Sara Kuivisto huolestui tyhjistä leikkikentistä ja yhä vähemmän liikkuvista lapsista: ”Sitten ihmetellään, kun minunkaan lajeihin ei tule nuoria”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Juoksija Sara Kuivisto
Juoksija Sara Kuivisto uskoo, että on ollut eduksi, että hän keskittyi juoksuun niin myöhällä iällä. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Ennätyksiä juossut Sara Kuivisto on huolestunut nuorten vähäisistä liikuntamääristä: ”Lapset liikkuvat niin vähän."

Kestävyysjuoksija Sara Kuivisto, 30, juoksi Tokion olympialaisissa neljä kertaa Suomen ennätykset uusiksi, kahdesti 800 metrillä ja kahdesti 1 500 metrillä. Ennätysjuoksut poikivat uran ensimmäisen Timanttiliiga-startin ja Saran mainio kausi jatkuu vielä Suomi–Ruotsi-maaottelussa.

Olympialaisten jälkeen kisarytmi on suorastaan kiihtynyt.

”Olen aina tottunut kilpailemaan paljon. Ei ole mikään juttu juosta paljon, mutta tietysti sitä varten on pitänyt harjoitella monta vuotta.”

Olympiajuoksijan kunnon rakennus alkoi jo lapsuudessa. Sara onkin huolissaan siitä, kuinka monet lapset ja nuoret viettävät kaikki päivät kotona ja pelaavat sen sijaan, että leikkisivät ulkona. Hän on juoksulenkeillään huomannut, että leikkikentät ovat usein iltaisin tyhjinä.

”Lapset liikkuvat niin vähän. Sitten ihmetellään, kun näihin minunkaan lajeihini ei tule nuoria. Olin 10-vuotiaana tehnyt sen liikuntamäärän, mitä moni nuori ei ole tehnyt 20 ikävuoteen mennessä.”

Hevostilalla Porvoon Epoon kylässä kasvanut Sara tottui jo lapsena osallistumaan maatilan töihin. Hän pyöräili, hiihti ja kävi uimassa. Kaikkialle mentiin pyörällä tai jalan.

”Kun pääsimme siskon kanssa koulusta, emme käyneet sisällä kuin syömässä ja nukkumassa. Olimme ulkona kaikki päivät.”

Juoksuun ei ole kyllästynyt

Aktiivinen ulkoilu ja liikunta tekivät Sarasta monipuolisen urheilijan. Myöhemmin hän juoksi koulumatkojaan 13 kilometrin päähän yläkouluun, joskus myös kotiin.

Yleisurheilun Sara aloitti vasta 16-vuotiaana, mutta liikunnallisen taustansa takia tottui nopeasti kovaan treeniaikatauluun. Jo tuolloin hänellä oli treenit kahdesti päivässä, ja hän noudatti aikataulua myös opiskellessaan kokiksi.

”Olin liikkunut niin paljon, että se ei ollut ongelma. Jos olisin istunut vain sisällä pelaamassa Playstationia siihen asti, ohjelman mukainen harjoittelu ei olisi ollut edes mahdollista.”

Sara uskoo, että on ollut eduksi, että hän keskittyi juoksuun niin myöhällä iällä.

”En ole vielä kyllästynyt juoksemiseen, kun aloitin lajiharjoittelun niin myöhään. Jos olisin aloittanut erikoistumisen jo viisivuotiaana, voisi olla eri tilanne. Monipuolisuus on varmasti ollut muutenkin hyödyksi.”

Tähän viittaavat myös tutkimukset. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain tutkimuksesta, jonka mukaan erikoistuminen päälajiin hyvin nuorena ei välttämättä johda menestykseen aikuisena. Suuremmat mahdollisuudet ovat niillä, jotka ovat harrastaneet nuorina monipuolisesti urheilua.

Kaksi matkaa jatkossakin

Sara Kuivisto valitsi päämatkansa 800 metriä ja 1 500 metriä vasta 20-vuotiaana. Siihen asti hän juoksi kestävyysmatkoja laidasta laitaan ja ensimmäinen Suomen mestaruuskin tuli nuorten sarjassa 2 000 metrin estejuoksussa.

Keskimatkat valikoituivat päälajeiksi, koska tuolloin Sara aloitti valmentajansa Ari Suhosen valmennuksessa. Suhonen pitää edelleen hallussaan miesten 800 metrin Suomen ennätystä vuodelta 1989.

Toistaiseksi myös Sara juoksee valmentajansa tapaan sekä 800 metriä että 1 500 metriä.

”Tulen varmasti aina juoksemaan kumpaakin, mutta vielä ole mietitty ensi kauden suunnitelmaa ja sitä, kumpaa painotetaan enemmän. Se on vaikea kysymys, kun kumpikin kulkee niin hyvin ja tykkään kummastakin matkasta.”

Lue myös: Ennätyksiä takova juoksija Sara Kuivisto kasvoi arasta tytöstä sisukkaaksi taistelijaksi: ”Menestys ja omien rajojen etsiminen motivoivat”

X