Jari Hedman, 60, oli ensimmäisiä koronaan sairastuneita: ”Hapenottokyky tai jalkojen voimataso ei ole lähelläkään sitä, mitä se oli ennen koronaa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jari Hedman sairastui ensimmäisten suomalaisten joukossa. Taudin jälkioireet ovat vaivanneet häntä pitkään.
Jari Hedman sairastui ensimmäisten suomalaisten joukossa. Taudin jälkioireet ovat vaivanneet häntä pitkään. © Sampo Korhonen/Om-arkisto
Jari Hedman sairastui vuosi sitten koronaan. Hedman itse huomaa kentällä pallon perässä juostessaan, että korona on heikentänyt kehoa.

Tennisyrittäjä, -opettaja ja -selostaja Jari Hedman, 60, sairastui koronavirukseen oltuaan maaliskuussa 2020 laskettelumatkalla Itävallassa. Lääkärit ovat kertoneet Hedmanille hänen olleen sadan ensimmäisen koronaan sairastuneen suomalaisen joukossa.

Taudin jälkiseuraukset ovat Hedmanilla olleet sitkeät.

”Meidän 24 hengen matkaporukastamme viisi sai koronan. Eräs heistä sanoi minulle aivan äskettäin, että hänellä on vieläkin oireita”, Jari Hedman kertoo.

Myös Hedman itse huomaa kentällä pallon perässä juostessaan, että korona on heikentänyt kehoa.

”Esimerkiksi hapenottokyky tai jalkojen voimataso ei ole lähelläkään sitä, mitä se oli ennen koronaa.”

Korona on pirullinen veijari

Jari Hedman kutsuu koronaa pirulliseksi veijariksi, koska sairaus tuntuu olevan jokaisella sairastuneella erilainen. Tennismiehen varsinainen sairastuminen oli kohtuullisen vaivaton, enemmän ovat häirinneet pitkäkestoiset jälkivaivat.

”Siinä oli yksi tiukka vuorokausi, jolloin joka niveltä ja lihasta särki. Päänsärky oli sellainen, ettei saanut yöllä nukuttua. Mutta sen päivän jälkeen se oli lähinnä väsymystä. Ja keuhkoissa huomaa edelleen, jos vähänkin prässää itseään.”

Koronavirus on kohdellut koko maailman taloutta kovalla kädellä, mutta Hedman kertoo tenniksen olevan eräs korona-ajan voittajista. Tennisvuorojen kysynnän hän sanoo olevan niin kovaa, että parhaimmillaankin nyt pelaamaan haluava pääsee kentälle kolmen viikon päästä. Hedmanin omaankin tenniskouluun on tullut aiempaa enemmän ihmisiä, jotka eivät ole ennen pelanneet tennistä.

”Totta kai kauhea sanoa näin, mutta korona on jossain mielessä ollut positiivinen asia tennishalleille ja -kouluille. Yksi syy on varmaan lajin turvallisuus. Tenniksen kenttäalue on noin 600 neliötä, siinä pystyy kaksi tai neljä ihmistä pitämään turvavälit kohdallaan.”

Jari Hedmanin tytärkin sairastui

Hedmanin aikuinen tytär sairastui koronaan maaliskuun 2020 alussa.

”Hänelläkin oli ensimmäinen yö sellainen, että niveliä, päätä ja joka paikkaa särki. Juteltiin hänen kanssaan, että ehkä se on niin, että suurin osa kansasta tulee sen käymään läpi.”

Moni tuttava on kysynyt miehen mielipidettä koronasta.

”Olen sanonut kaikille, että kannattaa noudattaa suosituksia ja rajoituksia sekä käyttää maskeja, sen verran ikävä tauti on kyseessä”, Jari Hedman muistuttaa.

Päivitetty 16.3.2021 klo 18.55: Korjattu Hedmanin ikä otsikosta.

Lue myös: THL-pomo Mika Salminen yllättyi siitä, että kansalaiset olivat koronasodassa valmiita paljon suurempiin uhrauksiin kuin asiantuntijat: ”Yhteiskunta reagoi toisin kuin odotimme”

X