Suomirockin ikoni Pate Mustajärvi paljastaa pelkäävänsä henkimaailmaa, joka on aina läsnä

Jaa kaverilleTilaa Seura
© pekka nieminen/otavamedia
Yhdennentoista sooloalbumin julkaissut suomirockin ikoni Pate Mustajärvi, 61, myöntää herkistyneensä vuosien varrella.

Mikä on uuden albumin lempikappaleesi?

Uskotaan vielä rakkauteen. Kirjoitin pitkästä aikaa itse tekstin sävellykseen, ja siitä tuli lemppari. Teksti syntyi helposti. Siihen saattoi vaikuttaa se, että olin silloin rouvan kanssa lomareissulla.

Mitä pelkäät?

Kaikkia mörköjä. Henkimaailma on aina läsnä. Meillä on sukutila Mustajärvellä, ja minulla kesti aikuisena tosi kauan opetella olemaan siellä yksin. Kummituksista on keskusteltu, ja yhden niistä on kerrottu olevan Aleksandra-mummuni. Häntä en koskaan ehtinyt nähdä, koska olin perheen iltatähti.

Pelkään myös ukkosta ja hammaslääkäriä. Ukkosen pelko syntyi pikkupoikana Mustajärvellä. Meidän talomme vieressä oli lehmiä pelolla, ja salama iski sähköpaimeneen.

Miten pidät itsesi kunnossa?

Ihan normaalilla kuviolla eli harrastan lenkkeilyä ja käyn salilla. Käyn lisäksi ystävän kanssa uimassa kerran viikossa. Minua ei ole koskaan tarvinnut pakottaa liikkumaan, mutta maailmani ei kaadu, jos sali jää joskus väliin.

Tykkään käydä salilla, joka on aika askeettinen. Siellä on coolia väkeä. Hyvät huomenet toivotetaan, mutta muuten saan olla ihan rauhassa. Kukaan ei ota selfietä eikä kysele tyhmiä. Joskus kun olen ruokailemassa rouvani kanssa, aikuiset ihmiset työntävät päätänsä siihen väliin selfien toivossa. Se on raivostuttavaa ja noloa. Toivoisin, että ihmisillä olisi älypuhelinten sijaan enemmän älyä.

Mistä olet kiitollinen?

Siitä että olen tavannut rouvani, nykyisen puolisoni Tinan. Olen kiitollinen myös siitä, että selvisin 80- ja 90-luvuista kohtuullisen järjissäni. Kaikki eivät oikein selvinneet. Fanit ovat myös jaksaneet hienosti mukana.

Tärkein oppi elämässä?

Älä myrkytä itseäsi. Äitini neuvoi niin, kun olin kateellinen jollekin, joka oli minua jossain parempi. Äiti sanoi, että olemalla kateellinen ja katkera toiselle, myrkytän vain itseäni sisältä päin. Sitä elämän ohjetta noudatan edelleen. Vuodet ovat ilman muuta herkistäneet minua. Elokuvissa vesi lentää, jos vain sellainen tilanne tulee. Olen kuitenkin vanhan liiton jätkä, ja menen vessaan nyyhkyttämään, en ihan julkisesti viitsi itkeä. Viimeksi pala nousi kurkkuun jotain elokuvaa katsoessa. Rouva nukkui, joten annoin tulla ihan valtoimenaan.

X