EM-hopeaa juossut Lotta Kemppinen ei halua sulkeutua omaan kuplaansa ennen kilpailua – ”Heitän läppää ja vitsailen samanhenkisten kanssa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”En puhunut mitalista ennen kisoja, vaan sanoin, että menen häiritsemään kärkijuoksijoita”, kertoo Lotta Kemppinen.
”En puhunut mitalista ennen kisoja, vaan sanoin, että menen häiritsemään kärkijuoksijoita”, kertoo Lotta Kemppinen. © EPA-EFE/AOP
EM-hallikisoissa 60 metrin hopealle juossut Lotta Kemppinen, 22, tapaa ottaa rennosti ennen starttia.

Lotta Kemppinen on ensimmäinen arvokisojen lyhyimmällä sileällä juoksumatkalla kahden parhaan joukkoon päässyt suomalainen.

Miten juhlit EM-hopeaa?

”Torunissa en ehtinyt paljon juhlia, sillä bussi lähti kohti Varsovaa jo aamuneljältä. Mutta kotona pääsin syömään sisäfilepihvillä ja kakulla vatsani täyteen, kiitos poikaystäväni.”

Minkälaista menestystä tavoittelit ennen kisoja?

”Olin sopinut valmentajani kanssa tavoitteeksi finaalipaikan. En puhunut mitalista ennen kisoja, vaan sanoin, että menen häiritsemään kärkijuoksijoita.”

Kisan osallistujista kuitenkin vain kahdella oli sinua kovempi tilastoaika. Välttelittekö paineita maltillisella tavoitteella?

”En ole ihminen, joka välttelee paineita. Mutta olin vasta ensimmäisessä arvokisoissani ja halusin ensin juosta loppukilpailuun. Sitten kun olin sinne päässyt, lähdin tietysti juoksemaan voitosta.”

© EPA-EFE/AOP

Lotta Kemppinen oli riemuissaan historiallisen EM-hopeansa jälkeen.

Kuinka hallitset pikajuoksina kilpailujännitystä?

”Kanavoin sen suoritukseen.

Esimerkiksi kun verryttelen, en pyri sulkeutumaan omaan kuplaani. Ennen kisaa heitän läppää ja vitsailen samanhenkisten kanssa, kun taas joillakin on kaiken aikaa kuulokkeet päässään.

Vasta kun meidät vihelletään lähtöön muutama minuutti ennen juoksua, aloitan keskittymisen.”

Sinua on valmentanut 11 vuotta Mervi Brandenburg, joka on taustaltaan kiekonheittäjä. Kuinka hän osaa valmentaa pikajuoksua?

Mervi on ihminen, joka selvittää asioita. Hän kyselee ihmisiltä ja lukee tosi paljon. Taustansa ansiosta hän on esimerkiksi osannut opettaa voimaharjoittelun tekniikat oikein. Hänen treeninsä ovat myös todella monipuolisia.”

Teitä kuulemma myös ihmetellään joskus?

”Tykkäämme aina välillä kokeilla jotain aivan uutta. Esimerkiksi ennen EM-finaalia tein punttiliikkeitä lihasten herättelemiseksi. Se taisi toimia.”

Opiskelet Helsingin yliopistossa elintarviketieteitä. Mikä sinusta tulee isona?

”En vielä tiedä, mutta olen suuntautunut maisteriopinnoissa elintarviketeknologiaan. Yksi mielenkiintoinen alue on se, miten kasviproteiinista tehdään ekstruusiolla [aineen rakenteen muuttaminen paineen ja korkean lämpötilan avulla] lihaYhdellä kurssilla olen jo päässyt testaamaan, kuinka se onnistuu. Asiassa on monta ulottuvuutta, miten esimerkiksi luodaan hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet ja tuotetaan hyvä suutuntuma.”

Lue myös: Joni Mäki ja Ilkka Herola onnistuivat kisakunnon ajoittamisessa täydellisesti – ”Tässä tuntee olevansa elämänsä parhaassa kunnossa”

X