella Ystävän laulu, mutta hänen ensimmäisestä levytyksestään tuli kuluneeksi jo 50 vuotta.

Laulaja, näyttelijä ja kirjailija Arja Saijonmaa, 75, on luonut uraa myös ulkomailla.

Ensilevytyksestäsi tuli kuluneeksi 50 vuotta. Mikä on pitkän urasi salaisuus?

Kaiken nielevä fantastinen voima on se, mikä on vienyt eteenpäin. Ihmisten reaktiot ja suhtautuminen siihen, mitä teen, siivittävät uraani. Tietyistä lauluista on tullut tärkeitä ja ne seuraavat mukanani koko elämän. Ne ovat myös niitä, jotka tekevät uran. Kyse on siitä, miten on onnistuu välittämään asioita ihmisille.

Tunnetuin suomeksi laulettu kappaleesi on Ystävän laulu. Mitä ystävyys sinulle merkitsee?

Ystävyys on kaikkein tärkein asia maailmassa. Se on lojaalisuutta ja hyväksymistä. Ystäville uskoudutaan ja heidän seurassa ollaan avoimia. Paljastamme itsemme juuri sellaisena kuin olemme, koska ystävä ymmärtää. Hän voi olla kriittinen ja haukkua lyttyyn, jos siihen on tarvetta. Ystävä on se, joka sanoo totuuden.

Taiteilija Arja Saijonmaa on syntynyt 1.12. 1944. Hän on horoskoopiltaan jousimies. © Tommi Tuomi

Olet laulanut urasi varrella usealla eri kielellä, mistä se kertoo?

Kaikissa kielissä on omat juttunsa. Rakastan kieliä ja olen oikeastaan kielifriikki. Kun avaan sanakirjan, niin se on tie satumaailmaan.

Olet kierrellyt paljon maailmaa. Missä viihdyt parhaiten?

Minulle tärkeitä ovat sauna ja uiminen puhtaassa vedessä, luonto ja rannat. Meren ja järven rannat ovat niitä, mistä en voisi koskaan luopua. Jokaisen pitää nyt pitää huoli, että ei likaa vesistöjä. Ne ovat keuhkoni, minun pitää päästä puhtaaseen veteen uimaan. Jos se ei olisi mahdollista, niin tulisi paniikki.

Olet osallistunut viisi kertaa euroviisukarsintoihin. Mitä euroviisut merkitsevät sinulle?

Sitä että jos pystyy tekemään jonkun hyvän laulun, se jää kilpailun kautta elämään.

Sairastit viime vuonna euroviisukarsintojen yhteydessä keuhkokuumeen. Mikä on vointisi nyt?

Minulla on periaate, että artisti ei voi koskaan olla sairas, artisti voi vaan kuolla. Sehän oli varsinainen henkilökohtainen uroteko, mutta eihän tuollaisella saa mällätä. Otin riskin esiintyessäni keuhkokuumeessa. Nyt vointi on hyvä. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Lue myös: Arja Saijonmaa: Mikiksen ja minun välillä oli syvää rakkautta

Lue myös: Arja Saijonmaa joutui kreikkalaisen median hampaisiin

X