Heidi Sohlberg poistatti munasarjansa syöpäriskin vuoksi: ”Tänä päivänä yritän ajatella kaikesta positiivisesti”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Heidi Sohlberg
© Tiia Ahjotuli / om-arkisto
Heidi Sohlberg poistatti munasarjansa: "Miksi odottaisin mahdollista sairastumista kun voin poistaa riskin sairastua munasarjasyöpään?"

Erosit vuosi sitten keväällä. Onko takana sinkkukesä?

On. Muistan kun ero tuli niin moni sanoi, että vuosi menee siihen, että pääsee kunnolla uuteen elämään kiinni. Se taitaa pitää kyllä paikkansa. Olen oikeasti kiitollinen siitä, etten ole heti löytänyt uutta miestä. Vuosi siinä meni, että aloin pikkuhiljaa tottua arkeen ja yksinoloon. Olen kuitenkin ihminen, jota ei ole luotu olemaan yksin. Vähän jo toivon, että löytäisin sen kainalon, johon käpertyä. Eli prinssiä odotellessa!

Poistatit syöpäriskin vuoksi munasarjasi ja olet maininnut vaihdevuosioireista. Millainen on olosi nyt?

Oireet eivät ole tasaantuneet vieläkään, vaan ovat edelleen aika vahvat. En viitsi kuitenkaan niistä valittaa, koska jollain ne voivat olla vielä pahemmat kuin minulla. Luulin, että minusta tulisi ihan ’hirviö’, mutta olen tietääkseni ollut ihan tasapainossa.

Hikoilu eli kuumat aallot on ehkä se pahin juttu. Mutta mitä sitten? Kunhan saan olla terve, niin tuollaisilla asioilla ei ole mitään väliä.

Munasarjojen poisto oli aika nopea päätös. Lääkärit kysyivät, että onko minulla sellainen tikittävä aikapommi-olo. Sanoin, että on, onhan minulla jo rintasyöpä sairastettuna ja syövälle altistava geenivirhe todettu.

Olen 38-vuotias, tehnyt kaksi tervettä lasta ja olen heistä kiitollinen. Miksi odottaisin mahdollista sairastumista kun voin poistaa riskin sairastua munasarjasyöpään?

Onko mitään mitä pelkäät?

En anna pelolle valtaa. En pelkää kuolemaa. Olen tavallaan jo joutunut kohtaamaan kuoleman, miettimään mitä sitten tapahtuu, jos kuolen sairauteen.

Tänä päivänä yritän ajatella kaikesta positiivisesti. Se ei johda mihinkään, jos alan pelätä kuolemaa. Yritän nauttia vain jokaisesta päivästä.

Miten rentoudut parhaiten?

Olen alkanut meditoimaan. Olen tosi eläväinen ja ihmisten kanssa paljon tekemisissä oleva tyyppi. Välillä on ihana oikeasti vain hengittää ja olla. Se on uutta.

Mitä tuleva syksy tuo tullessaan?

Jätän iltatyön radiossa pois. Teen tuurauksia edelleen, mutta kun tässä elämäntilanteessa lapset ovat luonani joka toinen viikko, ei radion tekeminen silloin ole kovin kiva ajatus. Oli pakko tehdä tällainen ratkaisu, koska haluan mennä lasten ehdoilla. Luotan myös siihen, että kun yksi ovi sulkeutuu niin toinen avautuu. Asioilla on tapana järjestyä.

X