Jussi-gaala peruuntui koronan takia – Ehdolla oleva Pirjo Lonka: ”Se oli vastuullinen ja oikea teko”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Näyttelijä Pirjo Lonka katsoo tulevaisuuteen luottavaisella mielellä eikä korona vielä näy Lonkan työkuvioissa. ”Vaikka teatterit on kiinni ja esitykset peruttu, kuvaukset ovat käynnissä koko ajan.”
Näyttelijä Pirjo Lonka katsoo tulevaisuuteen luottavaisella mielellä eikä korona vielä näy Lonkan työkuvioissa. ”Vaikka teatterit on kiinni ja esitykset peruttu, kuvaukset ovat käynnissä koko ajan.” © Pekka Mustonen / OM-arkisto
Yksi koronaviruspandemian vuoksi siirretyistä tapahtumista on vuotuinen elokuva-alan Jussi-gaala. Seura kyseli ehdokkaiden kuulumisia puhelimitse.

Klaus Härön ohjaama Tuntematon mestari -elokuva keräsi Jussi-ehdokkuuksia neljä kappaletta ja elokuvassa näyttelevä Pirjo Lonka on ehdolla parhaasta naissivuosasta.

”Jussi-gaalan peruuntuminen ei harmita yhtään, päinvastoin. Se oli vastuullinen ja oikea teko. Juhlat juhlitaan sitten joskus, eikä se tilanteen huomioon ottaen ole edes tärkeää”, Pirjo Lonka sanoo.

Korona näkyy tyhjentyvässä kalenterissa

Monia teatterialan töitä on siirretty tai peruttu koronan vuoksi, mutta Pirjo Lonkan arjessa tilanne ei ole vielä näkynyt. Kuvauksia on riittänyt ja vapaa-aikaa näyttelijä on viettänyt perheensä kanssa.

Lonka toivoo, että koronan myötä ihmiskunta lopulta oppisi jotain, vaikka ihmisen muisti on lyhyt.

”Toivon että ihmiset oppisivat tästä jotain, vaikka sen, että ei ole uroteko olla kuumeessa ja kipeänä töissä. Näyttelijöilläkin on tosi korkea kynnys sanoa, että olen kipeä, en tule. Lavalle on menty tosi huonossakin kunnossa. Se on tyhmää ja epäasiallista muitakin kohtaan. Jospa tämä muuttaisi sitä”, Pirjo Lonka sanoo.

Vakavasta ja poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta Lonka jaksaa olla luottavaisella mielellä ja muistaa myös huumorin.

”Lempisanontani pääsee nyt oikeuksiinsa: kaikki järjestyy. Järjestyy aina ja lopulta kuitenkin, jossain vaiheessa.”

Jussi-gaalan ehdokkaiden kuulumisia

Chike Ohanwen kesän suunnitelmat menivät uusiksi.

Chike Ohanwen kesän suunnitelmat menivät uusiksi. Tiia Ahjotuli / OM-arkisto

Korona pisti uusiksi näyttelijä Chike Ohanwen lähiaikojen suunnitelmat. ”Keikkoja on peruuntunut. Signmarkin kanssa piti lähteä kesällä Washingtoniin, mutta se ei nyt tapahdu”, sivuosaehdokkaana Aurora-elokuvasta oleva Ohanwe kertoi.

Anna Paavilainen on yksi Tottumiskysymys -elokuvan ohjaajista ja käsikirjoittajista.

Anna Paavilainen on yksi Tottumiskysymys -elokuvan ohjaajista ja käsikirjoittajista. Tiia Ahjotuli / OM-arkisto

Ylelle isoa Luuserit -tv-sarjaa viime ajat ohjannut näyttelijä-käsikirjoittaja Anna Paavilainen ei olisi ollut juhlatunnelmissa koronatilanteen vuoksi. ”Onneksi ne elokuvat on jo tehty. Niitä voi juhlia omalta kotisohvalta”, muistutti Paavilainen, joka on yksi Tottumiskysymys -elokuvan ohjaajista ja käsikirjoittajista.

Johannes Holopainen sai sivuosaehdokkuuden Tottumiskysymys-elokuvasta.

Johannes Holopainen sai sivuosaehdokkuuden Tottumiskysymys-elokuvasta. Tiia Ahjotuli / OM-arkisto

Näyttelijä Johannes Holopainen sai sivuosaehdokkuuden Tottumiskysymys-elokuvasta, joka on ehdolla kaikkiaan neljään Jussiin. Niiden kohtalo selviää muiden palkintojen ohella myöhemmin.

Oona Airola vetäytyi karanteeniin mökille.

Oona Airola vetäytyi karanteeniin mökille. Tommi Tuomi / OM-arkisto

Naissivuosasta Aurora-elokuvasta ehdolla oleva näyttelijä Oona Airola vetäytyi karanteeniin mökille. ”Taloudellinen tilanne huolestuttaa tietenkin, mutta sekin on täysin kollektiivista. Luulen, että tällaisina aikoina ihmisten empatiakyky kasvaa ja opimme pitämään huolta toisistamme.”

Pieni breikki ei Mimosa Willamoa haittaa.

Pieni breikki ei Mimosa Willamoa haittaa. Tiia Ahjotuli / OM-arkisto

Parhaasta naispääosasta Aurora-elokuvasta ehdolla olevan näyttelijän Mimosa Willamon työt ovat siirtyneet keväältä eteenpäin. Pieni breikki ei Willamoa haittaa, kun takana on pitkä työputki. ”Jussi-gaalan siirtyminen on ongelmista se viimeinen.”

Lue myös: Mokailu kuuluu menestykseen – sen tietää näyttelijä Pirjo Lonka: ”Mokat piristävät, eikä niiltä onneksi voi tällä alalla välttyä”

Lue myös: Johanna Pakonen jännitti riskiryhmään kuuluvien läheistensä paluulentoa Kanarialta: ”Äiti ja isäpuoli joutuivat eristyksiin hotelliin – vain kaupassa sai käydä”

X