Epäilyttävä Jan Vapaavuori

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren arvioimisessa syntyperän ja etnisen taustan perusteella on ilmennyt rasistisia piirteitä sen jälkeen, kun Vapaavuori ilmoittautui kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren arvioimisessa syntyperän ja etnisen taustan perusteella on ilmennyt rasistisia piirteitä sen jälkeen, kun Vapaavuori ilmoittautui kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Kokoomuksen joissakin osissa, tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa Vapaavuoren syntitaakaksi luetaan se, että hän on helsinkiläinen ja että hänen äitinsä on syntyjään ruotsalainen.

Yhteiskuntatieteissä – ja laissa – rasismista puhutaan silloin, kun toinen ihminen tai kansanryhmä syyllistetään syntyperän tai etnisen taustan vuoksi. Vastenmielisiä esimerkkejä riittää historiassa ja nykypäivässä.

Muun muassa Suomen laki kieltää rasismin rikoksena. Siitä huolimatta Vapaavuoren tapauksessa rasismi on täysin avointa ja nähtävästi sallittua.

Mitä pahaa on siinä, että Vapaavuori sattui syntymään Helsingissä, tai että hänen suomalainen isänsä rakastui ruotsalaiseen naiseen, ja Jan syntyi heidän lapsenaan?

Kirjaimellisesti: onko jotain väärää siinä, että Vapaavuori on helsinkiläinen ja että äiti on Ruotsista?

Lisää kysymyksiä: kuka meistä voi väittää olevansa ”puhdas” suomalainen vailla suomenruotsalaista, saamelaista, skandinaavista, venäläistä, virolaista, itäkarjalaista tai muuta rikastuttavaa verenperimää?

Vapaavuoren syyllistäjien sormi osuu ajan henkeen kuin miekka tuppeen. Aitosuomalaisuuden vuossa helsinkiläisyyteen sisältyy aina jotain lähtökohtaisesti arveluttavaa ja epäilyttävää. Jos vielä samoissa sukujuurissa virtaa ulkomaan verta, pata kiehuu kuumana Hommassa ja muissa kansallisen sisun foorumeissa, näköjään myös Kansallisessa Kokoomuksessa.

Ottamatta  kantaa Vapaavuoren ideologiaan, hän on ainakin rohkea. Yhtenä harvoista helsinkiläisistä kansanedustajista hän uhmaa vallitsevaa Helsingin-vastaista ilmanalaa ja puhuu myös pääkaupungin puolesta. Tuskin on aivan väärin puolustaa omia äänestäjiään ja vaalipiiriään.

Mikä meteli olisikaan syntynyt, jos Jutta Urpilaisen (sd), Juha Sipilän (kesk) tai Jyrki Kataisen (kok) syntitaakaksi olisi median myötävaikutuksella laskettu pohjalaisuus tai savolaisuus?

Aivan eri asioita ovat Vapaavuoren nuoruusaikojen pahoinpitely- ja varkaustuomiot sekä tuomio rattijuopumuksesta 2001. Niissä kysymys ei ollut rasismista, jos kohta menneiden aikojen erheet ovatkin aina suosittuja leimakirveitä median ja poliittisten vastustajien monipuolisessa asearsenaalissa.

X