Jonne Aaron uskoo elävän musiikin voivan vielä paremmin kuin koskaan: ”Olo tulee olemaan kuin maailmanmestaruuden voittamisen jälkeen – mutta potenssiin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jonne Aaron
”Aika hurjalta tuntuu, kun nyt julkaistaan tulevan kesän festivaaliohjelmistoja", Jonne Aaron kuvailee. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Jonne Aaron uskoo, että elävä musiikki voi pandemian päätyttyä paremmin kuin koskaan aiemmin. Silti tulevan kesän festivaalit herättävät ristiriitaisia tunteita. Paljon hyvääkin hän kokee toviksi pysähtyneessä elämässä.

Jonne Aaron oli lähdössä konserttikiertueelle, kun koronavirus levisi Suomeenkin vajaa vuosi sitten. Tarkoitus oli esittää ensimmäisen kerran tulkintoja myös hänen muille artisteille tekemistä menestyskappaleista, mutta toisin kävi.

”Matto vietiin jalkojen alta”, Jonne Aaron sanoo.

Hän kokee pandemian pysäyttäneessä elämässä silti paljon hyvää.

Kohta juhlitaan kuin suuren urheilukisan voittoa

Suomessakin pitkään vallinnut suorituskeskeinen kulttuuri kaipasi Jonne Aaronin mielestä muutosta.

”Ihmisiä ei voi painaa prässistä läpi loputtomasti. Ikävää on, että pysäytys tuli tässä muodossa, mutta se on tuonut elämään inhimillisyyttä. Olemme saaneet olla kotona omien ajatusten kanssa, miettiä, mikä on tärkeää, ja tehdä itselle rakkaita asioita.”

Jonne Aaronin luonteen erakkopuoli on jopa nauttinut eristäytymisestä.

”Väitän, että se tekee hyvää, jos uskaltaa hypätä ajattelemaan aikaa jälkeen koronan.”

Tapahtumateollisuus on yksi pandemian suurimmista kärsijöistä. Nähtäväksi jää, tuleeko siitä myös yksi vauhdikkaimmin nousevista aloista kaiken jälkeen. Siihen ainakin Jonne Aaron luottaa.

”Elävä musiikki tulee voimaan paremmin kuin koskaan aiemmin. Tällä hetkellä olemme vähän kuin häkissä odottamassa, että –Kaija Koon laulun sanoja siteeraten– ’hei, koska rajat aukeaa’. Kun niin tapahtuu, olo tulee olemaan kuin maailmanmestaruuden voittamisen jälkeen, mutta potenssiin.”

Kun Suomi voittaa suuren urheilutapahtuman, lähtee kansa toreille. Tunne koronan voittamisen jälkeen tulee olemaan sama.

”Ollaan toreilla, halataan, tarjotaan drinkkejä tuntemattomille eikä tapella. Se fiilis tulee säilymään pitkään. Sellaisetkin, jotka eivät ole aiemmin käyneet livetapahtumissa, lähtevät liikkeelle.”

Jonne Aaronilta on tulossa mahdollisesti englanninkielistäkin musiikkia

Jonne Aaron villitsi teinejä ympäri maailman Negative-yhtyeen keulakuvana 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Yllätys oli suuri, kun bändi jäi tauolle vuonna 2013 ja Jonne Aaron alkoi tehdä soolouraa suomenkielisellä musiikilla.

Helmikuussa 2020 Jonne Aaron solmi uuden levytyssopimuksen Kaiku Recordingsin kanssa oltuaan sitä ennen Warner Musicilla. Draamaa vaihdokseen ei liittynyt.

”Askeleet eivät menneet sekaisin eikä kumpikaan kaatunut parkettiin. Tanssi päättyi kauniisti kumarruksiin ja niiauksiin.”

Yhteistyö uuden kumppanin kanssa on inspiroinut.

”Kaikun ihmiset ovat tosi innoissaan ja se on luonut minullekin uutta intoa tekemiseen. Tuli fiilis kuin kävelisin taas vähän ilmassa.”

Jonne Aaron julkaisee tammikuussa uuden singlen ja toisen kesällä. Molemmat ovat suomenkielisiä.

”Tulossa on mahdollisesti myös englanninkielistä musiikkia.”

Kesän festivaalit innostavat ja arveluttavat

Kun koronauutiset levisivät vuoden alkupuolella, Jonne Aaron ei heti sisäistänyt tilanteen vakavuutta.

”Yritin järjestää illanistujaisia ja kutsuin kavereita kylään. Moni perheellinen kieltäytyi vedoten pieniin lapsiin ja tartuntariskiin. Ajattelin, että onpa varovaista jengiä.”

Harkitsevuus tarttui.

”Tuli tilanteita, joissa kaveri soitti ja halusi tulla baari-illan jälkeen jatkoille luokseni biljardia pelaamaan, mutta en uskaltanut ottaa vastaan.”

Uskooko Jonne Aaron, että pandemia on ohi ensi kesään mennessä?

”Aika hurjalta tuntuu, kun nyt julkaistaan tulevan kesän festivaaliohjelmistoja. Mietin ihmismassoja kentillä lavojen edessä. Rehellinen mielipide? Tällä hetkellä tuntuu, etten itse menisi joukkoon ainakaan selvinpäin. Toisaalta, jos jokainen huolehtii itse itsestään ja kantaa tilanteen vaatiman vastuun, voimme saada pandemian katkaistua.”

Silloin tilanne on kesään mennessä huomattavasti tämänhetkistä parempi.

”Eteenpäin ja kohti uutta. Pysytään kaikki terveinä, niin nähdään toivottavasti pian keikoilla.”

Lue myös: ”Sitten lähdettiin raitille sekoilemaan” – Katri Helenan ja Jonne Aaronin unohtumattomimmat vappumuistot

Kahden eri sukupolven suosikkiartistin Katri Helenan ja Jonne Aaronin vappumuistoissa on eroja, mutta on niissä yhteistäkin. Molempien vappuihin kuuluivat lapsuudessa työväenlaulut.  © Anni Koponen

X