Huutokauppakeisari Akin ja Helin rakkaustarina -”Aki leppyy onneksi nopeasti”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Heli Palsanmäen mukaan hänen ja Akin avioliiton kivijalkoja ovat luottamus ja huumorintaju. "Tärkein on kuitenkin rakkaus." © Tommi Tuomi
Huutokauppakeisari Aki Palsanmäestä ja hänen vaimostaan Helistä tuli erottamattomat tietokoneen ansiosta. Mutta huuto-kauppiaita heistä tuli elämän mullistaneen tragedian takia.

Lokakuussa 2005 Aki Palsanmäen elämä oli vailla suuntaa. Hän oli vailla töitä ja irtisanottu myös parisuhteesta. Viikonloput Saarijärvellä olivat sen verran kosteita, että moinen marinointi alkoi muuttaa Akia. Ei hyvään suuntaan. ”Tuo elämäntyyli ei sovi sinulle. Et ole mikään yksineläjä. Sinulle pitää etsiä akka jostain”, Akin entinen työkaveri sanoi. Onneksi kaveri tiesi, missä vapaat naiset ovat. Netissä.

”Ei ole minun juttu”, Aki tyrmäsi. Mutta ei mennyt kuin tovi, kun hän oli hommannut yksiöönsä käytetyn tietokoneen nettiyhteyksineen 80 eurolla. Kaveri opasti deittipalveluun ja profiilin tekoon.

Kynnyskysymys

Salossa asuva 26-vuotias Heli Hietarinne uskoi, että netistä ei kunnon miestä löydä.

Ja niistä kunnottomista Helillä oli riittävästi kokemusta koko loppuelämäksi. Silti hän oli kurillaan laittanut ilmoituksen deittipalveluun.

Aki iski heti silmänsä Helin ilmoitukseen. ”Siinäpä on kaunis nuori nainen, jonka ajatukset kumppanista voisivat sopia minuun.”

Valokuvan liittäminen profiilin oli ylittänyt Akin taidot. Kuva oli kuitenkin Helille kynnyskysymys. Ennen sitä hän ei suostunut tapaamaan.

”Jos työkaverisi on osannut neuvoa sinut nettiin, hän osaa varmasti ottaa kuvankin ja auttaa sen lähettämisessä”, Heli sanoi jämäkästi puhelimessa.

Kun Heli sai kuvan, häntä alkoi pelottaa. Tässähän voisi käydä vielä huonosti. ”Voiko tämä mies olla niin täydellinen, miltä näyttää ja kuulostaa? Jotain vikaa hänessä täytyy olla. Vaikka en minä mitään täydellistä hae, ei kukaan ole sellainen”, Heli mietti silloin.

Nopeat liikkeet

Yksitoista vuotta myöhemmin Heli istuu Palsanmäen huutokauppatilassa, joka on tullut suomalaisille tutuksi tv:stä. Helistä on tullut Akin vaimo. Pariskunnan yhteinen koti on yläkerrassa.

Aki hyörii ympäriinsä, koska hänellä on avaimet hukassa.

Mitä Heli haki parisuhteesta, jos ei täydellisyyttä? Aki kuulee kysymyksen ja vastaa vaimonsa puolesta: ”Seksiä kolme kertaa vuorokaudessa!”

Suhteen alkuvaiheen muistelemisesta liikuttunut Heli puhkeaa nauramaan. ”Puhu vain omasta puolestasi.” Heli haki parisuhdetta, jossa pystyy luottamaan toiseen täydellisesti. Ja että on mukavaa. ”Akin kanssa oli. Ja on edelleen.”

Kun Aki ajoi lokakuun 19. päivä 2005 ensimmäistä kertaa tapaamaan Heliä, leppoisasta sutkauttelijasta ei ollut tietoakaan. Akia jännitti niin, että hän teki viiden tunnin matkalla monta pysähdystä vessaan. Perillä Helin tarjoama keitto ei meinannut pysyä lusikassa käden tärinän takia.

”Minulla oli kaikki pelissä, mutta ei yhtään kuperkeikkaöljyä veressä jännitystä helpottamassa, niin kuin siihen aikaan naisia tavatessa tuppasi olemaan.”

Pari löysi yhteisen sävelen saman tien. Ei mennyt kuin kaksi kuukautta, kun Aki ajoi muuttokuormansa Helin rivitaloasuntoon, kihlasi tämän ja pääsi töihin Salon Metalelektroon.

Sellaisena hyvänä ja tavallisena heidän elämänsä olisi varmasti jatkunut, ellei kohtalo olisi puuttunut peliin.

Kohtalon väliintulo tapahtui Konginkankaan kesämökillä heinäkuussa 2006, kun Akin isä Lauri Palsanmäki, 59, valoi mökin laajennuksen lattiaa.

Yhtäkkiä Laurin rukkanen putosi kädestä maahan ja mies sen perässä. ”Se oli avioverenvuoto. Verisuoni ei katkennut vaan räjähti isän päässä. Hän kuoli heti. Helikopterikin tuli ja vei sairaalaan, mutta mitään ei ollut tehtävissä.”

Ennen omaa yritystä Aki paiski töitä metallitehtaassa, Heli piirilevyjen parissa. © Tommi

Isän elämäntyö

Isän menetyksen ajatteleminen saa yhä Akin silmät kostumaan. ”Hän oli minulle tukipilari.”

Isä ja mummo olivat kasvattaneet Akin ja tämän Krista-siskon, sillä äiti ei ollut läsnä heidän elämässään. Aki suri isäänsä kuin suomalainen mies. ”Pidin aika paljon sisälläni.” Heli antoi Akille tilaa olla omissa oloissaan, mutta muutamassa päivässä mies tuli ulos kuorestaan.

Perillisillä oli iso asia ratkaistavana: mitä Laurin elämäntyölle, huutokaupalle, pitäisi tehdä. Aki tiesi, että isä oli toivonut sen jatkamista. Hän oli tosin vahvasti epäillyt Akin kykyä siihen, koska pojan elämäntyyli oli pitkään pelkkää rallattelua eikä raha pysynyt tämän käsissä.

”Nuorena minulla ei ollut mitään kutsumusta tähän”, Aki sanoo. Pienen miettimisen jälkeen Aki ja Heli päättivät yhdessä ottaa huutokaupan hoitoonsa. Se tarkoitti vakituisten työpaikkojen jättämistä, Uuraisille muuttoa ja epävarmaa tulevaisuutta.

Kriisin paikka

Epävarmaa se aluksi olikin, Akin sanoin ”nälkää ja persaukisuutta”.

Esimerkiksi 140 euron sähkölasku saattoi suistaa talouden raiteiltaan. Mutta Palsanmäet surivat hetken, ajoivat sitten Kuopioon, ostivat pakettiauton täyteen puutavaraa ja myivät sen toisaalle voitolla – ja maksoivat sähkölaskun.

Näin he menivät eteenpäin viikko kerrallaan. Se opetti kykyä ratkaista ongelmia ja teki molemmista toimeliaita.

He oppivat tuntemaan huutokauppa-alaa ja tavaroiden arvoa ja huomasivat kestävänsä hyvin paineita. Luovuttaminen ei tullut kummankaan mieleen, sillä se olisi käynyt kunnian päälle. Sen verran moni oli käynyt sanomassa heille, että ei tuosta mitään tule. Puolessa vuodessa olette nurin.

Lisää kuraa tuli niskaan, kun he kieltäytyivät ottamasta vastaan romua, jotta tuoja välttyisi kaatopaikkamaksuilta. ”Lauri otti. Mitä te oikein luulette olevanne”, heille sanottiin.

Akin ja Helin parisuhde ei kärsinyt hankaluuksista. Ne hitsasivat heidät tiiviiksi kaksikoksi. ”Meidän ilot olivat arkisia. Jos yhtenä päivänä ei ollutkaan maksalaatikkoa vaan lihapullakastiketta, se oli kuin lottovoitto”, Aki sanoo.

Kohtalon oikku

Kesäkuussa 2012 kohtalo puuttui taas peliin. Oli tosin vähällä, ettei Aki toimittanut kohtalon airuita, tuotantoyhtiö Aito Median edustajia, saman tien matkoihinsa.

Palsanmäillä oli takana pitkä päivä, kuolinpesän tyhjennys. Akilla oli siinä vaiheessa iltaa jo kova nälkä ja verensokeri alhaalla. Kaksi tuntematonta herraa tuli kertomaan, että Palsanmäistä tehdään tositeevee-ohjelma.

”Minulla kiehahti. Nyt ei ole vi***ilun aika. Millä asioilla liikutte? Kun he sitten kaivoivat käyntikortit esiin, jouduin nielaisemaan sanani takaisin.”

Tämä Akin tapa kuohahtaa ärsyttää Heliä. ”Aki on tyypillinen skorpioni. Ärähtää, mutta leppyy onneksi nopeasti.” Niinpä Heli usein napauttaa Akille, että käyttäydy.

Parasta aikaa

Suosittu Huutokauppakeisari-ohjelma lopetti Palsanmäkien taloudellisen ahdingon.

Sen ansiosta heille tarjotaan enemmän ja parempilaatuista tavaraa myyntiin. Työtä on rutkasti enemmän kuin ennen ja päivät ovat pitkiä, välillä ympäripyöreitä. Tavaran hakua ja meklauskeikkoja on ympäri Suomea.

Julkisuus on muuttanut heidän elämäänsä. Aiemmin Aki ja Heli saattoivat käydä lauantaisin kavereiden kanssa tanssimassa paikallisessa. Eivät enää.

”Jos tilaisin votkapaukun, joku ottaisi heti kuvan juorulehteen 50 euron toivossa”, Aki sanoo. Uteliaita myös pyörii heidän kotinsa liepeillä. Tämänkin haastattelun aikana kaksi autoa pyörähtää portin pielessä tiirailemassa tv:stä tuttua taloa.

Kesällä Aki ja Heli juhlivat kymmenettä hääpäiväänsä, mutta he eivät erityisesti haaveile perheenlisäyksestä. ”Näin hektiseen elämään ei lapsi mahdu. Mutta jos niin sattuisi käymään, elämä tietysti järjestettäisiin uudella tavalla”, Heli sanoo.

Molemmat kokevat, että elämästä ei puutu mitään. Ainoa varjo häivähti elämään kesällä. Heli joutui hetkeksi sairaalaan.

”En halua tästä muuta sanoa, kuin että terveyteni suhteen asiat ovat vaiheessa. Käyn yhä tutkimuksissa.” Se oleellinen ei ole vuosien varrella muuttunut heidän välillään. ”Ei elämän tarvitse mitään glamouria olla. En tarvitse kuuta taivaalta, että olen onnellinen. Akin rakkaus riittää. Ja sen huumorintaju. Ilman sitä olisi aika tylsää.”

Aki innostuu mainostamaan romanttisuuttaan. Kyllä hän vie Heliä ulos syömään. ”Niin, otat kädestä kiinni ja talutat terassille grillaamaan makkaraa.” Ja taas on kyyneliä silmissä. Tällä kertaa nauramisesta.

X