Anna-lehti: Toimittaja Annika Damström kaipasi rakkautta mutta uskoi olevansa jopa pelottava: ”Tunsin olevani miehille vähän liikaa kaikkea”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Annika Damström
Annika Damström on Ylen A-studion toimittaja ja juontaja. © Liisa Valonen
Oivallus itsestä sai Annika Damströmin ymmärtämään, että hän itse oli se, joka väisteli parisuhdetta.

Toimittaja-juontaja Annika Damström, 49, on lähes aina tiennyt, mitä haluaa uraltaan, hän kertoo Anna-lehden haastattelussa. Jo koulussa hän kiinnostui yhteiskunnallisista asioista, kansainvälisistä suhteista ja journalismista. Toimittajana hän kysyy suoraan ja arkailematta.

”Haastattelija saa olla tiukka mutta ei ylimielinen tai epäystävällinen.”

Esiintyminen ja sosiaalisuus on Annikalle luontevaa, läheisten suhteiden luominen on taas haastavaa.

”Kaipasin parisuhdetta, mutta ajattelin pitkään, että en vain löydä ketään.”

Annika uskoi olevansa vaikeasti lähestyttävä, ehkä jopa vähän pelottava. Hän on pitkä nainen, rohkea ja sanavalmis. Hänellä on koulutusta, hieno ura ja näkyvä työ.

”Tunsin olevani miehille vähän liikaa kaikkea”, Annika Damström sanoo.

Sosiaalinen introvertti

Vasta muutama vuosi sitten Annika Damström alkoi ymmärtää, miksi hän ei päätynyt parisuhteisiin. Keskustelu ystävän kanssa sai Annikan oivaltamaan, että hän on omaa tilaa kaipaava introvertti sosiaalisuudestaan huolimatta.

Annika ymmärsi, että hänen ikävöimänsä parisuhteen löytämisen vaikeus lähti sittenkin hänestä itsestään. Hänhän oli se, joka pelkäsi menettävänsä oman tilansa.

Hän muisti myös terapeutin, joka oli joskus kysynyt häneltä, että lähettikö hän lainkaan signaaleja, jos oli kiinnostunut toisesta ihmisestä.

”Nykyisessä parisuhteessani olen onnellinen, sillä osaamme ottaa huomioon toistemme persoonallisuuden ja tarpeet. Saan toteuttaa introverttiyttäni ja mieheni ymmärtää sen.”

Tunteiden turvaamana

Helmikuussa 2022 Annika Damström kihlautui elämänsä miehen kanssa. He tapasivat neljä vuotta sitten Tinderissä. Heti ensitreffeillä miehensä kanssa Annika tunsi hyvää oloa.

”Hän oli hyvin vilpitön ja hyväsydäminen. Tunsin heti, ettei välillämme ollut mitään pelaamista.”

Sittemmin pariskunta on muuttanut yhteen ja Annikan elämään ovat tulleet myös miehen kaksi tytärtä.

”Minulle on ollut mullistava kokemus päästä kahden teinitytön elämään. Olen siitä todella kiitollinen. Toivon voivani olla heille hyvä bonusaikuinen.”

Yksin elettyjen vuosien aikana Annika oli välillä kaivannut myös lasta.

”Minulla oli vauvakuume, mutta koskaan se ei ollut niin vahva, että olisin halunnut lapsen yksin, vaikka yksinhuoltajuudesta oli ympärilläni hyviä esimerkkejä. Ehkä pelkäsin, että lapsi rikkoo ympäriltäni kuplan, jonka sisään halusin vetäytyä”, Annika pohtii.

Nykyään Annika saattaa tuntea lapsettomuudesta haikeutta häivähdyksen omaisesti. Päällimmäinen tunne tällä hetkellä on kuitenkin onnellisuus.

”Aikaisemmin tunne-elämäni oli vuoristorataa. Se oli tyhjiö, jonka täyttäminen aiheutti ahdistusta ja tuskaa. Nyt olen hyvien tunteiden turvaama.”

Lue myös: Uutisankkuri Piia Pasanen on aina ollut itsenäinen nainen: ”En ikinä kahlitsisi puolisoani eikä hän minua”

Piia Pasanen

Piia Pasanen ja hänen samalla alalla toimivalla puolisolla Tomi Einosella on takana jo 28 vuotta yhteistä elämää. © Pekka Holmström

X