Seura tapasi ruotsalaisen suosikkidekkaristi Camilla Greben: ”Kauhuelokuvat tai rikossarjat eivät pelota minua lainkaan – tosielämä on paljon pelottavampaa”

Jännitysviihteen kuningatar Camilla Grebe kertoi Seuralle suomalaisista sukujuuristaan. Dekkaristi paljasti myös kouluttautuneensa sommelieriksi ennen uraansa rikoskirjailijana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Camilla Greben uusin teos on nimeltään Horros

Jännitysviihteen kuningatar Camilla Grebe kertoi Seuralle suomalaisista sukujuuristaan. Dekkaristi paljasti myös kouluttautuneensa sommelieriksi ennen uraansa rikoskirjailijana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Camilla Grebe, 51, ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2017 läpimurtoteoksellaan Kun jää pettää alta.

Greben seuraava romaani Lemmikki palkittiin Ruotsin dekkariakatemian toimesta vuoden parhaana rikosromaanina vuonna 2017 . Se sai viime vuonna myös pohjoismaiden parhaan rikosromaanin Lasiavain-palkinnon.

Camilla Grebe, sinulla on erityinen suhde Suomeen, millainen?

Isoäitini Signe Sundström oli suomenruotsalainen, joka pakeni lamaa Vaasasta Ruotsiin 1930-luvulla. Hän sai työpaikan kokkina ja tapasi isoisäni, joka oli rakennusmies. Yhdessä he asettuivat Tukholmaan ja saivat kolme lasta, joista yksi on isäni.

Olen käynyt Helsingissä monta kertaa ja vieraillut Tampereen seudulla tapaamassa sukulaisia. Minulla on myös useita suomalaisia ystäviä Ruotsissa.

Vaikka Suomi ei ole kotimaani, se on hyvin lähellä sydäntäni – ja hyvin lähellä kotimaatani!

Kirjoissasi esiintyy vahvoja naishahmoja. Tarvitseeko rikoskirjailija erityistä luonnetta kirjoittaa elämän pimeästä puolesta?

Ensimmäinen reaktioni olisi vastata tähän ’ei tarvitse’. Mutta kun ajattelen asiaa tarkemmin, ehkä olen hiukan erilainen verrattuna moniin tuntemiini ihmisiin.

Kauhuelokuvat tai rikossarjat eivät pelota minua lainkaan – tosielämä on paljon pelottavampaa!

Kirjoittaminen on intohimoni ja rikoskirjailijana haluan yrittää avata lukijoilleni ihmismielen pimeää puolta – tarinoissani on aina mysteeri, johon etsin ratkaisua.

Rikoskirjallisuus viehättää minua tyylilajina, koska yksinkertaisesti rakastan jännitystä ja hyvää viihdettä. Tyylilajiin voin upottaa monenlaista: kritisoida yhteiskuntaa, olla hetken runoilija tai kuljettaa rakkaustarinaa. Kaikki on mahdollista!

Missä kirjoitat mieluiten, Camilla Grebe?

Lempipaikkani kirjoittaa on oma kotini. Usein istun sängylläni ja kirjoitan. Joskus kirjoitan kirjastossa – ne ovat hienoja paikkoja. Pystyn myös kirjoittamaan junassa tai lentokoneessa, jos olen matkalla johonkin.

Mistä poimit teemat rikosromaaneihisi?

Valitsen kirjoihini yhteiskunnassa läsnä olevia vahvoja teemoja. Lemmikki-teoksessani käsittelin paljon koirapelkoa ja identiteettiin liittyviä asioita. Horros käsittelee vanhemmuutta sekä sosiaalista mediaa ja sen vaikutusta meihin.

Kuka on oman tuotantosi suosikkihahmo?

Pidän Hannesta. Hän on vanhempi kuin muut kirjoissani esiintyvät henkilöhahmot ja hänellä on takanaan elettyä elämää, mikä tuo hahmoon syvyyttä. Hanne kärsii muistinmenetyksestä eikä häneen voi koskaan luottaa täydellisesti – Hanne ei voi itsekään luottaa itseensä!

Minkä kirjan luit viimeksi, Camilla Grebe?

Luen paljon rikosromaaneita, mutta myös muun tyylilajin kirjallisuutta. Viimeksi luin Tara Westoverin omaelämänkerrallisen romaanin Opintiellä. Se on vaikuttava romaani siitä, miten koulutus voi muuttaa ihmisen elämän.

Katson myös elokuvia ja tv-sarjoja. Juuri nyt minut on imaissut mukaansa HBO -kanavan Succession-draamasarja.

Mistä aiheesta et haluaisi kirjoittaa?

En voisi koskaan kirjoittaa siitä, kuinka joku vahingoittaisi tai tekisi pahaa lapsille – vaikka sitä valitettavasti tapahtuukin yhteiskunnassa. Lisäksi jos jokin aihe osuu liian lähelle omaa elämää, siitä voisi olla vaikea kirjoittaa rikosromaania.

Mitä meidän tulisi tietää Camilla Grebestä, jota emme vielä tiedä?

Olin aikoinaan töissä Vin & Sprit -yhtiössä, joka valmistaa Ruotsissa Absolut Vodkaa. Samalla kouluttauduin sommelieriksi.

Tästä on kuitenkin kauan aikaa. Jos kysyisit minulta nyt eri viinialueista Bordeaux’ssa, en muistaisi niistä montaakaan!

Lue myös:  ”Voitto tuli mykkäkoulusta huolimatta” – Seuran toimittajasta Milla Ollikaisesta dekkarikuningatar

X