Helena Petäistö perheettömyydestään Kotiliedessä: ”Työ on ollut intohimoni”

Vaikka pitkä uutisura loppui, Helena Petäistö, 67, ei ole halunnut jäänyt toimettomaksi. Kun ura vei, oma perhe jäi aikoinaan perustamatta. Silti Helena ei kadu valintojaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pitkän uran MTV Uutisten Ranskan kirjeenvaihtajana tehnyt Helena Petäistö vieraili kanavan 60-vuotisjuhlissa viime kesänä.

Vaikka pitkä uutisura loppui, Helena Petäistö, 67, ei ole halunnut jäänyt toimettomaksi. Kun ura vei, oma perhe jäi aikoinaan perustamatta. Silti Helena ei kadu valintojaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Vuonna 1981 Helena Petäistö ei tiennyt, miten televisiossa pitäisi esiintyä. Isän suvun vanhoillislestadiolaisuuden takia perheessä ei koskaan ollut televisiota. Silti Helenalla oli edessä ensimmäinen televisioraportointi. Kokemattomuudesta huolimatta se sujui hyvin: Helena oli luonnonlahjakkuus.

Kotilieden haastattelussa Helena kertoo 35 vuotta kestäneestä uutistoimittajan urastaan MTV3-kanavalla. Vuosien ajan vaativa työ vei mukanaan ja 25 vuoden ajan Helena toimi kanavan kirjeenvaihtajana Pariisissa ja Brysselissä.

”Olen saanut työn kautta valtavan paljon. Työ on ollut minun intohimoni”, Helena kertoo lehden haastattelussa.

Työ kirjeenvaihtajana oli hektistä. Huippuunsa hiotut suhteet ja verkostot, valtava määrä matkapäiviä sekä aina tavoitettavissa ja raportointivalmiudessa. Vaikka vuosien saatossa oli aikaa myös rakkaudelle, Helena ei kuitenkaan koskaan avioitunut tai saanut lapsia.

”En kadu valintojani eikä sitä passaa edes ajatella, elämäni on vain mennyt näin. Ihannetilanne olisi tietysti se, että olisi loistava avioliitto, ihanat lapset ja mahtava ura, mutta kaikkea ei voi saada.”

Vaikka uutistyö jäi, kalenteri on täynnä töitä

Kotilieden haastattelussa Helena kertoo, että työ toimittajana alkoi kuin vahingossa. Kun Helena valmistui kauppakorkeakoulusta, hän pääsi töihin Pariisiin. Siellä hän alkoi ensin omaksi huvikseen kirjoittaa suomalaisiin sanomalehtiin.

Aluksi Helena kirjoitti hömppäjuttuja kaupungista, sitten myös uutisia politiikasta. Töitä oli paljon. Tuttavapiirissään Helena oli aina se, joka ei osannut sanoa varmaksi, pääseekö mukaan yhteiseen illanviettoon.

Helena ei kuitenkaan koe menettäneensä mitään työnsä takia.

”Olen aina miettinyt, että kummin päin se meni: enkö mennyt naimisiin, koska minulla oli niin paljon tekemistä vai oliko minulla niin paljon tekemistä siksi, että en mennyt naimisiin.”

Helena oli suunnitellut jäävänsä pois uutistyöstä syksyllä 2016. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat. Aivoverenkiertohäiriön vuoksi päätös aikaistui muutamalla kuukaudella. Nyt Helena kertoo vointinsa olevan hyvä.

Vaikka uutistyö jäi, työt eivät ole loppuneet. Kalenteri täytyy esitelmistä ja puhetilaisuuksista niin Pariisissa kuin Helsingissä. Muutama kirjaprojektikin on työn alla.

”Jos on tehnyt näin aktiivisen uran, ei sen jälkeen voi vain jäädä teetä keittelemään. Olen edelleen hyvin aktiivinen työelämässä, mutta nyt saan itse valita, mitä teen.”

X