Anna-lehti: Helena Ahti-Hallberg selätti kuolemanpelon rajun kolarin myötä: ”Kamppaillessani hengestäni tajusin, ettei kuolemakaan ole huono vaihtoehto”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Helena ei ole uskonnollinen, mutta ajattelee, että jotain meistä jää, kun kuolemme. Ihmissielu on liian arvokas kadotakseen kokonaan.
Tanssinopettaja ja tv-kasvo Helena Ahti-Hallberg ei ole uskonnollinen, mutta ajattelee, että jotain meistä jää, kun kuolemme. Ihmissielu on liian arvokas kadotakseen kokonaan. Kuva: Ari Heinonen, Otavamedia
Tanssinopettaja Helena Ahti-Hallberg joutui alle kolmekymppisenä autokolariin ja vahingoittui tapaturmassa pahasti. Helena, kahden pienen lapsen äiti, selvisi ilman pysyviä vammoja, mutta kuolemanpelko jäi sairasvuoteeseen.

Helena Ahti-Hallberg ymmärsi jo nuorena, että joka ilta aikaa on hiukan vähemmän elettäväksi. Alle kolmekymppinen Helena oli ollut valitsemassa tapetteja perheensä uuteen kotiin, kun auto liukkaalla talvikelillä lähti paluumatkalla käsistä.

Auto luisui päin toista vastaantulevaa autoa.

Ensimmäiset muistikuvat Helenalla on sairaalasta. Hänen miehensä Eric Hallberg istui hänen vierellään.

”Olin hirveän huolissani, miten hän kuoltuani selviää kahden lapsen kanssa”, Helena Ahti-Hallberg kertoo Anna-lehdessä.

Helena luuli, että hänen niskansa on murtunut. Kasvojen vasen puoli oli tärähtänyt rattiin ja nenä, poski- sekä leukaluu olivat murtuneet. Helenan setä oli kävellyt väärään huoneeseen, koska ei ollut tunnistanut häntä.

Lopulta selvisi, että Helenan niska on kunnossa ja hän pääsisi vielä jaloilleen. Kasvot saataisiin kyllä korjattua.

Helena tunsi suurta huojennusta ja kiitollisuutta.

”Kamppaillessani hengestäni ymmärsin, ettei kuolemakaan ole huono vaihtoehto. Vielä ei vain ollut minun aikani lähteä. Kuolemanpelko katosi täysin.”

Helena Ahti-Hallberg on toiminut Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa tanssiopettajana tai tuomarina jokaisella kaudella lukuunottamatta yhdeksättä. 

Helena Ahti-Hallberg on toiminut Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa tanssiopettajana tai tuomarina jokaisella kaudella lukuunottamatta yhdeksättä.  Kuva: Ari Heinonen, Otavamedia

Helena Ahti-Hallberg ikävöi yhä isäänsä, joka opetti tee se itse -asennetta

Helena kertoo Anna-lehden jutussa myös hänelle tärkeistä ihmissuhteista. Vain 49-vuotiaan isänsä hän menetti yllättäen, kun hän odotti toista lapsistaan.

Isän kuolema tuntui niin musertavalta, että Helena sai melkein keskenmenon.

Helenan suhde isäänsä oli lämmin ja rakastava. Molemmat vanhemmat kannustivat ja tukivat häntä aina. Isälle kuitenkin suhtautui Helenan tanssimiseen erityisellä intohimolla.

”Onnistumisen hetkillä minun tekee yhä vielä mieli soittaa isälle. Hän iloitsi saavutuksistani ja olisi superylpeä siitä, että esiinnyn Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.”

Ennen tanssimista Helena haali harrastuksia voimistelusta partioon. Kun äiti vei hänet 9-vuotiaana katsomaan tanssikilpailuja Töölön kisahalliin, se oli menoa.

”Lumouduin höyhenpuuhkista, paljeteista, värikkäistä puvuista ja musiikista. muut harrastukset saivat jäädä.”

Tanssiharrastusta edistääkseen isä hommasi videokameran. Se oli yksi ensimmäisiä malleja, kallis ja painava. Sillä isä sitten kuvasi Helenan treenejä ja kisoja, jotta Helena voi treenata taitojaan.

Helena sai isältään myös mallin käsillä tekemiseen. Jos isä ei löytänyt mieluista solmiota kaupasta, hän osti kankaat, purki kravattinsa osiin kaavoja varten ja ompeli uuden.

”Olen perinyt saman asenteen. Teininä halusin uuden tanssiaispuvun, vaikka edellinen oli teetetty vain kaksi kuukautta aiemmin. Vanhemmat eivät suostuneet. Niinpä vein tähteeksi jääneen kankaan kouluun ja pyysin käsityöopettajan avuksi.”

Paria kuukautta myöhemmin Helena esitteli vanhemmilleen upeaa pukua, jonka ihokankainen yläosa oli täynnä paljetteja ja helmasta roikkui sinisiä suikaleita.

”He ilahtuivat omatoimisuudestani niin, että seuraavana jouluna sain lahjaksi saumurin.”

Helena Ahti-Hallberg kertoo Anna-lehdessä myös läheisestä suhteestaan aviomieheensä Ericiin. He rakastuivat 90-luvun alussa ensisilmäyksellä, kun Helena vielä kilpatanssi. Silloin Helena tajusi, että suunnitelmat voivat muuttua yllättävän nopeasti. Lasten lähdettyä kotoa parin suhde kukoistaa. Lue koko juttu Annan numerosta 34/2020!

Lue myös: Helena Ahti-Hallberg on ollut Kia Lehmuskosken elämän suurin auktoriteetti: ”Helena nousi valmentajana tärkeimpään rooliin, koska halusin niin kovasti edetä urallani”

X