Marjatta-vaimon muistisairaus muutti perinteitä – Eino Grön koskettavimmasta joulumuistostaan: ”Ensimmäinen joulu hoitokodissa oli poikkeuksellinen”

Laulaja Eino Grön viettää yleensä talvet Floridassa. Amerikkalaisessa joulussa hän arvostaa etenkin näyttäviä joulukatuja ja valoshow’ta. ”Kunnon hanki olisi kiva, se tuo joulun. Ja pikkupakkanen”, hän toivoo Suomi-joululta. © Juha Sinisalo/Om-arkisto
Näillä näkymin Eino Grön viettää ainakin osan joulusta kesäasunnollaan Porin Reposaaressa poikansa Arin ja tämän perheen kanssa.

”Emme ole vielä lyöneet suunnitelmia lukkoon. Voi olla, että olemme aaton Espoossa ja jatkamme sitten matkaa”, sanoo Eino Grön.

Jouluvalmistelut ovat vielä vaiheessa, mutta joululahjojen suhteen Eino on edennyt tavallista nopeammin: haastatteluhetkellä lahjat ovat jo suunnitteluvaiheessa. Jouluostoksille hän on yleensä lähtenyt vasta jouluviikolla.

Einolle jouluaaton kohokohta on jouluruokailu. Pöydässä pitää aina olla lipeäkalaa, sillä siitä hänelle tulee lapsuus mieleen. Myös joululaulut ovat laulajalle tärkeitä, ja niitä kuunnellaan jo paljon ennen joulua.

Tänä vuonna joulun odotus ollut erilaista.

”Tuntuu, että joulu on peruutettu. Kaikki vierailut jäävät sivuun, kirkkokonsertit ja muut esiintymiset peruutettiin. Yritän tänä vuonna tuoda mahdollisimman paljon joulua esiin. Reposaarella lapsuudenkodissani voin toteuttaa lapsuuden joulumuistoja. Siellä kävimme aina joulukirkossa”, Eino Grön muistelee.

Marjatta-vaimo pyysi joululauluja laulamaan hoitokotiin

Einon vaimolla Marjatalla on muistisairaus ja tämä on asunut hoitokodissa vuodesta 2015. Aiempina vuosina Eino on käynyt hoitokodissa jouluaattona ja laulanut asukkaille joululauluja. Koronarajoitusten takia vuodesta 1962 naimisissa olleen avioparin yhteinen joulu saattaa jäädä haaveeksi.

Keväällä hoitokodissa oli koronatartuntoja eikä omaisten vierailuita sallittu, asukkaatkin joutuivat karanteeniin omiin huoneisiinsa. Sittemmin tapaamiset ovat taas onnistuneet, ja Eino kävi vaimonsa luona myös haastattelua edeltäneellä viikolla.

”Vaimo pyysi laulamaan joululauluja jouluviikolla. Marjatan luona on tullut joka tapauksessa käytyä joulun alla ja käyn tänä vuonnakin, jos ei tule uusia määräyksiä. Ennen hoitokodissa tarjoiltiin jouluillallinen, mutta se on taakse jäänyttä elämää.”

Koskettava joulumuisto

Einon koskettavimmat joulumuistot liittyvät omaan perheeseen.

”Ensimmäinen joulu hoitokodissa oli poikkeuksellinen, se on jäänyt mieleen. Myös jälkikasvun järjestämissä joulujuhlissa on ollut aika mukavaa käydä ja seurata, miten nuoret ottavat joulun vastaan.”

Lue myös: Laulaja Eino Grön ajaa vartissa vaimon luokse hoitokotiin: ”Työ on tärkein yksinäisyyden poistaja”