Anna-lehti: Avioero ravisteli Sari Helinin elämää: ”Meillä oli suurta rakkautta, jonka väliin tuli arki ja sen jakaantuminen kahteen eri maahan”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sari Helin
Sari Helin käy läpi elämänmuutosta, jonka tunnemyrskyyn moni voi samaistua. © Anton Reenpää / Otavamedia
Sari Helin pyöritti lapsiperheen arkea jaksamisensa äärirajoilla, kun aviomies edisti omaa uraansa poliitikkona Euroopassa.

Yrittäjä Sari Helin, 53, pyöritti perheen arkea yksin, kun puoliso Petri Sarvamaa työskenteli europarlamentaarikkona Brysselissä. Taakka ei jakautunut tasan ja yksinäisyys suhteessa istutti mieleen eroajatuksen, Sari Helin kertoo Anna-lehden haastattelussa.

”Yksinäisyys tuntuu parisuhteessa ehkä pahemmalta kuin yksinäisyys yksin. Parisuhteeseen liittyy ajatus siitä, ettei tarvitse olla yksinäinen. Sehän on PARIsuhde”, Sari Helin pohtii.

Pari vuotta Sari antoi ajatuksen hautua. Olihan yhteistä taivalta takana yli 20 vuotta ja pariskunnalla myös kaksi lasta.

Suhteen hyvät puolet jarruttivat lopullista päätöstä, mutta Sari tiesi, ettei hän voisi jatkaa suhteessa, jossa puolison ura menisi aina hänen omansa edelle ja jossa arkea ei voitu jakaa etäisyyden takia.

Sari Helin korostaa sitä, että hän ymmärtää myös eron toista osapuolta.

”Olet Euroopan huipulla, ja sinulla on siellä ihailijoita, hännystelijöitä, autonkuljettajat ja liuta avustajia. Kun tulet kotiin, eteisessä on vastassa Wilma-viesteissä marinoitunut yrittäjä ilman sukkanauhoja. Onhan kontrasti aika kova.”

Rakkaus jatkuu

Kaikki pitkästä parisuhteesta eronneet voivat tunnistaa tunteiden kirjon, joka prosessiin kuuluu. Sari Helin kävi läpi tunteita surusta häpeään ja pelosta helpotukseen.

”On iso tunneasia, kun tosi pitkä, kiinteä ihmissuhde päättyy.”

Pari vuosikymmentä kestäneen liiton aikana ehti tapahtua paljon, niin hyvässä kuin pahassakin.

Petri oli Sarin tukena, kun tämä menetti molemmat vanhempansa lyhyen ajan sisällä. Ja Petrille Sari soitti ensimmäisenä silloinkin, kun Sarin yrityksen, Huonon Äidin, ympärillä
kuohui koronakeväänä 2020.

”Kriiseissä nojauduimme toisiimme. Meillä oli suurta yhteyttä. Ja suurta rakkautta, jonka väliin tuli arki ja sen jakaantuminen kahteen eri maahan”, Sari muotoilee.

”Rakkauden täytyy jossain muodossa jatkua läpi elämän, koska meillä on yhteiset lapset. Ei voi vihata sellaista ihmistä, joka on omille lapsille niin tärkeä.”

Etenkin ne ystävät, jotka osasivat samaistua Sarin tilanteeseen olivat korvaamaton apu uudessä elämäntilanteessa. Joidenkin vanhojen ystävien kanssa tiet taas erkanivat, vaikka erossa ei haluttu asettua kenenkään puolelle.

”Ymmärrän, että puolten valitseminen on helpointa ja luonnollisinta. Ja minä taas olen hirveän tyytyväinen niiden ihmisten kanssa, joita minulla on jäljellä. En kaipaa poisjääneitä.”

Kohti tulevaa

Lasten kanssa Sari Helin sai enemmän läsnäolevana vanhempana sekä arjen parhaat että huonoimmat puolet.

”Vanhemmista se, joka on koko ajan paikalla, saa myös kuraa osakseen. Hänen kanssaan kinataan eniten.”

Välillä yrittäjä-äiti sinnitteli jaksamisen rajoilla.

”Hyvin vähän siinä keskellä tiski- ja pyykkivuoria pysähtyy pohtimaan, että mitenkäs tämä nyt menikään. Äkkiä vain huomaa, että taas meni vuosi”, Sari muistelee.

Nyt, kun perheen kuopuskin on teini-ikäinen, Sari on saanut aikaa itselleen ja yritykselleen.

Kun Sari aloitteli avioeron jälkeistä uutta elämänvaihetta, hänen yrityksensä kasvoi kiivaammin kuin koskaan. Tämä tarkoitti, että myös työmäärä kasvoi. Sarin oli jaettava vastuuta ja luotettava muihin ihmisiin.

”Siinä on kaksi vaikeaa asiaa minulle. En luota ihmisiin kovin herkästi enkä taatusti pyydä apua keneltäkään. Arjen yksinäinen pyöritys oli vahvistanut minussa sitä piirrettä, että yritin selviytyä koko ajan yksin”, Sari sanoo.

”Siitä pyristelen nyt eroon. Olen kantanut liikaa vastuuta, nyt sitä vastuuta on pakko jakaa.”

Uuden vuoden Sari Helin aloittaa täynnä virtaa. Eroa on nyt puitu, on aika keskittyä tulevaan.

Lue myös: Huono äiti -yrittäjä Sari Helin: ”Minusta tuli korona­kevään konkreettinen syntipukki”

X