Suomen asehistoriasta innostunut YouTube-tähti Ian McCollum viihtyy räntäsateessa – ”Kuka viitsisi lähteä Karibialle, kun voi tulla jäätymään tänne?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ian McCollum
Ian McCollum vieraili täällä keräämässä aineistoa tulevaan Suomi-tietokirjaansa, ja tuomaroimassa ampumakisaa. © Erik Tiessalo
Hauskaa asehistorian videoblogia pitävä Ian McCollum haluaa nyt kertoa maailmalle suomalaisista pyssyistä – ja palelemisen ihanuudesta.

Forgotten Weapons eli Unohdetut aseet -videokanavallaan yli 2,2 miljoonaa katsojaa tavoittava Ian ­McCollum on tietokirjailija ja historian popularisoija­, joka tietää 1800–1900-lukujen taitteen aseista lähes kaiken.

”Pyssy-Jeesus”-lempinimen saanut partaniekka aikoo nyt saada amerikkalaiset maanmiehensä ja -naisensa tuntemaan suomalaista asehistoriaa. Hän vieraili täällä keräämässä aineistoa tulevaan suomalaisaseita käsittelevään tietokirjaansa, ja toki myös lomailemassa riittävän karmeassa säässä.

Mikä täällä Suomessa on asehistoriamielessä erikoista?

”Teillähän on ollut vireää omaa teollisuutta, ja sotien takia tänne on kulkeutunut erilaisia aseita kaikkialta maailmasta. Täällä ne ovat myös säilyneet käytössä pitempään kuin muualla, ehkä säästäväisyydestä tai köyhyydestä johtuen.

Lisäksi suomalaiset eivät vouhota aseista mihinkään suuntaan. Niihin suhtaudutaan minun näkökulmastani hyvin neutraalisti.”

 Ian McCollum © Lasse Nordquist

© Erik Tiessalo

Oma suosikkisi täkäläisistä pyssyistä?

”Ilman muuta Tikkakosken Suomi-konepistooli, siitä voisin luennoida loputtomiin. Sehän on paitsi teknisesti laadukas, myös olennainen osa suomalaisen kulttuurin kuvastoa.

Kuulin, että Britannian armeijakin kiinnostui siitä 1930-luvulla, mutta vientikauppa ei ehtinyt toteutua. Ajatelkaa miten erilaisilta toisen maailmansodan elokuvat ja sarjakuvat näyttäisivät, jos englantilaisilla olisi niissä Suomet käsissä!”

Nämä on kuitenkin tehty tappamista varten, eikö se haittaa?

”Aseet edustavat myös aikansa teollista muotoilua. Niistä voi kiinnostua tekniikan ja estetiikankin takia, vaikkei pitäisi yhtään siitä, mitä niillä on tehty.”

Miksi ihmeessä käyt Suomessa aina joko ­paukkupakkasissa tai nyt räntäsadeaikaan?

”Kuka viitsisi lähteä Karibialle rantalomalle, kun voi tulla jäätymään tänne? Ette ehkä usko, mutta sekin on elämys joita kannattaisi mainostaa, vaikka extreme-ulkoilmaturisteille.

Tuomaroin myös reissuni aikana täällä Finnish Brutality -nimistä toiminnallista ampumakilpailua ja nautin siitä, miten rankkaa oli ihan vain lämpimänä pysytteleminenkin. Toivottavasti se palelemisen ilo välittyy videoistanikin.”

Lue myös: Näin ostat laittoman aseen verkosta – ja joudut huijatuksi tavalla josta ei voi edes valittaa

X