Anna-lehti: Huono olo yllätti – Baba Lybeckin oli pakko hidastaa työtahtia: ”Olin koko ajan väsynyt eikä mikään lepo vienyt sitä tunnetta pois”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Baba Lybeck
Baba Lybeck innostuu uusista projekteista ja lähtee niihin vauhdilla mukaan, jolloin työmäärä helposti karttuu liiankin suureksi. © Niclas Mäkelä / OM-arkisto
Vuosien tiukan työputken jälkeen Baba Lybeck huomasi, että omat rajat tulevat vastaan. Oli luovuttava ylimääräisistä projekteista ja lisättävä vapaa-aikaa.

Vuosi sitten aina terveydestään hyvää huolta pitänyt Baba Lybeck, 55, havahtui huonoon oloon, hän kertoo Anna-lehden haastattelussa.

Toimittaja, juontaja ja yrittäjä oli tehnyt töitä kahdeksan vuoden ajan käytännössä tauoitta. Kesälomillakin hän teki esimerkiksi kirjanpitoa ja muita yrittäjyyteen liittyviä asioita.

”Vuosi sitten ymmärsin, miten paljon jatkuva työnteko on kuluttanut minua – aivan valtavasti. Olin koko ajan väsynyt eikä mikään lepo vienyt sitä tunnetta pois. Palautuminen kaikesta kesti yhä pidempään. Silloin sanoin itselleni: Nyt hyvä nainen sinun on pakko hidastaa”, Baba Lybeck kertoo.

Lybeck oli tottunut siihen, että päällekkäisiä projekteja saattoi olla kolme tai neljäkin samaan aikaan. Seminaareja, televisiotöitä, ohjelmien ja dokumenttien tuottamisia.

Aina projektien päättyessä haali hän itselleen lisää. Jokainen niistä innosti ja hänestä oli ihanaa lähteä niihin mukaan.

Liika oli kuitenkin liikaa.

Ylikunto opetti hidastamaan

Liian kovalla höyryllä eteenpäin meneminen ei ollut Baba Lybeckille uutta. Vähän yli kymmenen vuotta sitten hän treenasi itsensä ylikuntoon.

”Työpaikkani järjesti jalkapallo-ottelun kirjailijoita vastaan. Työarkeni oli siihen aikaan stressaavaa ja tein liikaa rankkoja treenejä. Matsin jälkeen huomasin, etten jaksanut liikkua yhtä hyvin kuin ennen. Sen jälkeen ryhdyin seuraamaan sykkeitäni, jotka huitelivat levossakin hyvin korkeissa lukemissa.”

Ylikunto pakotti Lybeckin hidastamaan tahtia useammaksi kuukaudeksi.

”Se vaikutti mieleeni. En ollut yhtä hyväntuulinen ja energinen kuin aiemmin”, Lybeck muistelee.

Hän pitää kokemusta opetuksena. Nykyään hän seuaa sykettään ja palautumista älykellojen ja -mittareiden avulla, ettei ylikunto pääse uusiutumaan.

Liikuntaharrastukset ovat Lybeckille rakkaita, siksi hän on hurahtanut niihinkin joskus liiaksi. Nykyään hän pyrkii pitämään yhden vapaapäivän viikossa liikunnasta. Muina päivinä hän harrastaa esimerkiksi painonnostoa, ui, pyöräilee ja juoksee.

”Minun iässäni lihakset alkavat surkastumaan, ja haluan tehdä kaikkeni, jotta lihasvoimani säilyisi. Toivon, että jaksan kantaa omat kauppakassini vielä 30 vuoden päästä ja että pystyn liikkumaan ilman vaikeuksia.”

Lue myös: Juontaja-toimittaja Baba Lybeck hurahti painonnostoon: ”Toiset meditoivat, minä tarvitsen liikettä rauhoittuakseni”

Kokemuksia, ei tavaraa

Kun joissain perheessä tärkein hankinta on oma koti, Baba Lybeck ja hänen miehensä Pekka Lehti ovat käyttäneet hirveästi rahaa polkupyöriin ja urheilumatkoihin.

Lybeckin perheessä on aina haluttu panostaa elämyksiin mieluummin kuin maalliseen omaisuuteen.

”Ehkä tämä ajatusmalli on peräisin äitini isältä. Hän syntyi Pietarissa ja joutui pakenemaan sukulaisten luokse Suomen puolelle Venäjän vallankumouksen aikana. Hän menetti kaiken paitsi vaatteet päältään.”

Lybeckin isoisän oppien mukaan talon ostaminen on tyhmintä, mitä ihminen voi tehdä. Hänen mielestään rahat voisi mielummin vaikka pelata pois kasinolla Monacossa.

Vaikka Baba Lybeck perheineen asuukin vuokralla, pysyvä koti on löytynyt saaresta Helsingin edustalta.

”Tuntuu, etten voisi elää ilman merta. Se on minulle tärkeä voimanlähde. Meri on joka päivä erilainen ja erisävyinen. En koskaan kyllästy ihastelemaan sitä.”

Lue myös: Työmatkansa veneilevä Baba Lybeck rakastaa merta ja sen eri kasvoja: ”Meri voi olla välillä raju, se on samalla lempeä äitihahmo, joka ottaa syliin ja lohduttaa”

X