Kari Tapion pojat: ”Isä treenasi ja vaali laulutekniikkaansa hautaan saakka”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Joona (vas.) ja Jani Jalkasen työ Kari Tapion musiikin vaalijoina jatkuu juhlavuoden kiertueella, joka päättyy marraskuussa Pieksämäelle. © Ari Heinonen/Otavamedia
Kari Tapio teki ennen kuolemaansa unelmiensa matkat Yhdysvaltoihin perheensä kanssa. Sieltä tarttui ideoita juhlalevyyn.

Valokuvassa miehellä on yllään bermudasortsit ja T-paita, kuin kenellä tahansa turistilla. Hän seisoo kadunkulmassa punatiilisen rakennuksen edessä. Talon seinään on kiinnitetty nelimetrinen, kermanvärinen kitara.

Kaupungin nimi on Memphis, ja punatiilinen rakennus on legendaarinen Sun Studio. Rakennuksessa ovat levyttäneet muun muassa Elvis Presley ja Johnny Cash, joita bermudasortsimies on aina ihaillut.

Miehen nimi on Kari Jalkanen, ja hän on pitkään odottamallaan matkalla Yhdysvaltain etelävaltioissa, kantri- ja bluesmusiikin juurilla.

Valokuvan ottamisen jälkeen mies astelee sisälle Sun Studioon ja vetäisee kappaleen I Love You Because. Elvis levytti saman kappaleen samassa studiossa 55 vuotta aiemmin. Kappalevalinta on spontaani, ja äänitys tehdään pikemminkin omaksi iloksi kuin julkaistavaksi.

Valokuva on kesäkuulta 2009. Mies on 63-vuotias, ja hänen kaikille suomalaisille tuttu äänensä on mitä parhaimmassa kunnossa.

Halusi viimeisen sanan

”Siinäkö se on”, Joona Jalkanen kysyy ja nappaa uunituoreen cd-levyn käteensä.

Levy on hänen isänsä Kari Tapion 70-vuotisjuhla-albumi Sydämeni lyö. Albumi on koostettu aiemmin julkaisemattomasta materiaalista, josta pääosa on tallennettu konserttikiertueella vuonna 2010.

Viimeiset äänitykset tehtiin vain viikkoja ennen Kari Tapion äkillistä kuolemaa. Livelevy oli suunnitteilla, mutta kappalelistaa laulaja ei ehtinyt lyödä lukkoon. Se jäi poikien, Joonan ja Janin tehtäväksi. He uskovat, että levystä tuli sellainen, jonka isäkin hyväksyisi.

”Tosin jos me oltaisiin tällaista listaa hänelle ehdotettu, hän olisi varmasti ehdottanut jotain muutosta. Hän halusi aina viimeisen sanan”, Joona sanoo.

Lupsakka, rento kansanmies Klabbi tiesi nimittäin tarkasti mitä halusi, kun kyse oli omasta urasta ja musiikista.

”Hän oli erittäin tarkka kaikesta, mutta varsinkin omasta soundistaan. Se oli se salaisuus. Ja laulutekniikkaansa hän vaali ja treenasi hautaan saakka”, Jani kertoo. ”Hän oli vanhan liiton työtään arvostava työmies, ei tinkinyt mistään pätkääkään.”

Tinkimättömyys näkyi esimerkiksi siinä, että levyille piti saada vaikka omalla rahalla juuri ne soittimet, jotka Kari Tapio halusi: oikeat viulut, isot orkesterit.

Kari Tapio ehti eläessään julkaista 29 pitkäsoittoa. Siihen päälle tulevat vielä kokoelmat.

Jalkasen veljeksillä, managerina toimivalla Joonalla ja omaa orkesteria johtavalla Janilla, riittää siis perintöä, jota vaalia.

”Ukon laulu ei onnu”

Memphisissä äänitetty I Love You Because on juhlalevyn viimeinen, seitsemästoista kappale. Kari Tapion taustalla soittava orkesteri koottiin Amerikan-matkalla mukana olleista muusikoista; esimerkiksi kitaran varressa on tangokuningas Saska Helmikallio ja rummuissa Joona Jalkanen.

Sun Studion vierailulla maestro itse ei heti innostunut jammailemaan.

”Isä sanoi ensin, että menkää te pojat, mä tulen vaan kattelemaan”, Joona muistelee. ”Hän kuunteli vähän aikaa ja ehdotti, että mitä jos vedettäisiin tämä kappale. Isä tuli johtamaan tilannetta, ja sitähän me oltiin odotettukin.”

Kari Tapio oli pitkään haaveillut matkasta Yhdysvaltain etelävaltioihin. Joona Jalkanen oli käynyt blues- ja kantrimusiikin sydänmailla jo monta kertaa aiemmin, ja vuonna 2009 hän sai viimein mukaansa Karin sekä äitinsä Pian.

Matkoja tehtiin lopulta kaksi: ensimmäisellä kerralla kierrettiin Las Vegas, Memphis ja Nashvillen kuuluisat kantrifestivaalit, vuotta myöhemmin muun muassa New Orleans sekä bluesin synnyinkaupungiksikin mainittu Clarksdale. Joona Jalkasella on matkoilta paljon hienoja muistoja, kuten aamuvarhainen gospelkonsertti New Orleansissa yhdessä isän kanssa.

Isoissa tavarataloissa Kari Tapio innostui kovasti kitaraosastoista, ja uusia esiintymispaitoja kertyi matkalaukkuun.

Vaikka reissut olivat lomamatkoja, ne olivat tietysti muusikolle myös mahdollisuus imeä vaikutteita. Kari Tapio lähestyi eläkeikää, mutta oli laulajana täydessä vedossa. Se kuuluu myös juhlalevyltä.

”Oli helppo antaa nämä kappaleet sovitettaviksi, kun meidän ukon laulu ei onnu missään kohtaa. Isän ääni oli mitä parhaimmassa kunnossa”, Joona sanoo.

Laulajan työ jäi kesken joulukuussa 2010 – aivan kirjaimellisesti, sillä kuolema katkaisi myös meneillään olleen konserttikiertueen.

”Hän olisi ehtinyt tehdä vielä paljon, oli luomisvoimaa ja ideoita. Hengellinen levykin oli suunnitteilla, niitä kappaleita jäi isän pöydälle.”

Pia Viheriävaara kuoli sairaskohtaukseen viime huhtikuussa. Pariskunta oli tavannut parikymppisinä ja pitänyt yhtä siitä lähtien.

Juhlalevyn kansiliepeessä todetaan kauniisti, että Memphisissä tallennetun Elviksen laulun alkusanat, ”I love you because you understand, dear”, ovat kuin Kari Tapion rakkaudentunnustus vaimolleen Pialle.

Mutta melkeinpä kaikkiin levyn kappaleisiin liittyy jokin tarina. Esimerkiksi kokonaan ennen julkaisematon Sydämeni lyö, albumin nimikappale, oli jäädä kadoksiin.

Laulu suoraan sydämestä

Sydäninfarkti pysäytti Kari Tapion kesäkuussa 1996. Pia Viheriävaara jätti tuolloin työnsä ja tuki laulajamiehensä uraa loppuun asti. Hän oli esimerkiksi keikoilla mukana aina, jos reissu vaati yöpymistä poissa kotoa.

”Äiti oli varmaan Suomen eniten keikkaileva ei-muusikko”, Joona Jalkanen naurahtaa.

Laulajan toivuttua kohtauksesta säveltäjä Erik Lindström keksi pyytää Aappo I. Piipolta sydämeen liittyvän sanoituksen, jonka hän voisi säveltää Kari Tapiolle. Laulu äänitettiin joitakin vuosia ennen Kari Tapion kuolemaa, mutta se ei heti päätynyt millekään albumille.

”Sittemmin se studio paloi, ja laulun äänittänyt Martin Brushanekin on kuollut”, Joona kertoo.

Lindström löysi kappaleesta tehdyn demon kotoaan kolme vuotta sitten. Se päätettiin lopulta julkaista 70-vuotisjuhlalevyllä, ja siitä on tehty musiikkivideo, joka on leikattu Kari Tapion Amerikan-matkoilla kuvatusta materiaalista.

Joona ja Jani Jalkanen sekä kappaleen sovittaneet Sampo Haapaniemi ja Seppo Rehnström kävivät tervehtimässä iäkästä säveltäjää tämän kotona 3. elokuuta. He soittivat Lindströmille valmiiksi tuotetun version hänen yli 15 vuotta aiemmin säveltämästään laulusta. Säveltäjä Erik Lindström kuoli 27. elokuuta 93-vuotiaana.

 

Kari Tapion 70-vuotisjuhlakiertue alkoi heinäkuussa laulajan synnyinkunnasta Suonenjoelta. Marraskuun loppuun saakka kestävällä kiertueella käydään 30 paikkakunnalla, sen jälkeen vuorossa on pieni kiertue Ruotsissa.

X