Ida Paul ja Kalle Lindroth: ”Meillä ei ole ollut ikinä tavoitteena mikään muu kuin tehdä hyvää musaa”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Muusikko, näyttelijä, juontaja Kalle Lindroth, 30 ja laulaja-lauluntekijä Ida Paul, 23.
Muusikko, näyttelijä, juontaja Kalle Lindroth, 30 ja laulaja-lauluntekijä Ida Paul, 23. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Ida Paul ja Kalle Lindroth tekevät musiikkia kunnianhimoisesti duona, mutta mailaa ei kummankaan tarvitse puristaa. Alku oli kotikutoinen, mutta tiivis yhteistyö kestää mannerten väliset kilometritkin.

Kalle Lindroth kertoo tavansa ensimmäisen kerran Ida Paulin kanssa biisileirillä vuonna 2015. Lindroth oli itse juossut biisileireillä jo useamman vuoden, mutta sillä kertaa mukana oli myös tämä biisinkirjoittaja, joka ei ollut tehnyt vielä mitään virallista sopimusta levy-yhtiön kanssa.

Tämä henkilö esiteltiin vaatimattomasti – hän oli 18-vuotias Ida Paul, joka oli juuri päässyt Harvardiin. Ida Paul oli Suomessa vielä vuoden ajan tekemässä Kalle Lindrothin kanssamme biisejä.

Kalle Lindroth: ”Olen aina ihaillut Idan positiivista naiiviutta”

”Olin ihan ihmeissäni. Myöhemmin eräällä biisileirillä Saksassa päätimme Idan kanssa kokeilla kirjoittaa jotain yhdessä Suomessa ja siitä syntyi lopulta ensimmäinen yhteinen sinkkumme Hakuammuntaa.

Alku oli tavallaan tosi kotikutoista. Meidän tyylisessä musiikissa ei voi tehdä mitään temppuja – kaikki on kiinni musiikista.

Olen aina ihaillut Idan positiivista naiiviutta. Asennetta, että maailma on auki ja mitä tahansa voi tapahtua. Tietynlainen pelottomuus ja uskallus tehdä asioita on hänessä hienoa.

Vanhempana ja pidempään musaa tehneenä olen itse ehkä vähän realistisempi. Harkitsen asioita enemmän, mutta koen muuttuneeni itsekin parin viime vuoden aikana.

Olen pitänyt Idaa meistä spontaanimpana, mutta en tiedä olenko enää sitä mieltä.
Täytin juuri 30 vuotta ja Ida on 23-vuotias, eli ikäeroa meillä on seitsemän vuotta.

Aloitin itse tekemään töitä niin nuorena, että tunnen aina olleeni ikäistäni vanhempi. Olen aina ennen ollut se porukan junnu, nyt on kivaa olla se vanhempi tyyppi.”

”Meillä on Idan kanssa kunnianhimoisia haaveita”

”Edesmennyt isoäitini oli suvustani ainoa, joka työskenteli mitenkään musiikin parissa. Hän oli musiikinopettaja sekä lisäksi hän näytteli jonkin verran. Isoäitini olisi taatusti ylpeä, jos nyt näkisi meidät.

Musiikki on helpoin tapa ilmaista itseään isommalle yleisölle. On paljon selittämättömiä asioita, joista on helpompi puhua biisien kautta. Kun mukana saa olla myös mielikuvitusta, on kirjoittaminen tosi vapauttavaa. Suomalaisten miesten saattaa olla helpompi kertoa asioista laulaen.

Meillä on Idan kanssa kunnianhimoisia haaveita. Ensimmäinen niistä on toteutumassa tulevan jäähallikeikan myötä, vaikka se siirtyikin keväältä syksylle.

Musiikin lisäksi urheilu toimii itselläni hyvänä terapiamuotona. Pelaan jalkapalloa ja käyn lenkillä aina ennen keikkaa.

Kadehdin Idan unenlahjoja. Itse en pysty nukkumaan yhtään keikkamatkoilla, mutta Ida vetää sikeitä helposti jo vartin päästä startista. Omasta jaksamisesta on huolehdittava, musiikkialasta on tullut tosi ammattimainen. Jengi elää aika kurinalaisesti ja yleisö vaatii artistilta onnistumista.”

"Musiikki on helpoin tapa ilmaista itseään isommalle yleisölle. On paljon selittämättömiä asioita, joista on helpompi puhua biisien kautta", Ida Paul ja Kalle Lindroth sanovat. 

”Musiikki on helpoin tapa ilmaista itseään isommalle yleisölle. On paljon selittämättömiä asioita, joista on helpompi puhua biisien kautta”, Ida Paul ja Kalle Lindroth sanovat. Tommi Tuomi / Otavamedia

Ida Paul: ”Meillä molemmilla on alusta asti ollut todella korkea työmoraali”

”Ensimmäinen levymme tuli ulos ihan yhtenä sykäyksenä, tajunnanvirtana. Meillä molemmilla on alusta asti ollut todella korkea työmoraali ja haastoimme jo heti alussa toisiamme.

Uskallamme sanoa suoraan toiselle, jos jokin asia ei toimi. Onneksi meillä menee usein hämmentävän yhteen mielipiteet musiikista. Meillä ei ole ollut ikinä tavoitteena mikään muu kuin tehdä hyvää musaa. Meidän ei tarvitse puristaa mailaa. Kaikista parhaimmat biisit syntyvät silloin kun on rento ja luottavainen olo. Meidän ei tarvitse todistella mitään.

Omassa elämässäni musiikki ja koulu ruokkivat toisiaan, enkä osaa arvottaa kumpi näistä kahdesta on tärkeämpi. Silloin kun olen koulussa, niin keskityn täysillä siihen, Suomessa ollessa pistän kaikki paukut musiikkiin. Nyt esimerkiksi kun levymme julkaistaan, minulla on lomaa koulusta.”

”Jos emme Kallen kanssa jaksaisi toisiamme, olisi tämä duo varmasti jo loppunut”

”Opiskelen yhteiskuntaoppia ja sukupuolen tutkimusta Harvardin yliopistossa. Olen puoliksi jenkki ja asuin kuusivuotiaana vuoden verran New Hampshiressa. Olen aina ollut tosi kunnianhimoinen myös koulun suhteen. Se on tärkeä juttu itselleni. Joskus tuntuu, että elän kahta elämää. Toisaalta on vapauttavaa, että Jenkeissä kukaan ei oikeastaan tiedä mitä teen Suomessa.

Jos emme Kallen kanssa jaksaisi toisiamme, olisi tämä duo varmasti jo loppunut. Olemme kuitenkin tehneet yhdessä töitä jo viiden vuoden ajan, eikä loppua näy. Minun ja Kallen seitsemän vuoden ikäero näkyy lähinnä arkisissa asioissa, mutta työelämään siirtyminen on kasvattanut minutkin nopeasti. Kalle on silti yhä parempi järjestelmällisyydessä kuin minä. Olen aina ollut aika rasavilli ja temperamenttinen, mutta ikä on tuonut enemmän rauhaa tekemiseen.

Meillä oli kotona hyvä levykokoelma, josta valitsin jo pienenä Rolling Stonesia, CCR:ää ja AC/DC:tä. Ensimmäiset levyt, jotka kävin itse ostamassa olivat Beatlesia ja Jonas Brothersia – uudempaakin musiikkia siis kuuntelin.

Minua on aina kiehtonut vahva tarinan kerronta myös omissa kappaleissa. Keikkailu vaatii meiltä hyvää kuntoa ja haluaisinkin parantaa taas liikkumistani. Pelasin aikoinani vakavasti futista eli jalkapallo yhdistää myös minua ja Kallea. Olin maalivahtina ja treenasin parhaillaan kahdeksan kertaa viikossa.

Se kun jäi, liikuin hädin tuskin pari kertaa vuodessa. Bändit elävät nykyään terveellisesti. Usein rundin lopussa sovimme, että lähdemme jonain iltana bailaamaan bändin kanssa, mutta usein se juhliminen jää pariin olueeseen.

Olen varma, että uuden levyn myötä nousemme ihan toiselle tasolle. Tästä tulee meille iso vuosi ja olemme siihen valmiita. Jäähallikeikka on ollut yksi isoimmista unelmistamme ja nyt sekin toteutuu näillä näkymin lokakuussa.”

Lue myös: Kalle Lindroth juontaa ruutuun palaavaa Bumtsibumia – ”Alkuun vähän hirvitti”

© MTV3

X