Anna-lehti: Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen tutustuivat jo nuorina – Teinirakkaus kantaa, kun valmentaja-puoliso luotsaa huippuhiihtäjä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Liisa Valonen
Olympiavoittaja Kerttu Niskasen aviomies, entinen kilpahiihtäjä Juho Mikkonen alkoi valmentaa puolisoaan. Päätöksestä varoiteltiin, mutta yhteistyö on sujunut ihanteellisesti.

”Seuraava haaveemme on rakentaa tulevaisuudessa omakotitalo, todennäköisesti Vuokattiin. Siellä on hyvä satsata asioihin, joita olemme vaalineet parisuhteessakin: hyvään arkiseen olemiseen ja elämänlaatuun”, huippuhiihtäjä Kerttu Niskanen, 33, ja hänen valmentajansa ja aviomiehensä Juho Mikkonen, 31, kertovat Anna-lehdessä.

Pari on ollut yhdessä jo seitsemäntoista vuotta, yli puolet elämistään. Urheilijat tapasivat satunnaisesti samoissa hiihtokisoissa, mutta he tutustuivat teini-ikäisinä yhteisellä hiihtoleirillä.

Kerttu Niskanen kuvaa 15-vuotiaan Juhon olleen avoin, kiltti ja komea, ja että nuorukaisesta tuli luotettavan oloinen vaikutelma.

”Samoja piirteitä arvostin Kertussa. Oli helppo jutella. Tapaamisen jälkeen taisi kuitenkin mennä keväämmälle, että alettiin seurustella”, Juho Mikkonen muistelee.

Muutama vuosi myöhemmin pari muutti ensimmäiseen yhteiseen asuntoon Vuokattiin. Samana vuonna Niskanen ja Mikkonen menivät kihloihin.

Puolison valmentajaksi

Vaikka pariskunnalla on muitakin yhteisiä nimittäjiä, urheilu on niistä suurin. Ennen Kerttu Niskasen valmentajaksi ryhtymistä Juho Mikkonen oli maajoukkuetason kilpahiihtäjä.

Hän kertoi pitävänsä harjoittelusta, mutta väsyneensä jatkuvaan kilpailemiseen.

”Olimme eläneet niin pitkään samanlaista elämää. Pelkäsin, että jotain jää pois tai jotain loppuu, kun Juho lopettaa. Ymmärsin senkin, että Juhoa ei voi pakottaa, jos aika ja raja olivat tulleet vastaan”, Kerttu Niskanen kertoo.

Kun Juho ryhtyi valmentamaan puolisoaan, monelta taholta kantautui epäilyksiä siitä, että ratkaisu ei välttämättä ole hyvä avioliiton kannalta.

”Arveltiin, että voiko tuollainen toimia tai tuleeko meille riitaa. Meillä on aina mennyt ajatukset ja tekemiset niin yksiin, että meille ei ollut edes tullut mieleen, että voisi tulla konflikteja”, Kerttu sanoo.

Nyt yhteistä aikaa on jopa enemmän kuin aiemmin, sillä Juho tekee samat treenit Kertun kanssa. Lenkkipolulla he keskustelevat samalla arkisista asioista, kuten kesämökin pihasuunnitelmasta.

”Tiedän, ettei minulla ole varmaan ikinä tämän jälkeen tilaisuutta valmentaa vain yhtä urheilijaa näin intensiivisesti”, Juho toteaa, ja toivoo valmentavansa urheilijoita jatkossakin vaimonsa lopetettua.

Menestys ei ole tuonut muutoksia

Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen uskovat, että yhteiset vuodet ovat muovanneet heistä näin tiiviin yksikön. Molemmat pitävät ruoanlaitosta ja katsovat päivittäin uuden jakson Salatuista elämistä.

”Koen tämän pelkästään ihanteellisena tilanteena, minulla on valmentaja, joka tuntee minut läpikotaisin ja pystyy olemaan mukana jokaisessa harjoituksessa”, Kerttu sanoo.

Miestään hän kuvaa ”perheen aivoiksi”, ja osapuolista rauhallisemmaksi. Kerttu sanoo itse tekevänsä, ennen kuin ajattelee. Hänen mukaansa kumpikaan ei ole koskaan osannut riidellä.

Ihmisinä he eivät arvioidensa mukaan vuosien saatossa muuttuneet.

”Kerttu on sama tavallinen ihminen, vaikka menestystä on tullutkin”, Juho Mikkonen kertoo Anna-lehdessä.

Lue lisää Annan numerosta 24/2022. Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen kertovat lehdessä myös uudesta perheenjäsenestään ja urheilusaavutuksistaan.

Lue myös: Hiihtäjä Kerttu Niskanen oli jo lopettamansa uransa jalkavamman vuoksi – ”Mielessä kävi, että ura oli tässä”

Hiihtäjä Kerttu Niskanen

Maastohiihtäjä Kerttu Niskanen on noussut Pekingin olympialaisten mitaliehdokkaaksi ”montun pohjalta”, kuten hän itse loukkaantumisen jälkeistä henkistä tilaansa kuvailee. © Jesse Väänänen

X