Janina Fry: ”Bikinikuvien aika on ohi”

Janina Fry ei enää lähtisi bikinikuvauksiin. Mieluummin hän vilauttaa hieman säärtä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Janina ei kaipaa enää aktiivisia malliaikojaan ja -mittojaan. ”Olen armollinen itseäni kohtaan. Kroppa muuttuu vuosien mittaan. Siitä pitää löytää kulloinkin ne parhaat puolet ja korostaa niitä.”

Janina Fry ei enää lähtisi bikinikuvauksiin. Mieluummin hän vilauttaa hieman säärtä.
Teksti:
Aino Loikkanen

Hypermarketin rekeillä roikkuu tyköistuvia trikookankaisia mekkoja, pitsisiä paitoja, sinisiä farkkuja ja sifonkihihaisia juhlamekkoja tiiviissä rivissä.

Vaatteiden ostaja voisi olla kokoa 38 ja 172 senttiä pitkä, kahden pienen lapsen äiti ja kiireinen uranainen, joka täyttää tänä vuonna 42 vuotta. Nainen, joka etsii arkeen sopivia helppohoitoisia ja siistejä vaatteita.

Esimerkin nainen on Janina Fry, joka on luonut hypermarketin rekeissä olevat omaa nimeään kantavat vaatteet.

”Lähden suunnittelussa itsestäni, koska elämäntilanteeni on hyvin samanlainen kuin monilla asiakaskunnassani.”

Mallistossaan Janina on halunnut suunnitella vaatteita tavalliselle suomalaiselle naiselle.

Yhteen Suomen tunnetuimpaan kaunottareen ei tulisi mieleen liittää sanaa tavallinen.

Kuinka samastuttava Janina on asiakkailleen?

Kiireinen perhearki

Lapset hereille ja pukemaan ja aamupalaa syömään. Omat vaatteet päälle suoraan kaapista, silittämiseen ei ole aikaa. Hampaiden pesu ja meikkivoidetta kasvoille – loput meikit pussissa mukaan autoon.

Fryn perheen aamut kotona Espoossa ovat täynnä tohinaa. Puhe soljuu suomeksi, ruotsiksi ja välillä myös englanniksi, kun hän hoputtaa jälkikasvuaan ovesta ulos ennen aamukahdeksaa.

Kun kuopus Brandon on viety päiväkotiin ja tytär Sophia kouluun, Janina suuntaa päivästä riippuen tapaamisiin, työhuoneelle tai kotiin työskentelemään.

Aina jostain välistä löytyy myös seitsemän minuuttia. Sen verran aikaa vie arkimeikin tekeminen.

Kiirettä helpottaakseen Fryt ovat liittyneet useamman perheen siivoojarinkiin. Kerran viikossa Janina saa tulla töistä puhtaaseen kotiin.

”Se on iso apu. Työmenoni ovat niin vaihteleviin aikoihin, että vietän iltoihin jäävän vapaa-ajan mieluummin lasten kanssa kuin siivoten.”

”Ilman siivoojaa se ei olisi mahdollista, koska nautin siitä, että paikat ovat siistinä. Aina kotona työskennellessänikin harhaudun järjestelemään paikkoja.”

Janina on tarkka myös siitä, millaisissa vaatteissa liikkuu. Pukeutuminen on hänelle arjen estetiikkaa, joka tuottaa nautintoa.

”Verrattuna parikymppisen elämään arjessa on nyt kiireistä. Lapset ovat pieniä, mutta samaan aikaan omat vanhemmat vanhenevat ja voivat tarvita minua myös. Kaiken keskellä itsestään pitää muistaa huolehtia. Minä saan energiaa esteettisyydestä. Miksi en siis kiinnittäisi pukeutumiseeni huomiota?”

Arkena asuvalinta osuu usein mekkoihin, joissa Janina tuntee olonsa aina huolitelluksi.

”Ruuhkavuosien keskellä elävät naiset tietävät, että vaatteiden on oltava helppohoitoisia. Lasten kanssa touhutessa vaatteisiin tulee tahroja, jotka on saatava helposti pois. Kartan myös viimeiseen asti silittämistä vaativia vaatteita, mutta haluan silti pukeutua asiallisesti.”

Tahattomasti seksikäs

Famun vaatekaappi Helsingin Kruununhaan mummolassa oli aarreaitta. Siellä kauniiden vaatteiden, kenkien ja korujen keskellä Janina rakastui muotiin.

Ensimmäinen lapsenlapsi sai vapaasti katsoa ja kokeilla isoäidin vaatteita. Mieleen on jäänyt esimerkiksi famun minkkiturkki.

”Famu näytti siinä upealta. Kerrankin hän yhdisti turkin mustaan turbaaniin. Huokailin, että minäkin haluan näyttää noin kauniilta aikuisena.”

Myöhemmin Janina meikkasi ja puki myös nuorempia serkkujaan.

”Minulla on aina ollut kova draivi tälle alalle.”

Sillä tiellä hän on edelleen. Ura on kulkenut Suomen Neito -kilpailuista malliksi, laulajaksi, juontajaksi ja lopulta oman vaatemalliston pariin.

”Olen nähnyt ja kokenut asioita, joista on nyt työssäni valtavasti hyötyä. Tiedän paljon pukeutumisesta, muodista ja laadusta. Se kaikki tulee mallistoni kautta asiakkaiden käyttöön.”

Janinaa on tituleerattu useasti Suomen seksikkäimmäksi naiseksi. Eikö tämä tunnu ristiriitaiselta rinnastettuna tavallisuuteen?

”Ei minusta. Olen aina ollut luonnollinen ja minulla on ollut positiivinen ote tekemisessäni. En ole ollut mikään uhkakuva.”

Uransa alussa Janina meni hämilleen seksikkyyttä kirkuvista lööpeistä.

”Seksikkyys oli minulle parikymppisenä tahaton leima. Minusta seksikkyys ei ole lihasta kiinni. Se on jokin aura, joka ihmisellä joko on tai ei ole.”

Tyttö Porvoosta

Urallaan Janina sai pukeutua monien nimekkäiden suunnittelijoiden luomuksiin. Olisi voinut arvella, että hänen omakin vaatemallistonsa olisi suunnattu luksusmarkkinoille. Mutta ei. Marketeissa myynnissä oleva vaate-, laukku-, kenkä-, kodintuote- ja asustemallisto kertoo ehkä vielä paremmin Janinan bisnesvainusta.

”Jos haluaa päästä Suomen kokoisessa maassa tekemään pitkäjänteistä työtä vaatebisneksessä ja elättää itsensä, mallistolle pitää saada tarpeeksi volyymia. Ilman sitä ei voi hankkia laadukkaita kankaita ja pitää samalla hintoja kohtuullisena.”

Mallistolle on myös inhimillinen syy.

”En ole kasvanut luksuksen ympäröimänä. Olen tavallisen perheen tyttö Porvoosta. Halusin tehdä jotain, mikä on kaikkien saatavilla.”

Tässä kohtaa haastattelua toimittaja katsahtaa Janinan laukkua ja kenkiä. Kumoavatko vai vahvistavatko ne Janinan sanat?

Pullollaan oleva tumma laukku on kookas, monogrammikuvioitu – ja Janinan omasta mallistosta. Jalassa läpsyvät varvassandaalit.

Tutut ongelmakohdat

Kahdeksatta vuotta mallistoaan tekevälle Janinalle on jo kirkastunut, mitä naiset vaatteiltaan toivovat.

”Asiakkaani seuraavat muotia aika paljonkin. Netti on mahdollistanut sen, että trendit matkaavat nopeasti ympäri maailmaa. Minun tehtäväni on pyrkiä yllättämään aina jollain uudella ja kivalla. Toki joka vuosi mukana on myös rakastettuja klassikoita.”

Sosiaalisessa mediassa Janina pitää yhteyttä asiakaskuntaansa ja kysyy heidän mielipiteitään.

Myös suomalaisten naisten ongelmakohdat ovat tulleet kommenteista tutuksi.

”Helman täytyy yltää polviin asti. Lyhyemmistä helmoista saan heti kommenttia. Reidet voivat olla monelle ongelmakohta, mutta kyse on myös uskottavuudesta. Lyhyt helma vie mielikuvat epävirallisempiin tilaisuuksiin. Mallistosta etsitään kuitenkin fiksuja ja muuntautuvia asuja töihin ja arkeen.”

Toisena ongelmakohtana ovat allit. Siksi useissa Janinan vaatteissa on jonkinlaiset hihat.

Tavoitteena on Janinan mukaan aina siro profiili.

”Vatsan seutu on monelle ongelmakohta. Siihen pyydetään väljää yläosaa, mutta se ei ole oikea ratkaisu.”

”Teltta voi tuntua turvalliselta, mutta kadottaa samalla kaikki muodot. Napakka istuvuus ja huomion kohdistaminen siroihin kohtiin, vaikkapa poven alle, jalkoihin, harteisiin, toimii paremmin.”

Kuin yksi meistä

Omassa pukeutumisessaan Janina kiinnittää huomiota poven ja keskivartalon seutuun.

”Poven korostaminen ei tunnu enää omalta, aika on tehnyt tehtävänsä. Enhän menisi enää bikinikuviinkaan! Huomaan, että nuorekkaampi ilme syntyy monesti peittävämmästä tyylistä.”

Kyse on jälleen uskottavuudesta.

”Olen todella kurvikas, mitä ei yleensä mielletä klassiseksi profiiliksi. Siksi korostan muita osia kropassani. Pidän paljon mekkoja, koska jalkani ovat kauniit ja vahvat”, hän kuvailee.

Janina on kokoa 38. Samaa kokoa ovat myös kaikki tulevien mallistojen sovituskappaleet. Janina kokeilee päälleen niistä jokaista. Sen lisäksi ne sovittaa samankokoiset, mutta eri vartalotyyppiä olevat mallimestari ja malliston sisäänostaja.

”Jos vaate istuu meidän päällemme, se käy jo todella monelle vartalotyypille.”

Vaikka Janina on mallistonsa keulakuva, hän ei halua korottaa itseään tyyliesikuvaksi.

”Minulla on tunne, että teen tätä kollektiivisesti, yhdessä naisten kanssa. Toivon, että inspiroin heitä, koska hekin innoittavat minua. Mutta ei tämä ole niin, että seuratkaa kaikki minua.”

Janina pitää itseään yhtenä taviksista.

 

X