Jope Ruonansuun huumori sai hirvijahdinkin keskeytymään – Levytykset ja ohjelmat syntyivät lonkalta: ”Jope keksi sanat autolla ajaessaan”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jope Ruonansuu
Jope Ruonansuun veli, Seppo Ruonansuu, ja kollega Mika Räinä kertovat, minkälaista koomikon kanssa oli työskennellä ja nauraa. © Tommi Tuomi / Mirva Kakko / OM-arkisto
Jope Ruonansuun veli ja kollega paljastavat, mikä sai koomikon nauramaan. Useimmiten huumori syntyi tilanteessa, eikä sitä paljoa suunniteltu.

Koomikko Jope Ruonansuuta kiusattiin koko kouluaika. Hän ei päässyt siitä eroon edes ammattikoulussa.

Kiusaamisen kierteestä tuli loppu, kun Jope lähti tien päälle keikkailemaan ja aloitti radio-ohjelman Elvis-osasto. Paikallisradiot tekivät Jopesta kuuluisuuden. Paikallisradioiden alkuaikoina sisältöä sai tehdä vapaammalla kädellä.

”Kun Jope ja kumppanit pääsivät eetteriin, kuuntelijakunta oli valtava. Hirvijahtikin keskeytettiin silloin, kun Elvis-osasto alkoi. Työnantajaliitto toivoi, että ohjelman lähetysaikaa siirrettäisi työaikojen ulkopuolelle. Ihmiset lopettivat työt silloin, kun ohjelma alkoi”, uuden Jope ite -dokumentin käsikirjoittaja Mika Räinä sanoo.

Hän huomauttaa, että vaikka Elvis-osastoa tehtiin vain yhdelle paikallisradioasemalle, sitä myytiin moneen muuhunkin. Yhtenäiskulttuuri vallitsi, ihmiset kuuntelivat sitä aina.

Elvis-osaston aikaan Jope kuulemma vain meni kavereittensa kanssa sinne Ylen tiloihin, jossa selailivat iltapäivälehtiä ja keksivät lennosta mitä tekevät. Eivät he koskaan kirjoittaneet mitään”, Jopen veli Seppo Ruonansuu muistelee.

Seppo Ruonansuu ja Mika Räinä kertovat, millainen Jope Ruonansuu oli työelämässä. © Tommi Tuomi

Myös huumorialbumit äänitettiin lonkalta

Sama tyyli jatkui myös musiikkialbumien äänityksissä. Joskus vasta studiossa keksittiin huumorilaulujen sanat. Seppo oli mukana tekemässä Jopen kanssa Veljekset kuin kyljykset -albumia (2012).

Levyn tekemisen aikoihin veljekset rassailivat Jopen kotona Heinolassa koomikon Taunuksia, kun Seppo keksi Vanhan Taunuksen tarina -kappaleen sanat.

Tulevalta albumilta puuttui muutama kappale vielä silloin, kun he olivat lähdössä äänittämään levyä Helsinkiin. Ne keksittiin matkalla loppuun.

”Pysähdyttiin Heinolan torille, kun Jopen sokerit alkoivat heittää. Vanhan palvikinkun loput säkeistöt keksimme loppuun torilla istuessa. Annoin aihion myös Lännen Sukariin. Jope keksi autolla ajaessa sanat siihen helvetin äkkiä ja rakensi sen päässään valmiiksi. Eikä niitä tarvinnut kirjoittaa mihinkään, studiossa vaan sitten lauloi sen.”

Seppo Ruonansuu ja Mika Räinä pitävät Jopen tuotannosta itselleen tärkeimpinä kolmea asiaa: radio-ohjelmia Elvis-osasto ja Washington Bar – sekä Jopet Show’ta.

Kyyneliä Jopet Show’n kuvauksissa

Jopet Show oli käänteentekevä Jope Ruonansuun uran kannalta. Jope aloitti uransa radiossa, viihdytti keikoilla ja teki läjäpäin huumorilevytyksiä. Hän oli haaveillut jo pidempään tv-sarjasta, johon tarjoutui mahdollisuus terveysongelmien selättämisen jälkeen.

2000-luvun taitteessa Jopella oli useita sairauksia, kuten haimatulehdus ja sydänongelmia. Elämäntapamuutoksen jälkeen alkoholi ja tupakka jäivät vähemmälle, mikä toi Jopelle energiaa: hän teki sketsisarjan demonauhat tuotantoyhtiölle, joka innostui ajatuksesta.

Ohjaaja Rike Jokela otti yhteyttä vastikään näyttelijä, käsikirjoittaja Mika Räinään, joka oli ollut mukana käsikirjoittamassa Jokelan edellistä sarjaa Saunavuoro (2003).

”Mietin tuhoanko urani, jos lähden mukaan siihen. Mielikuvani Jopesta oli samanlainen, mikä muilla ikäisilläni, kun en vielä tuntenut Jopea lainkaan. Hän on imitaattori ja huumoriäijä, minä vasta valmistumassa näyttelijäksi. Mietin, miten duuniuralleni käy, mutta hyvinhän siinä kävi.”

Yleisö otti Jopet Show’n heti omakseen. Toinen kausi tilattiin, ennen kuin ensimmäinen oli edes tehty loppuun. © Pekka Kuparinen / OM-arkisto

Sarjasta tuli todella suosittu heti ensimmäisestä tuotantokaudesta lähtien. Ensimmäistä kautta ei ehditty tehdä edes loppuun, kun toinen kausi jo tilattiin.

”Meillä synkkasi juttupuoli heti, nautin Jopen kanssa työskentelystä hirveästi. Istuimme paljon autossa, kun näyttelimme poliisikaksikko Ranea ja Ranea. Puhuimme paljon henkeviä siellä autossa aina, kun seuraavaa kohtausta valmisteltiin. Miten kotona menee, ja mitä toiselle oikeasti kuuluu. Kuvan valmistelu saattoi kestää, ja ehdimme puhua puolikin tuntia. Joskus meni niinkin syvälliseksi, että minulta valui tippa linssistä.”

Aluksi Räinä kirjoitti kokonaisia sketsien käsikirjoituksia Jopen hahmoideoiden pohjalta, mutta lopulta käsikirjoituksissa oli vain ranskalaisilla viivoilla tilanteet, käänteet ja punchlinet. Kuten aina, Jope mielummin improvisoi.

Kuvauksia täytyi rytmittää Jopen ruokataukojen mukaan, koska sokeritauti vaati tarkat syömätauot ja insuliinipistokset.

”Jopea nauratti niin paljon”

Kun hauskoja sattumuksia Jopen kanssa alkaa kertaamaan, loppua ei vaikuta olevan. Mika Räinä sanoo, että nauhurin akku loppuu, jos niitä alkaa tosissaan kertaamaan, mutta muistelu jatkuu siitä huolimatta pitkään.

”Oli kaikkia pieniä jäyniä. Jopet Show’n poliiseilla oli esimerkiksi ikuinen dieetti päällä. Jopen hahmolla oli kerran kakku kädessään ja totesi, ettei pysty syömään sitä laihiksen takia. Minun hahmoni vastasi, että en minäkään, mutta saanko maistaa kakusta 3,1 prosenttia? Jope tipahti, kun lukuun toi desimaalin mukaan”, Räinä sanoo.

Jope kisaili veljensä kanssa muun muassa siitä, kumpi tietää enemmän Aapelin Siunattu hulluus -elokuvan yksityiskohdista. Seppo Ruonansuu oli joskus mukana myös veljensä keikkamatkoilla.

”Elvis-osaston aikaan pyörittiin keikkamatkoilla. Kerran kun käveltiin bussilta hotellille, Kortelaisen Ahti sanoi, että hitto kun ei hoksannut ostaa tupakkaa matkalla hotellille. Sanoin, että mä kyllä hoksasin, mutta en sitten ostanut. En tiedä mikä siinä Jopea nauratti niin paljon”, Seppo naurahtaa.

Lue myös: ”En usko, että Jope unohtuu keneltäkään, joka hänet on tuntenut” – Jope Ruonansuun ystävyys ja huumori elää kaihona pilkkeenä läheisten mielisissä

Viihdetaitelija Jope Ruonansuu

Viihdetaiteilija Jope Ruonansuu menehtyi heinäkuussa 2020. © Mirva Kakko

X