Laulaja Edu Kettunen vaihtoi hotelliyöt asuntoautoon: ”Huone pysyy samana eikä tavaroita tarvitse siirrellä koko ajan”

Jaa artikkeli
Edu Kettunen viihtyy yksin ja jouten.
Edu Kettunen viihtyy yksin ja jouten. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Laulaja-lauluntekijä Edu Kettunen, 58, ei viihdy hotelleissa vaan asuu keikkamatkat asuntoautossa.

Julkaisit juuri levyn Kaivo aavikolla. Mikä on levyn kantavin teema?

Yksinäisyys, johon liittyvät myös itsenäisyys, itsepäisyys ja itsekkyys. Kaivo aavikolla -levyllä katsotaan yksinäisyyttä aika monelta kantilta.

Yksinäisyyttä voi olla hyvin negatiivinen juttu, mutta joillain myös ihan positiivinen asia. Itse en ole tuntenut oloani koskaan yksinäiseksi. Tykkään olla yksin ja jouten, vaikka usein itsekseni ollessani olen myös tuottelias.

Kuljet keikkamatkat asuntoautolla. Miksi?

Teen kaikki keikat asuntoautolla, silloin minun ei tarvitse kitua hotelleissa. Nukun asuntoautossa paremmin kuin hotellissa.

Hyvä puoli on myös se, että huone pysyy aina samana eikä tavaroita tarvitse siirrellä koko ajan. Joskus kauan sitten, kun vielä asuin keikkamatkat hotelleissa, en osannut nukkua niissä yhtään.

Laulaja-lauluntekijä Edu Kettunen aloitti uransa 1980-luvun alussa Broadcast-yhtyeen kitaristina.

Laulaja-lauluntekijä Edu Kettunen aloitti uransa 1980-luvun alussa Broadcast-yhtyeen kitaristina. © Mirva Kakko / Otavamedia

Olet purjehtinut paljon. Mikä siinä ja meressä kiehtoo?

Veneen kanssa matkaaminen luo ihan oman yhteisönsä. Sisävesillä varsinkin veneet muodostavat usein katraan ja se venelössi saattaa kulkea samaan suuntaan montakin kuukautta. Meri on kova juttu.

Avomerellä veneen kanssa ollessa on hätkähdyttävää tajuta, että meri voi syödä minut minä hetkenä tahansa. Siellä tajuaa oman mitättömyytensä aika konkreettisesti.

Meri on liian iso elementti ihmisen kontrolloitavaksi. Sitä ei voi suitsia.

Vieläko myös poikasi Joonathan tekee musiikkia?

Kyllä ja viime vuosina hän on suunnannut eforttinsa Aasian markkinoille Koreaan ja Japaniin. Hän on tehnyt sinne biisejä kustantamoille, jotka ovat tarjonneet niitä sitten eteenpäin. Joonathan tekee myös dubbauksia.

Olen tyytyväinen, että jätkä tekee sitä, mitä haluaa tehdä. Poika on tehnyt kaiken ihan itse ja on mennyt maailmalle omin voimin.

Edu Kettunen, olet kahden lapsen isoisä – oletko lastenlaulujen ystävä?

Olen hyvän lasten musiikin ystävä, mutta itse en sitä osaa tehdä. Joillakin on sellainen harhakäsitys, että lasten musiikki olisi jotenkin helpompaa tehdä kuin aikuisten. Se ei pidä paikkaansa.

Olen päässyt tuottamaan muutamia hyviä lastenbändien levyjä. Se on oma taiteenlajinsa silloin kun se tehdään kunnolla.

Tykkään tuottaa etenkin omakustanteita. Ne tehdään oikeista syistä eli siksi, että ne ihmiset haluavat tehdä levyn. Siinä ei ole silloin kaupallisia paineita.

Nykyään on ihan älyttömästi tosi hyvää musiikkia. Se pitää vain etsiä.

Lue myös: Edu Kettunen paljastaa pitkän keikkatauon syyn: ”Inhosin lavalla olemista”

X