Ex-tangokuningatar Kirsi Ranto oppi elämään kehonsa ehdoilla: ”Olen iltavirkku ja yö on minulle parasta aikaa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kirsi Ranto
Kirsi Ranto. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA
Ex-tangokuningatar Kirsi Ranto, 40, oppi kuuntelemaan kehoaan. Yöt ovat hänelle parasta aikaa.

Parasta terveysruokaani ovat vihersmoothiet. Teen niitä päivittäin. Mukaan laitan tammenlehteä, pinaattia, selleriä, avokadoa ja joskus sitruunaa, marjoja ja kaikenlaisia superfood-jauheita.

Salainen paheeni on raakasuklaa. Syön sitä päivittäin. Yksi suosikeistani on lakritsi-raakasuklaa.

Vatsani voi hyvin, kun saan syödä paljon kasvis- ja raakaruokaa. Yritän välttää sokereita ja hiilareita. Lihaa en ole syönyt enää moneen vuoteen, mutta täysin vegaani en ole. Käytän joskus maitotuotteita, mutta yritän välttää niitäkin.

Torjun stressiä meditoimalla ja joogaamalla sekä olemalla metsässä. Aloitan jokaisen aamun meditoimalla ja joogalla. Joskus siinä voi vierähtää kaksikin tuntia.

Nukun yöni hyvin. Elämänrytmini on sen verran epäsäännöllinen ja menee omassa flow’ssa, että minun ei ole pakko saada unta kahdeksaa tuntia. Olen iltavirkku, ja yö on minulle parasta aikaa luoda ja tehdä kaikkea ihanaa.

Terveyteni petti, kun minulle tuli ensimmäinen loppuunpalaminen vuonna 2004. Minulla oli silloin valtavia migreenikohtauksia koko ajan ja ääni lähti. Enää en laiminlyö kehotemppeliä. Toimin sen mukaan, mitä keho viestittää.

Intohimona elämä

Intohimoni on elämä. Olen yrittänyt luoda siitä sellaisen, jossa viihdyn. Ympärilläni on oikeat ihmiset ja teen työtä jota rakastan. Jo kymmenen vuotta olen työskennellyt naisten voimaannuttamisen parissa. Tähän liittyy myös uusi kirjani Sydämen matkaopas – naisen vaiettu voima.

Olen oppinut, että kun uskaltaa luottaa elämään, se kantaa. Vastoinkäymisilläkin on jokin tarkoitus. En pelkää kuolemaa, pimeää, epäonnistumista enkä sairastumista. Ne ovat meille ennemminkin mahdollisuus kasvaa ihmisenä.

Osoitan rakkauttani monin tavoin: olen halailija, koskettelija ja silmiin katsoja. Sanat ovat myös tärkeitä. Puolisoni kanssa tykkäämme olla lähekkäin.

65-vuotiaana haluaisin olla vielä eloisa ja vetreä, ja valmiina oppimaan lisää.

Haluan kuolla siten, että olen rakastanut ja tullut rakastetuksi. En halua tulla kyyniseksi, vaan haluan säilyttää valoisan elämänasenteen loppuun saakka.

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 8/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X