Jere Karalahti eli raittiina yhdeksän vuotta – Miksi absolutismi sai jäädä? ”Se ei ole minua varten”

Jere Karalahti alkoi juoda alkoholia yhdeksän absolutistivuoden jälkeen. Entisenkaltaista ’maailmanlopun meininkiä’ hän ei enää kuitenkaan halua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ehkä pahin peto sisälläni on rauhoittunut. Olen nyt aiempaa onnellisempi ja tasapainoisempi”, Jere Karalahti tunnustaa.

Jere Karalahti alkoi juoda alkoholia yhdeksän absolutistivuoden jälkeen. Entisenkaltaista ’maailmanlopun meininkiä’ hän ei enää kuitenkaan halua.
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Juhliminen oli viimeinen asia, josta entinen huippukiekkoilija Jere Karalahti oli valmis luopumaan. Kaiken muun sai viedä, jääkiekonkin, mutta ei ryyppäämistä.

Piste oli silti pakko piirtää.

Vuonna 2008 Jeren elimistö ei enää kestänyt. Viikkoja kestänyt ryyppyreissu ja ”Tapulin vesi” – sekoitus 80-prosenttista pirtua ja vettä – veivät miehen kuoleman porteille. Jere makasi sairaalan teho-osastolla koomassa kahdeksan päivää rajun haimatulehduksen vuoksi.

Kun Jere toipui, hänelle kerrottiin, että seuraava ryyppy voi viedä hengen. Seuraavat yhdeksän vuotta Jere eli elämäänsä absolutistina. Enää ei.

Miksi?

Pahin peto on rauhoittunut

”Ymmärrän, jos joku haluaa olla absolutisti, mutta se ei ole minua varten”, Jere Karalahti sanoo.

Jeren elämästä kertova elokuva Karalahti  saa ensi-iltansa 5.3. Siinä Jeren kertoo ottaneensa yhteyttä arvostamaansa lääkäriin yhdeksän vuoden raittiuden jälkeen. Hänelle tehtiin kaikki mahdolliset testit ja niiden tulosten perusteella sovittiin, että Jere voi juoda kaksi lasia viiniä joka toinen viikonloppu.

”Ihminen on mykistävä, mieletön olio”, Jere sanoo.

Hän mainitsee esimerkkinä naiset, jotka synnyttävät, imettävät ja välittävät äidinmaidossa pienokaisilleen suoja-aineita.

”Tämä saattaa kuulostaa voodookamalta. Uskon kuitenkin siihen, että tietyissä oloissa ihminen korjaa itsensä. Minulla oli raju haimatulehdus, mutta sen aiheuttamat vauriot ovat korjaantuneet.”

Jonkin ajan kuluttua testit uusittiin. Jeren mukaan nautituista viinilasillisista huolimatta arvot vain paranivat. Sallittujen viinilasillisten määrä nostettiin neljään.

Se oli jo riskialtis määrä eikä Jere alussa välttynytkään ylilyönneiltä.

”Tarvitsin ne opettamaan, kuinka lähellä kännihakuinen meininki ja kaikki siihen liittyvä ovat koko ajan. Aina löytyisi ryyppyseuraa, bileitä ja festareita – vaikka mitä syitä tehdä vaikka mitä.”

Toiveissa ei ole palata menneiden vuosien humuun.

”Yhdeksän vuoden aikana tapahtunut henkinen kasvu on muuttanut minua sen verran, että ymmärrän meininkini olleen maailmanlopun meininkiä tuhoisin seurauksin. Ehkä pahin peto sisälläni on rauhoittunut. Olen nyt aiempaa onnellisempi ja tasapainoisempi.”

Jere nauttii viiniä seurustelujuomana ja hyvän ruoan kanssa.

”Silloin viini on osa elämystä.”

Jere Karalahti haluaa tarjota vertaistukea 

Jere Karalahti aloitti jääkiekkoilijana ammattilaisuransa 17-vuotiaana ja päätti 41-vuotiaana vuonna 2016. Urallaan hän voitti kolme MM-hopeaa, yhden MM-pronssin ja yhden Suomen mestaruuden. Jere pelasi kaikkiaan 52 maaottelua, 524 SM-liigan runkosarjaottelua sekä yli sata ottelua NHL:ssä ja KHL:ssä.

Vuosi uran päättymisen jälkeen ilmestyi elämäkerta Jere (WSOY).

”Minusta kirjoitettiin vuosien aikana vaikka mitä, mutta en ikinä oikaissut tai selitellyt mitään. Kirja on tavallaan vastineeni siihen, miten minä asiat koin ja näin. Sen työstäminen oli myös ensimmäinen kunnon matka itseeni.”

Jere saa edelleen runsaasti palautetta kirjastaan. Toive omien kokemusten muille tarjoamasta vertaistuesta on toteutunut.

”Erään naisen, kolmen lapsen äidin, isä oli alkoholisti. Kirjani luettuaan hän lopetti juomisen kerralla. Nyt naisella on isä ja kolmella lapsella pappa. Se pysäytti. Sellaisen kuuleminen myös antaa tarkoitusta omille kokemuksille”, Jere Karalahti sanoo.

Lue myös: Jere Karalahti löysi viimein rauhan: ”Nannassa on jotain mystistä minulle edelleen – en ole katunut, että kohdatessamme tunne voitti järjen”

X