Kauko Röyhkä nauttii syksyn järjestelmällisyydestä: ”Olen pimeyden lapsi”

Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä.
Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä. © VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Muusikko ja kirjailija Kauko Röyhkä pitää syksyn järjestelmällisyydestä, koska syksyllä pääsee arkeen kiinni.

Kauko Röyhkä nauttii tunnelmallisesta ja työteliäästä syksystä:

”Olen pimeyden lapsi. Minusta koko syksy on mukavaa aikaa. Pidän syksyn järjestelmällisyydestä.

Kesä on usein lojumista, mutta syksyllä pääsee taas arkeen kiinni. Ihmisiä saa kiinni kesäloman jäljiltä.

Tämän syksyn työprojekteihini kuuluu hiljattain julkaistu muistelmateokseni Marjatan poika, jossa kerron lapsuudestani ja nuoruudestani ja siitä, miten kasvoin ilman isää.

Jännitin, miten ihmiset ottavat kirjani vastaan. Tähän mennessä arvostelut ovat onneksi olleet pelkästään positiivisia.”

Lue myös: Evakkojen lapsi Pelle Miljoona: ”Ilman historiaa me vaan leijutaan tässä höttöisessä ajassa”

Kauko Röyhkä on syksyn miehiä.

Kauko Röyhkä on syksyn miehiä. © Marjo Tynkkynen/Otavamedia

Kauko Röyhkän syksyyn kuuluu myös nautiskelu

”Syksyisin pidän huolta hyvinvoinnistani lenkkeilemällä kolme kertaa viikossa noin 8 kilometriä. En tykkää juosta kesän kuumuudessa, mutta syksyn tullen säännöllinen lenkkeily palaa viikko-ohjelmaani kuin luonnostaan.

Yritän tänä syksynä syödä hieman kevyemmin. Suosin salaatteja ja keittoja. Aina välillä tekee mieli herkutella, eikä se niin vaarallista ole. Syksyyn kuuluu myös nautiskelu.

Minulla on tapana viettää iltasella tunnelmahetkiä: kynttilöitä, vähän punaviiniä ja rauhallista musiikkia taustalle soimaan.

Syksyn paras hetki on elokuun pimenevät illat, kun tarkenee vielä istuskella ulkona. Pidän myös myöhäissyksystä, kun tuulee ja vihmoo vettä. Silloin on hyvä lämmitellä kotona.”

Lue myös: Seura tapasi ruotsalaisen suosikkidekkaristi Camilla Greben: ”Kauhuelokuvat tai rikossarjat eivät pelota minua lainkaan – tosielämä on paljon pelottavampaa”

”Syksyssä on jotain yhtä kutkuttavaa uuden alkamista”

”Muistan lapsuudestani sen tunteen, kun pitkän kesäloman jälkeen alkoi koulu. Edelleen syksyssä on jotain yhtä kutkuttavaa uuden alkamista.

On selvää, että syksyllä tartutaan töihin. Olen siitä onnellisessa asemassa, että saan tehdä työkseni sellaista, mistä nautin. Tekisin työtäni, vaikka tästä ei maksettaisi.

Armeija-aikoina psykiatri sanoi minulle,että minulla tulee varmasti vanhemmalla iällä olemaan masennuskausia. Näin ei ole tapahtunut.

Ylipäätään elämäni on ollut melko tasaista ilman todella rankkoja jaksoja. Olen onnellinen vuosista ja vuodenajoista riippumatta.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti