Jasmin Hamid sijoittaa osakkeisiin – Sijoittaminen tuo käytännön pelivaraa ja turvaa arkeen, ruuhkavuosina hän suosi helppoa rahastosijoittamista

Pienten lasten vanhemmilla on usein eniten pulaa ajasta. Mutta arkikiireen keskellä etenkin nuorten äitien kannattaisi miettiä hetki omaa toimeentuloaan – ja miten helpoimmin saa turvaa talouteensa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jasmin Hamid kannustaa naisia ottamaan vastuuta omista talous­asioista. Rahasto­sijoittaminen sopii hänen mielestä erityisen hyvin ruuhkavuosiin, jolloin aika on kortilla.

Pienten lasten vanhemmilla on usein eniten pulaa ajasta. Mutta arkikiireen keskellä etenkin nuorten äitien kannattaisi miettiä hetki omaa toimeentuloaan – ja miten helpoimmin saa turvaa talouteensa.
Teksti: Eija Kallioniemi 

Sijoittaminen oli pitkään hyvin miehinen harrastus. 2020-luvulle tultaessa muoti alkoi muuttua, ja nykyisin yhä useampi nainenkin seuraa alaa ja sijoittaa. Jasmin Hamidin mielestä muutoksen olikin jo aika tulla.

”Naiset ovat olleet sijoittajina todella aliedustettuja. Ylipäänsä naisten omaisuus on pienempää kuin miesten, samoin tulot. Siksi on tärkeää, että naiset pyrkivät kasvattamaan varallisuuttaan vaikka sijoittamalla”, Jasmin Hamid näkee.

Perheen pienituloisemmalle on olennaista tietää, paljonko hän tienaa ja kuluttaa, paljonko pystyy säästämään ja miten varallisuutta pitäisi hoitaa.

”Ettei naisen käy huonosti, jos avioparilla on avioehto ja tulee ero. Nainen on ollut kotona ja mies on käynyt töissä. On järkevää ottaa vastuu omista talousasioista ja olla siinä tietyllä tavalla itsekäs.”

Hamid sanoo, että hän pystyisi nyt yksinkin hankkimaan lapsilleen katon pään päälle.

Rahastosijoittaminen hyvä ratkaisu

Jasmin Hamid on huomannut kahden pienen lapsen äitinä, että nimenomaan kiireisimpinä vauvavuosina rahastosijoittaminen on ollut hyvä ratkaisu. Nyt hän sijoittaa ensisijaisesti osakkeisiin.

”Ruuhkavuosina tässäkin asiassa kannattaa mennä siitä, missä aita on matalin. Kuten siinäkin, että ostaa ruuaksi puolivalmisteita.”

Vauva- ja taaperoperheen aika on kortilla. Omalla ajalla – jos sitä jää – on muutakin mietittävää kuin päivän osakekurssien seuraaminen.

”Kun valitsee rahaston ja laittaa automaation pyörimään, rahastoon menee joka kuukausi tietty summa. Osakesijoittamisessa pitäisi tehdä jatkuvasti päätöksiä, jotka siirtyvät ja siirtyvät. Sitten huomaakin, että on mennyt jo puoli vuotta ilman, että on tehnyt mitään”, Hamid kuvailee.

Puskuria tulevaan ja helpotusta arkeen

Tosin Hamid on päättänyt myös nauttia säästöistään nyt lapsiarjessakin, ei vasta 40 vuoden päästä.

”Meillä menee ruokaan keskimääräistä enemmän rahaa. Tykkään käydä hierojalla ja siten hemmotella itseäni. Minä ja mieheni olemme yrittäjiä ja käytämme paljon lastenhoitopalveluja.”

”Muistan kun mietin lastenhoitajan palkkaamista. ”Vitsit, kun se on kallista”, mutta mitä sitten! Miksi en helpottaisi kaikkein intensiivisintä vaihetta elämässä? Haluamme, että nuorempi lapsi on vielä kotona kotihoidossa ja menee vasta syksyllä päiväkotiin”.

Sijoittaminen tuo käytännön pelivaraa ja turvaa arkeen, sen pahan päivän varalle.

”Haluan, että taloudellinen puskurini on niin iso, että sijoitukset voi realisoida, jos tulee lama, menettää työn tai sairastuu. Kun perhe- ja työelämässä on aina stressiä, toimeentulosta tarvitsee kantaa silloin vähemmän huolta.”

Lue myös: Näin Teresa, 19, on sijoittanut myös osan opintolainastaan: ”Olen sijoittanut kolmeen eri indeksirahastoon”

Teresa Paatero on sijoittaja.

Teresa Paateron kavereista moni muukin sijoittaa. Hän toivoo, että ­varallisuus voisi aikanaan mahdollistaa aikaa asioille, joita hän haluaa tehdä. © Sampo Korhonen

X