Katri Ylander kävi syvissä vesissä – Kahvilatyö sai jäädä, kun hyvä olo löytyi jälleen lavalta ja laulamisesta

Idolsista ponnistanut laulaja Katri Ylander juhlii syksyllä 15-vuotiasta uraansa. Matkan varrelle on mahtunut uusia alkuja ja syviä pohdintoja, mutta rohkein veto oli osallistua kaiken muuttaneeseen laulukilpailuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laulaja Katri Ylander kävi syvissä vesissä.

Idolsista ponnistanut laulaja Katri Ylander juhlii syksyllä 15-vuotiasta uraansa. Matkan varrelle on mahtunut uusia alkuja ja syviä pohdintoja, mutta rohkein veto oli osallistua kaiken muuttaneeseen laulukilpailuun.
Teksti: Linda Martikainen 

Katri Ylander kertoo suurimmaksi tunnepohjaiseksi ratkaisukseen elämässään osallistumisen Idols-kisaan 16 vuotta sitten.

”Olin juuri valmistunut ammattikoulusta tarjoilijaksi mutta ehtinyt haaveilla laulajan urasta jo vuosia. Olin hyvin nuori, vasta 19-vuotias. En tiennyt artistin elämästä mitään. Tiesin vain, että halusin laulaa ihmisille. Minulla on aina ollut luontainen palo laulamiseen”, Katri Ylander muistelee.

Kahvilasta kaipuu musiikin pariin

”Esiintymislava on ollut ainoa paikka maailmassa, jossa olen kokenut olevani oikeassa paikassa. Nuorena en sitä ehkä vielä tiedostanut, mutta minulla on aina ollut eräänlainen sisäsyntyinen tarve lohduttaa, olla tukena toisille musiikin kautta. Se kuuluu myös kappaleissani.

Vaatii paljon työtä, että pääsee tähän pisteeseen, jossa voi laulaa työkseen. Idols toi julkisuutta rytinällä, mutta etenkin sen jälkeiset vuodet ovat olleet todella opettavaisia. Pidin parikin kertaa vuosien taukoa musiikista ja työskentelin kahvilassa.

Juuri ennen ensimmäistä taukoani julkaistu albumi ei saanut ihan niin paljoa näkyvyyttä, että se olisi mahdollistanut keikkojen jatkamista. Ravintola-ala oli siinä kohtaa taloudellisesti järkevämpää kuin musiikin tekeminen.”

Kun jäin ensimmäiselle pidemmälle tauolle, musiikkini ei ollut saanut niin paljoa radiosoittoa tai näkyvyyttä, että se olisi tuonut tarpeeksi porukkaa keikoille. Tyhjille saleille esiintyminen alkoi olla aika uuvuttavaa, niinpä aloin työskennellä kahvilassa.

Tuloni olivat ennen taukoa hyvin epäsäännölliset, joten säännöllinen palkka kahvilasta pani asioita järjestykseen. Mutta siihen se jäikin.

Säännöllisistä tuloista ja sinänsä mukavasta työstä huolimatta koin, että voimani ehtyvät ennemmin kuin kasvoivat. Huomasin väsyväni ja kaipaavani takaisin musiikin pariin.”

”Tätä minun kuuluukin tehdä”

”Lopulta asiat lähtivät uudestaan rullaamaan vuonna 2018, kun Kari Hynninen otti minuun yhteyttä ja tarjosi Sinä pärjäät -kappaletta. Keväällä 2019 julkaisimme Sano mulle jotain kaunista -biisin, joka nousi hitiksi ja mahdollisti keikkamyyjän kanssa keikkojen suunnittelun.

Pian tajusin, että se aika, jonka olin ollut erossa keikkailusta ja laulamisesta, ei ollut tehnyt minua onnelliseksi. Päinvastoin. Nyt kun olen päässyt uudestaan kiinni tälle uralle, koen vahvasti, että tätä minun kuuluukin tehdä. Minulla on tunne, että teen jotain oikein.

Olen itse ollut aina ristiriitojen sekamelska. Olen arka ja helposti omissa oloissani viihtyvä, enkä kaipaa vapaa-ajallani huomiota ollenkaan. Jokin on silti vetänyt minua laulamaan lavalle.

Kävin aika syvissä vesissä tauon aikana. Suomi on pieni maa ja aina kaikille artisteille ei ole tilaa niin, että sitä pystyisi työkseen tekemään. Mietin pitkään, että oliko urani tässä, ja yritin hyväksyä sen. Biisejä oli kyllä tarjottu minulle vuosien varrella, mutta ne eivät tuntuneet sopivilta.

Hynnisen soitettua janosin takaisin laulamisen pariin, ja se tunne sai viedä minua toistamiseen. En ole katunut uravalintaani. Koen olevani todella onnekas, että vielä vuosien jälkeenkin saan laulaa.”

Katri Ylander

Laulaja Katri Ylander lähtee 15-vuotisjuhla­kiertueelleen syksyllä. © Jonne Räsänen

”Elämä on muutosta ja se pitää vain hyväksyä”

”En pääosin kirjoita omaa musiikkiani, mutta olen saanut lisää rohkeutta kappalevalinnoissa. Uskallan kieltäytyä, jos kappale ei tunnu omalta. Joskus menee hyviä tilaisuuksia ohikin, mutta itselleen pitää olla uskollinen.

Olen tosi kova stressaamaan ja murehtimaan tulevaa. Silloin kun ahdistus kasvaa, yritän muistaa hengittää syvään. Yritän myös kirjoittaa ahdistavat jutut ylös ja erottaa mielessäni ne asiat, joille voin tehdä jotain. Totta on, että ahdistavilta tuntuvista asioista selviää aina.

Elämä on muutosta ja se pitää vain hyväksyä. Kaiken sen mitä syntymän ja kuoleman välissä tekee, pitäisi jollain tapaa olla sellaista, että itsellä on hyvä olla. Bonusta on sitten se, jos pystyy tuottamaan vielä muillekin hyvää.

Syksyllä tulossa on 15-vuotisjuhlakiertueeni. Halusin juhlistaa tätä taivalta nyt, vaikka se onkin välillä ollut vähän rikkinäinen. Tein juhannuksena koronan toisen aallon jälkeen ensimmäisen keikan ja se oli liikuttavaa. Ihmiset lauloivat välillä niin kovaa mukana, etten kuullut omaa ääntäni. Se voiteli kyllä kaikki haavat.”

Lue myös: Laulaja Katri Ylander tekee paluun tähtilavoille: ”Minulla on nyt kova palo ja tahto mennä eteenpäin”

X