Kotiliesi: Näyttelijä Katja Küttner tuli nuorena kaukaa Helsinkiin – ”Muuttaminen oli pelottavaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Näyttelijä Katja Küttner sai tukea ja turvaa uusilta ystäviltään Ylioppilasteatterissa, kun hän muutti Helsinkiin 30 vuotta sitten.
Näyttelijä Katja Küttner sai tukea ja turvaa uusilta ystäviltään Ylioppilasteatterissa, kun hän muutti Helsinkiin 30 vuotta sitten. © Suvi Elo
Katja Küttner seurasi sitkeästi unelmaansa näyttelijän ammatista. Pieneltä paikkakunnalta oli niin fyysisesti kuin henkisesti pitkä matka Teatterikorkeakouluun.

Katja Küttner on monipuolinen näyttelijä, joka on tehnyt mieleenpainuvia rooleja niin elokuvissa, televisiosarjoissa kuin teatterissa. Moni muistaa Küttnerin erityisesti Prinsessa-elokuvasta, jonka päärooli Kellokosken psykiatrisessa sairaalassa eläneestä tosielämän henkilöstä toi hänelle Jussi-patsaan.

Küttnerin tie näyttelijäksi ei ollut mitenkään itsestään selvä. Hän on lähtöisin Pohjois-Pohjanmaan Oulaisista, jossa teatterin harrastaminen ei ollut hänen nuoruudessaan mahdollista – ei ennen kuin Küttner kavereineen järjesti paikkakunnalle näytelmäryhmän.

Ennen Teatterikorkeakoulua Küttner opiskeli näyttelemistä kansanopistossa ja hakeutui Helsingissä Ylioppilasteatteriin, jossa hän ystävystyi Minttu Mustakallion ja Lotta Lehtikarin kanssa ja tapasi myös tulevan miehensä, käsikirjoittaja Iiro Küttnerin.

Muutto kaukaa pohjoisesta pääkaupunkiin ei ollut helppo.

”Muuttaminen oli pelottavaa. Perheeni asui kuudensadan kilometrin päässä, ja kaipasin turvaa. Ystävät ovat olleet perheeni ja turvani”, Küttner kertoo Kotiliesi-lehdessä.

Teatterikouluun Küttner pääsi vasta viidennellä yrittämällä.

”Vuotta ennen kuin minut hyväksyttiin, kouluun pääsi monta ystävääni. Se oli kyllä kova paikka. Mutta nuorena on uskoa elämään.”

Lue myös: Antti Tuomas Heikkinen pääsi Teatterikorkeakouluun viidennellä yrittämällä: ”Karsiutuminen oli joka kerta kova paikka”

Katja Küttner: ”Olen joskus raivostunut pienelle ihmiselle”

Katja Küttner kertoo tienneensä jo pienenä haluavansa äidiksi. Hänellä on Iiro Küttnerin kanssa 16-, 15- ja 11-vuotiaat lapset.

Küttner oli itse lapsena perhepäivähoidossa, ja lämmin suhde omaan hoitajaan kesti tämän kuolemaan saakka. Siksi hän halusi myös omat lapsensa perhepäivähoitoon. Sopiva hoitaja löytyi sattumalta aivan läheltä perheen kotia, ja hän hoiti kaikki Küttnerin lapset viisivuotiaiksi asti. Apua teatteriperheen arkeen on saatu myös Küttnerin edelleen Pohjanmaalla asuvilta vanhemmilta.

Küttner toteaa, että ilman lapsia hänellä ruusuisempi kuva itsestään ihmisenä.

”Suurin osa pienten lasten vanhemmista tunnistaa, että pinna voi katketa. Olen joskus raivostunut hyvin pienelle ihmiselle ja kokenut syyllisyyttä käytöksestäni, ja olen pyytänyt anteeksi”, Küttner kertoo Kotiliedessä.

Viisi vuotta vanhemman Iiron Katja Küttner tapasi Ylioppilasteatterissa, mutta pariskunta heistä tuli vasta vuosia myöhemmin. Nyt kun lapset ovat ehtineet teini-ikään, näyttelijä-äidillä ja käsikirjoittajaisällä on taas enemmän aikaa toisilleen.

Pitkässä parisuhteessa parasta on Küttnerin mielestä tuttuus ja turva, mutta puolison seura myös inspiroi edelleen.

”Koen Iiron edelleen kiinnostavana, älykkäänä ja hauskana keskustelukumppanina”, Katja Küttner kehuu.

X