Anna-lehti: Laulaja Maija Vilkkumaan hajamielisyys korostuu arjessa luovien prosessien aikana: ”Olen hyväksynyt piirteen itsessäni”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Laulaja Maija Vilkkumaa
Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa © Tommi Tuomi / Otavamedia
Ahkerasti keikkaileva laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa, 48, pohtii elämänvaiheitaan ja luovaa prosessiaan.

Maija Vilkkumaa on on aina ollut hyvä kuvittelemaan. Jos lapsena koulukavereiden kanssa oli vaikeaa, hän uppoutui illalla sängyssä mielikuvitusmaailmansa.

”Fyysinen maailma ei ole minulle kovin vahva paikka. Olen aina ollut hajamielinen, hävittelen tavaroita, enkä pysty pitämään kotia järjestyksessä”, Maija Vilkkumaa kertoo Anna-lehdessä.

Erityisen vaikeaa järjestyksen pitäminen on silloin, kun Maijalla on meneillään luova prosessi. Näin oli esimerkiksi viimeksi uutta Jos oisin mies -kappaletta tehdessä.

”Luovan prosessin aikana tuntuu vaikealta antaa tilaa jollekin ei niin merkittävälle asialle. Olen kuitenkin iän myötä hyväksynyt tuonkin piirteen itsessäni.”

”Kutsun sitä mutaisten vesien ajaksi”

Maija Vilkkumaa myöntää sortuvansa helposti loputtomaan ylianalysointiin ja itsensä pienentämiseen. Varsinkin nuorempana elämästä on tullut ilotonta puurtamista.

”Vaikeinta on, kun visio on hakusessa. Kutsun sitä mutaisten vesien ajaksi.”

Maijasta tuli ja tulee yhä kiukkuinen, jos velvollisuuksia on liikaa luovan prosessin aikana.

”Nykyään osaan palkata muita tekemään tehtäviä tai jätän asiat hetkeksi sivuun, katson vaikka telkkaria.”

”Mietin, että voiko yli kolmekymppisenä enää esiintyä”

”Koin yläasteen ja lukion kivoina vaiheina, kun pääsin pois epämääräisestä pikkulasten maailmasta. Aloin soittaa kitaraa 14-vuotiaana ja tehdä omia kappaleita.”

Maija kokee, että sen myötä kaikki vertailu ja miettiminen, että miten muut minut näkevät, jäivät siihen.

”Sama tunne on pysynyt kaikki vuodet.”

Kolmekymppisyys oli kuitenkin Maija Vilkkumaalle kriisin paikka.

”Se on ollut suurin ikäkriisini. Mietin, että voiko yli kolmekymppisenä enää esiintyä.”

Maijaa mietitytti myös paine siitä, ettei lapsentekoa voisi enää kauaa viivyttää. Maija alkoi seurustella kolmekymppisenä silloisen kitaristinsa Mikko Kososen kanssa. Pari on yhä yhdessä ja heille syntyi kaksi tytärtä, jotka ovat nyt 11- ja 14-vuotiaita.

”Olen onnellinen, että tein lapset juuri silloin kun tein, näin meille syntyi juuri nämä lapset. Sittemmin olen miettinyt, että onko meitä naisia ihan varmuuden vuoksi hieman manipuloitu ja luotu turhaa painetta kiirehtiä?”

Hän uskoo ahdistukseensa vaikuttaneen myös sen, että tuohon aikaan puuttuivat mallit naisartisteista, jotka olivat tulleet äideiksi.

”Tein kuitenkin paljon keikkoja esikoisen ollessa pieni. Isäni, Mikon veli ja joskus
kavereiden isommat lapset kulkivat mukana keikoilla hoitajina.”

Nyt 48-vuotias Maija pohtii, että iskeekö hänelle viidenkympin kriisi. Hänen esikoisensa täyttää tänä vuonna viisitoista.

”Välillä hämmästyn, kun tulen kotiin, eikä siellä ole ketään. Kaikki ovat omissa
riennoissaan. Mutta se on aina ollut myös ihanaa, että elämässä tulee uusia vaiheita.”

Lue lisää Anna-lehdestä. Maija Vilkkumaa paljastaa lehdessä millainen kasvattaja hän on ollut tyttärilleen. Hän kertoo myös, mistä hänen hyvä perusitsetuntonsa kumpuaa. Maija paljastaa myös, kuka historiallinen henkilö hän haluaisi olla.

Lue myös: Maija Vilkkumaa uhkuu intoa eikä anna ikäkriisin iskeä: ”Ikä tuo perspektiiviä – sitä kannattaa käyttää hyödyksi”

Maija Vilkkumaa

”Nyt on ollut tosi kivasti keikkoja. Ihan normalisoitunut tilanne ei vielä ole”, totesi laulaja Maija Vilkkumaa. © Tiia Ahjotuli

X