Anna-lehti: Ex-taitoluistelija Mila Kajas-Virtanen, 49, ryhtyi opiskelemaan teologiaa: ”En ajattele, että olisin liian vanha oppimaan uutta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mila Kajas
Mila Kajas-Virtanen © Pekka Mustonen/Otavamedia
Ex-taitoluistelija Mila Kajas-Virtanen, 49, haaveili opiskelusta. Aluksi hänen oli vaikeaa päättää, mitä ryhtyisi opiskelemaan, sillä moni asia kiinnosti. Teologian lisäksi Milaa kiinnostivat muun muassa kulttuurien tutkimus, sosiologia ja uskontotiede.

Teologia toistui hänen listoillaan useasti. Opiskeltuaan sitä ensin avoimessa yliopistossa Mila Kajas-Virtanen varmistui valinnastaan.

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Mila aloitti teologian opinnot Helsingin Yliopistossa viime syksynä.

”En ajattele, että olisin liian vanha oppimaan uutta. En ole koskaan tuijottanut kalenteria ja miettinyt, että olen jo tämän ikäinen, ei tällaista voi enää tehdä. Nyt haluan kehittää itseäni, jotta en jää junnaamaan paikoilleni”, Mila Kajas-Virtanen kertoo Anna-lehdessä.

”Haluaisin ajatella, että on jotain muutakin kuin tämä todellisuus”

Uskoontulo ei saanut Miraa aloittamaan teologian opintoja.

”Jotkut saattavat luulla, että teologian opiskeleminen olisi uskonnollista, sillä he eivät tiedä, mistä teologiassa on kyse. Teologiahan on oppiala, joka muun muassa tutkii uskomuksia ja tarkastelee uskontoa yhteiskunnallisena ilmiönä. Ei se ota tunnustuksellista kantaa”, Mila tähdentää.

Mila ei kuitenkaan ole ateisti, vaan pitää itseään tapakristittynä. Oma vakaumus mietityttää häntä:

”En ole vielä selvittänyt tätä asiaa itselleni enkä tiedä, onko se tarpeellistakaan. Mutta haluaisin ajatella, että on jotain muutakin kuin tämä todellisuus.”

Ulos kuplasta

Urheiluvuosinaan Mila Kajas-Virtanen näki, kun venäläiset ja amerikkalaiset luistelijat suukottelivat kaulassaan roikkuvia ristejään ennen jäälle lähtöä.

Mila ei tukeutunut korkeampiin voimiin, vaan luotti itseensä ja keskittyi suoritukseen. Hän kuvitteli ympärilleen kuplan, jonka sisällä hän ei kuullut suosionosoituksia. Mikäli kuuli jotain, hän tiesi, ettei ollut tarpeeksi keskittynyt.

Myöhemmin hän on halunnut astella ulos kuplastaan. Hän haluaa olla auki maailmalle ja oppia ymmärtämään ihmisiä.

”Uskontojen tunteminen on hirveän hyvä tapa päästä sisälle siihen, miten ihmiset ajattelevat ja toimivat”, Mila sanoo.

Urheiluvuosinaan tavoitteellisuuteen tottunut Mila tähtää teologian maisteriksi, muttei aio stressata siitä, milloin hän valmistuu.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni ajattelen, että matka on tärkeämpi kuin päämäärä”, Mila Kajas-Virtanen summaa.

Lue lisää uusimmasta Anna-lehdestä. Mila kertoo lehdessä, kuinka hän yhdistää päivätyönsä ja opiskelun. Hän muistelee myös aikaa, jolloin tutustui taitoluistelumaailmaan isosiskonsa Katjan kanssa. 

Lue myös: Taitoluistelija Emmi Peltonen: ”Kaatumisen jälkeen on aina vain noustava ylös”

Lue myös: Ex-taitoluistelija Mila Kajas, 49, alkoi skeitata ja kertoo nyt 5 hyvää syytä, miksi skeittaaminen sopii myös keski-ikäisille

X