Helena Ahti-Hallberg on ollut Kia Lehmuskosken elämän suurin auktoriteetti: ”Helena nousi valmentajana tärkeimpään rooliin, koska halusin niin kovasti edetä urallani”

Ensin tanssinopettaja Helena Ahti-Hallberg oli tanssija Kia Lehmuskoskelle elämän suurin auktoriteetti. Nyt he ovat läheisiä ystäviä, jotka auttavat toisiaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helena Ahti-Hallberg on nykyään Kia Lehmuskosken ystävä, mutta myös esikuva. ”Olen saanut häneltä opin. Haluan jatkaa hänen jalanjäljissään ja että Helena voi olla minusta ylpeä.”

Ensin tanssinopettaja Helena Ahti-Hallberg oli tanssija Kia Lehmuskoskelle elämän suurin auktoriteetti. Nyt he ovat läheisiä ystäviä, jotka auttavat toisiaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Onko olemassa oikeaa aikaa perheen perustamiseen? Se on yksi kysymyksistä, joita tanssinopettaja Kia Lehmuskoski,31, on viime aikoina esittänyt Helena Ahti-Hallbergille, 51.

Kian haaveissa ovat häät, lapset ja omakotitalo. Se ei ole Helenalle uutinen. Opettajasta ja oppilaasta on tullut vuosien saatossa paitsi kollegat, myös läheiset ystävät.

”Se on ollut hieno matka”, sanoo Helena.

Hän on antanut Kialle neuvonsa niin puolison valintaan, perheen perustamiseen kuin parisuhteen ylläpitämiseen. Mutta minkälaisissa asioissa Kia on opastanut Helenaa?

Intohimo löytyy

Esikoulua käynyt 6-vuotias Kia pääsi tutustumaan tulevaan opinahjoonsa päivänä, jolloin siellä esiintyivät tanssikoulun oppilaat. Kia istui katsomassa näytöstä voimistelusalin lattialla ja haltioitui hopeanvärisistä korkokengistä, pukujen kimaltavista strasseista, sulista ja sulavista liikkeistä.

”Tiesin katsovani juuri sitä, mitä haluan tehdä.”

Kun äiti tuli hakemaan Kian kotiin, tämä ilmoitti ryhtyvänsä tanssijaksi.

Ensimmäiselle tanssitunnille hän pääsi jo vajaan viikon kuluttua. Sen päätteeksi tunnin vetäjä juoksi perään ja varmisti, että Kia tulisi seuraavallekin tunnille. Taipumus lajiin oli näkynyt selkeästi.

Lahjakkuudesta huolimatta seuraavat kahdeksan vuotta olivat takkuisia.

”Monet itkut itkin, kun tanssiparini vaihtoi minut toiseen, lopetti, jäi lyhyeksi tai kasvoi liian pitkäksi.”

Vasta 14-vuotiaana Kia alkoi menestyä. Hän oli ottanut Helenalta yksityistunteja aiemmin keskimäärin kerran viikossa, mutta uuden tanssiparin myötä Helenasta tuli hänen päävalmentajansa.

Ja varaäitinsä.

Ehdoton ohje

Valmentajana Helenan rooli oli merkittävä. Hän oli Kian elämän suurin auktoriteetti, jonka kanssa pohdittiin kouluvalintoja, tehtiin kisamatkoja ulkomaille ja suunniteltiin tulevaisuutta.

Teini-iässä Kia oli Helenan luona usein yötäkin. Helena suunnitteli ja ompeli hänelle tanssiasuja, Kia vastavuoroisesti siivosi.

”On ollut ihanaa ottaa siipieni suojaan nuoria, joilla olen nähnyt keskimääräistä enemmän yritystä ja tahtoa. Heidän kanssaan olen kasvanut itsekin. Kun Kia on kysynyt neuvoa, olen joutunut puntaroimaan myös omia arvojani ja päätöksiäni”, sanoo Helena.

Kian äidin ei ollut aina helppo hyväksyä Helenan asemaa tyttärensä elämässä.

”Olen kuopus, iltatähti, jonka tanssia koko perhe vahvasti tuki. Äiti varsinkin oli vahvasti mukana. Helena nousi kuitenkin elämässäni valmentajana tärkeimpään rooliin, koska halusin niin kovasti edetä urallani”, Kia sanoo.

Äiti oli kuitenkin läheisin.

”Hänelle uskalsin myös huutaa, kiukutella ja näyttää väsymykseni, Helenalle en.”

Helena oli välittävä, mutta myös tiukka. Yksi ohjeista yksi oli ehdoton: tanssiparin kanssa ei seurustella. Hän ei ylipäänsä katsonut suopeasti kilpatanssiuralle tähtäävien teini-ikäisten poikaystäviä. Jos sellaisen halusi, kannatti ottaa yhtä aikaa useita. Yhden kanssa voi käydä kahvilla ja toisen kanssa elokuvissa.

”Silloin seurustelusta ei tule liian vakavaa eikä se vaikuta harjoitteluun.”

Vaikka Kia ei aina neuvoja noudattanut, hän halusi niitä kuulla.

Paitsi kerran.

Kia Lehmuskoski

Kia oppi siivoamaan Helenan opeilla. ”Hänellä on tiukka siivousrutiini, joka vei aikaa 6-8 tuntia.” Tommi Tuomi / Otavamedia

Välien viilentyminen

19-vuotiaana Kia valitsi tsekkiläisen tanssiparin, jonka kanssa tanssi vuoroin Suomessa ja Tšekissä. Hän ei kertonut päätöksestään Helenalle.

”Olin hukassa siitä, mitä haluan ja välittääkö Helena tai kukaan muukaan minusta sittenkään ihmisenä. Päässäni oli kaaos. Ajattelin, etten tarvitse ketään. Ehkä se oli myöhäistä murrosikää”, arvelee Kia.

Helena pahoitti mielensä. Kia oli keskustellut siihen saakka kaikesta Helenan kanssa. Helena oli aina myös auttanut ja hänellä olisi ollut silloinkin jaettavana kokemuksen tuomaa viisautta.

”Tanssin aikanaan 1,5 vuotta irlantilaisen pojan kanssa ja asuin Englannissa. Tiesin, mikä kaikki voi mennä pieleen, kun tanssipari on ulkomaalainen.”

Välit viilentyivät, vaikka selkeää riitaa ei ollutkaan.

Kian kokeilu ei onnistunut, vajaan vuoden kuluttua hän palasi pysyvästi Suomeen ja soitti Helenalle. Molemmat kertoivat tunteistaan ja asiat saatiin sovittua. Helenasta ei tullut enää Kian päävalmentajaa, mutta hän jatkoi vahvana taustavaikuttajana.

Kun Kia lopetti kilpatanssiuransa vuonna 2012, hän haki Helenan neuvosta tähtivalmentajaksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan ja suoritti tanssivalmentajan tutkinnon.

”Helena tuntee minut läpikotaisin. Hän tietää, mikä minulle on hyväksi ja mikä ei.”
Myös sen, minkälaisen miehen Kia tarvitsee.

Tavallinen mies

Valitse tavallinen mies. Se on neuvo, jonka Helena on antanut Kialle yhä uudelleen vuosien varrella.

”Valitettavan usein nuoret haihattelevat kuuta taivaalta. Tavallinen mies on tosi hyvä mies.”

Helena tietää sen kokemuksesta. Hänen avioliittonsa Eric Hallbergin kanssa on kestänyt jo 26 vuotta.

”Tanssijoilla on taipumus tehdä kaikesta suurta draamaa, minullakin. Mieheni osaa laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. On ihanaa, kun tanssimaailman glitterin ja glamourin, kiireen ja rankan fyysisen työn jälkeen kotona odottaa mies, joka ei hötky pienistä tai turhista asioista.”

Kesällä 2018 alkoi tuntua siltä, että Kia noudatti neuvoa. Hän rakastui mieheen, joka kuulosti tavalliselta.

”Nyt voi olla tosi kyseessä. On löytynyt mies, joka voi pitää Kian jalat maassa”, totesi Helena.

Oli vuoro antaa neuvoja, joilla onnellista parisuhdetta voi vaalia. Niistä yksi on jälleen ehdoton: työtä koskeviin puheluihin ei vastata kotiin saapumisen jälkeen. Kia ja Helena soittavat toisilleen usein illalla viimeisen pitämänsä tanssitunnin jälkeen. Kia puhuu tarvittaessa asian loppuun kotitalon rappukäytävässä.

”Vietätkö yhteistä aikaa puolisosi kanssa vai käytkö puhelimessa läpi jotain tanssiaskelta, mikä puolisosta taatusti kuulostaa ihan diipadaapalta? Puolisoilta vaaditaan valtavasti epäitsekkyyttä antaa meille tilaa tehdä töitä silloin, kun niitä on. Kun asiat muuttuvat, on muistettava antaa aikaa heille”, ohjeistaa Helena.

Lasten saaminen on ollut Kian haaveissa jo vuosia. Siihenkin Helenalla on sanansa sanottavana.

”Mitä nuorempana lapset saa, sen helpompaa se on. Uraa voi tehdä myöhemminkin. Olen todella onnekas, että uskalsin ottaa tarvittavan ajan ja sain lapset nuorena.”

Hän kuitenkin lisää:

”Kian kannattaa hankkia kumppaninsa kanssa ensin nykyistä isompi ja ensimmäinen yhteinen asunto. Perusasiat kuntoon ja sitten voi antaa mennä.”

Helena Ahti-Hallberg

Helena pitää kotinsa siistinä edelleen. ”Kun koti on järjestyksessä, sinne on ihana palata hektisen työpäivän jälkeen.” Tommi Tuomi / Otavamedia

Hallitsematon draama

Kun Kian käden nivelsiteet menivät poikki viime kesänä, hän soitti itkien Helenalle.

Vaarantuisiko Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan osallistuminen? Entä sen jälkeen suunniteltu kiertue Tanssien Tähtiin?

Helena ei suostunut nyyhkimään mukana. Hän on huolenpitäjä, mutta ei hössöttäjä.

”Helena ei anna minun vajota mustuuteen, vaan tuo sinne valon. Hän ei anna tippaakaan siimaa rypemiselle. Se tekee hänestä hyvin erityisen.”

Helena kiittää vuosien varrella käymiään koulutuksia, joissa on käyty läpi keinoja rauhoittaa erilaisia tilanteita ja kääntää ajatuksia positiiviseen suuntaan.

”Se on psykologista leikkiä.”

Omaan mieleen oppeja on vaikea soveltaa. Vaikka koetun draaman määrä on vähentynyt oleellisesti ikävuosien myötä, se ei ole poistunut kokonaan.

Syksyn alussa Helenan nilkasta katkesivat nivelsiteet.

”Suututtaa, kun oma keho antaa periksi. Olen ratkaisukeskeinen. Minua kuohuttavat tilanteet, joille en voi mitään.”

Tuliko Kia apuun? Ei. Olisi tosin tullut, jos häntä olisi pyydetty.

”Helena ei kysele neuvoja. Hän saattaa haluta kuulla mielipiteeni, mutta minun pitää osata antaa se kysymättä.”

On kuitenkin asia, jossa hän on toiminut valmentajana.

”Olen opettanut Helenalle sosiaalisen median käyttöä.”

Tärkeimmät hetket

Helenan ja Ericin luokse muutti vajaa kuukausi sitten uusi suojatti, heidän poikansa Emilin tanssipari, englantilainen Lucy, 16. Lucyn lapsuudenkodissa syötiin aina lauantaisin perienglantilaisia fish and chips -aterioita. Kun Helena taannoin äkkäsi niitä myyvän rekan, hän osti oitis annoksen helpottaakseen tytön mahdollista koti-ikävää.

”Huolenpito on pieniä asioita.”

Tulevalla tanssikiertueella Helena pitää huolta tuottajana niin suurista kuin pienistä asioista, muun muassa pesee tanssijoiden asut ja liimaa pudonneiden strassien tilalle uudet. Se antaa tanssijoille mahdollisuuden keskittyä vain omaan suoritukseensa.

”Nyt on Kian vuoro olla tähtiroolissa.”

Kanaemon, kuten hän myös kutsuu itseään, rooli on osin opittu.

”Sain aikanaan itse niin paljon tanssinopettajiltani, että minulla on vielä paljon tekemistä.”

Helenan ja Kian ystävyyden tärkeimpiä hetkiä ei kuitenkaan vietetä tanssisaleissa. Niitä ovat yhteiset illanvietot Helenan kodin keittiön pöydän ääressä, paljussa tai koirien, Kian tiibetinspanieli Mörkön ja Helenan susikoira Blondin keskinäistä ihastusta katsellessa.

”Toivottavasti meillä on vielä mielettömän paljon yhteisiä hetkiä edessä”, sanoo Helena.

Kuvausvaatteet: Helenan pusero Vero Moda, jakku sekä farkut Mango Stockmann. Kian mekko Samsøe & Samsøe ja vyö Mango. Molempien jalkineet Steve Madden.

X