Katri Ylander nousi estradeille vaatimattomista oloista – Kiitollisuus kantaa laulajaa: ”Meillä oli aika tiukkaa, kun olin pieni”

Laulaja Katri Ylanderin elämä muuttui kertaheitolla, kun hän päätti osallistua Idols-ohjelman koelauluihin. Mutta menestys ei ole ollut itsestäänselvyys.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuosi 2005 mullisti Katri Ylanderin elämän.

Laulaja Katri Ylanderin elämä muuttui kertaheitolla, kun hän päätti osallistua Idols-ohjelman koelauluihin. Mutta menestys ei ole ollut itsestäänselvyys.
(Päivitetty: )
Teksti: Linda Martikainen

Katri Ylander katsoi Idolsin ensimmäisen kauden telkkarista, ja ajattelin heti, että haluan tuonne.

Idols oli silloin Suomessa valtavan iso juttu. Päätin hakea toiselle kaudelle”, Katri Ylander kertoo.

”Itkin helpottuneena – yksi haaveeni oli toteutunut”

”Koelaulut järjestettiin No­kian Edenissä. Olin 19-vuotias ja muuttanut Harjavallasta omilleni Huittisiin. Työskentelin kahvila Härkäpakarissa äitiysloman sijaisena ja mietin, uskallanko sanoa pomolleni, että osallistun Idolsiin ja tarvitsisin sen vuoksi vapaata. Pomo suhtautui myötämielisesti.

Ajoin koelauluihin ystäväni kanssa. Edenissä oli hirveän pitkä jono, jota kuvattiin telkkariin. Se tuntui oudolta ja ihmeelliseltä, ja kaikkia jännitti. Osallistujia oli paljon ja päivä oli tosi pitkä.

Olin valinnut kappaleekseni Randy Crawfordin Almazin. Minusta se oli vain kaunis, ja siinä oli paljon laulettavaa. Olin kirjoittanut käsin sanat paperille ja pänttäsin niitä viime hetken paniikissa ennen omaa vuoroani.

Koelaulu meni hyvin, vaikka en muista siitä paljoakaan. En osannut ajatella, että pääsisin jatkoon, mutta näin kävi. Se hetki muutti elämäni. Itkin helpottuneena kameroiden edessä, takana oli niin pitkä päivä ja yksi haaveeni oli toteutunut.”

Elämä muuttui ja intohimo voitti

”En tiennyt vielä silloin, mitä artistin elämä tulisi olemaan. Menin vain pelottomasti kohti unelmiani, ja hyvä niin. Intohimo laulaa voitti kaiken.

Pääsin lopulta finaaliin, jossa meitä oli jäljellä enää seitsemän laulajaa. Yleisö sai äänestää meitä jokaviikkoisissa live-lähetyksissä. Kävimme ostoskeskuksissa jakamassa nimmareita, ja se tuntui ensin ihan hassulta. Yhtäkkiä minusta oli tullut ihminen, joka tunnistettiin joka puolella. Se muutti siihenastisen elämäni täysin.

Meitä ohjeistettiin onneksi hyvissä ajoin julkisuudesta. Meitä neuvottiin esimerkiksi vaihtamaan puhelinnumerot tai laittamaan kaikki tiedot salaisiksi. Olen siitä asti pitänyt kaikki tietoni salaisina.

Idolsin aikana somea ei vielä ollut, vaan minäkin sain ihan oikeaa fanipostia eli kirjeitä. Lasten lähettämän fanipostin lisäksi sain myös rakkauden tunnustuksia miehiltä ja kuvien kera. Se oli tosi hämmentävää.”

Katri Ylander vuonna 2005. © Katrin kotialbumi

Katri Ylander vuonna 2005. © Katrin kotialbumi

Ennakkosuosikkina Idols-finaaliin

”Itse finaalissa joulukuussa 2005 olin ennakkosuosikki. Tulin lopulta toiseksi ja Ilkka Jääskeläinen voitti. En ollut pettynyt, vaikka äänet jakaantuivat aika tasan. Ymmärsin, että voitolla ei ollut siinä vaiheessa juurikaan merkitystä, koska olin päässyt jo niin pitkälle ja jäänyt monien mieliin.

Pian finaalin jälkeen tein levytyssopimuksen ja muutin Helsinkiin kivaan kaksioon.

En ehkä muuten ole muuttunut siitä entisestä Katrista kuin että olen ehkä vähän varauksellisempi tänä päivänä. Tarkkailen ympäristöäni ja tutkailen usein ihmisiä siltä varalta, jos joku tunnistaa.

Idolsin aikana julkisuus oli suurin elämänmuutos ja aikamoinen kauhistuskin välillä. En silti pelännyt sitä nuorempana, mutta kaikilla on yksityisiä asioita, joita emme toivoisi tulevan julkisuuteen. Olen halunnut myös suojella lähipiiriäni. Luulen, ettei kukaan ole vuokseni joutunut kärsimään.

Lauloin, keikkailin ja tein levyjä putkeen neljä viisi vuotta, kunnes oli pakko pysähtyä ja prosessoida, mitä oikeastaan oli tapahtunut. Kävin myös terapiassa. En vain Idolsin jälkeisten tapahtumien takia, sillä samaan aikaan elämässäni tapahtui paljon muutakin.

Hattuun minulla ei ole koskaan menestys noussut. Meillä jokaisella on elämässä ihan samanlaisia haasteita. Oman perheen ja läheisten olemassaolo ja tuki on tärkeintä. Sitä ei pidä koskaan unohtaa, vaikka menestystä tulisi.

Tulen aika vaatimattomista oloista. Meillä oli aika tiukkaa, kun olin pieni, eikä menestyminen ollut itsestäänselvyys. Osaan arvostaa sitä varsinkin nyt, kun ihmisiä tulee keikoille suvantovaiheen jälkeenkin. Se pitää tosi kiitollisena.”

Laulaja Katri Ylander

Laulaja Katri Ylander kävi syvissä vesissä. © Jonne Räsänen

X