Kilpisjärven rauhassa soljuu Eränkävijät-ohjelmasta tuttujen Akin, Emilian ja Äijä-koiran arki: ”Emme jääneet vain haaveilemaan erämaa- ja kalastuselämästä, teimme haaveestamme totta”

Kultaisen Venla-palkinnon yhdessä isäntänsä Aki Huhtasen kanssa voittanut Äijä on haaveileva eräkoira. Tekeillä olevan suurtuotannon takia suomenlapinkoirasta tulee kansainvälinen tv-tähti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Äijä on pennusta saakka tottunut matkaamaan Kilpisjärven jäälle pilkille Aki Huhtasen ajaman moottorikelkan takasatulalla.

Kultaisen Venla-palkinnon yhdessä isäntänsä Aki Huhtasen kanssa voittanut Äijä on haaveileva eräkoira. Tekeillä olevan suurtuotannon takia suomenlapinkoirasta tulee kansainvälinen tv-tähti.
(Päivitetty: )
Teksti: Ville Vanhala

Koira istuu jäällä ja katsoo pilvien lomasta pilkistävää aurinkoa.
Koira on Äijä.

Valkoisina seininä Kilpisjärven rannasta nousevien Saana- ja Mallatunturien katveesta pilkottavat Kilpisjärven kylän talot. Maiseman kirkkaus häikäisee. Hiljaisuuden rikkoo Äijän tuhahdus.

Koira ravistelee lumihiutaleita kuonoltaan.

Neljän vuoden ikäinen Äijä on kotimaisemissaan.

Kilpisjärveläinen koira on kaksinkertainen Venla-palkinnon voittaja. Äijän tähdittämä Eränkävijät-ohjelmasarja palkittiin vuoden 2017 parhaana televisio-ohjelmana. Toisen Venla-palkintonsa Äijä sai tammikuussa 2019 isäntänsä Aki Huhtasen kanssa, kun kaksikko valittiin vuoden 2018 parhaiksi tv-esiintyjiksi.

Äijä istuu jäällä liikahtamatta. Koiran silmät räpsähtävät, kun tuulenvireen hangesta nostattamaa vitilunta varisee koiran päälle.

Äijä tuskin tietää, että siitä on tullut maamme suosituin koira.

Kun Äijälle puhuu, se kallistaa päätään ja korvat heilahtavat.

Äijä kuuntelee. Se ei vastaa, mutta ehkä se ymmärtää, mitä sanotaan.

Äijä-koira

Äijä on uskollinen kumppani ja kaikkien kaveri. Koiran ilo ei hyydy edes kireässä pakkasessa. Pekka Kustula

Tuoksuvat jätökset

Kun koira syntyi oululaiseen Hallakedon kenneliin, se sai nimekseen Lapin Lemmikki.
Seitsemän viikon ikäisenä pentu muutti Emilia Laitisen, 31, ja Aki Huhtasen, 42, kotiin Kilpisjärvelle.

”Äijä on virallisesti minun koirani, mutta Aki on ominut sen itselleen.”

Lapin Lemmikistä tuli Äijä, koska Kilpisjärvellä eläminen on Hyvinkäältä kotoisin olevan Emilian mielestä mitä suurimmassa määrin ”äijäilyä.”

Kalastajina, kalastus- ja eräoppaina ja kalastusmatkailuyrittäjinä työskentelevät Emilia ja Aki viettävät enemmän aikaansa järvillä ja tuntureilla kuin kotonaan.

”Se on äijämeininkiä, mistä naisetkin pitävät. Koira on lemmikki, se on myös työkaveri ja siten myös äijä.”

Pienenä Äijä muistutti pörröisenä pallerona enemmän karhun- kuin koiranpentua, mutta Äijä oli kiltti eikä se tehnyt pennuille tyypillisiä tihutöitä

”Kerran se söi tuoksukynttilän, jonka jälkeen sen kakka haisi hyvälle.”

Äijä-koira

Eränkävijät-sarjasta suomalaisten suosikkikoiraksi tullut Äijä on pian myös kansainvälinen TV-tähti. Pekka Kustula

Poseeraaja

Kun tuotantoyhtiö etsi eräaiheiseen tv-sarjaansa esiintyjiä Pohjois-Suomesta, Aki Huhtanen otti koekuvauksiin Äijän mukaansa.

Vaikka koiraa ei edes haettu kuvaruutuun, Aki ja Äijä kiinnitettiin sarjaan esiintyjiksi.

Ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella Aki ja Äijä esiintyivät sarjassa kahdestaan ja seuraavalla tuotantokaudella ryhmään liittyi myös Emilia.

Ennen pitkää Äijästä tuli koko sarjan suosituin esiintyjä.

Koira ei osaa jännittää tai esiintyä kameroiden edessä, mutta se on oppinut poseeraamaan.

”Kun Äijästä otettiin revontulikuvaa pitkällä ajastuksella, koira seisoi kymmeniä sekunteja liikkumatta samassa asennossa”, Aki kertoo.

Hän ja Emilia eivät varsinaisesti esiinny kameroiden edessä, vaan he tekevät ohjelmassa sitä, mitä tekisivät muutenkin.

”Haluamme elää Kilpisjärvellä pohjoisen luonnon keskellä. Emme ole jääneet haaveilemaan erämaa- ja kalastuselämästä, vaan olemme tehneet haaveestamme totta.”

Lemmikkiä valitessaan Aki ja Emilia halusivat pohjoisen ankaria olosuhteita kestävän koiran. Paksu turkki suojaa talvisin Äijää pakkaselta ja viimalta ja kesäisin sääskien puremilta.

Kun Äijä oli kolmen kuukauden ikäinen, se nostettiin ensimmäisen kerran moottorikelkan kyytiin. Nykyään koira ponkaisee käskystä kelkan takasatulalle itse. Äijä on pudonnut kerran kyydistä, heittänyt pari kuperkeikkaa, mutta ei satuttanut itseään ja matka jatkui.

Emilia Laitinen ja Aki Huhtanen

Emilia Laitinen ja Aki Huhtanen ovat tulleet Kilpisjärvelle ja Lapin käsivarren erämaihin jäädäkseen. Pekka Kustula

”Jos jäällä on vettä, on ajettava kovempaa ja silloin voi vain toivoa, että Äijä pysyy kyydissä.”

Kun Emilia ja Aki vievät kesäisin matkailijaryhmiä helikopterilla tunturijärville, Äijän paikka on helikopterin vasemmalla takaistuimella.

”Koira katsoo nousun, mutta nukahtaa sitten roottoreiden hurinaan.”

Aki sanoo koiraa haaveilijaksi.

”Äijä pitää ihmisistä, mutta se hakeutuu myös omiin oloihinsa. Kun olemme kahdestaan kalassa, meille riittää toistemme seura. Äijät viihtyvät yhdessä, vaikka pysyvät vaiti.”

Kun Eränkävijät-ohjelma sai ensimmäisen Venlansa, Äijä oli Akin mukana hakemassa palkintoa Helsingistä. Toisella kerralla se jäi katsomaan Venla-gaalaa kotisohvalta, yhdessä pari vuotta vanhemman suomenlapinkoiranartun Elsan kanssa.

Kovin vakavaa koirien seurustelu ei kuitenkaan ole eikä Elsalle ja Äijälle ole odotettavissa jälkikasvua.

Ketulle kyytiä

Aiemmin Oulussa asunut ja rakennuksilla työskennellyt Aki Huhtanen muutti Kilpisjärvelle 18 vuotta sitten. Kouluttauduttuaan erä- ja kalaoppaaksi hän perusti oman kalastusmatkailuyrityksensä.

Hyvinkäällä syntynyt Emilia Laitinen on myös suorittanut erä- ja kalaoppaan tutkinnon.

Emilia ja Aki asuivat ensin naapureina, mutta muuttivat lopulta saman katon alle.

”Päivääkään emme ole katuneet. Kaupungissa on joskus kiva käydä, mutta emme kaipaa varsinaista kaupunkielämää”, Emilia kertoo.

Kolmas perheenjäsen on Äijä. Se ei ole kodin vahtikoira, sillä Akin mukaan vieraat ehtivät tulla tupaan ennen kuin Äijä edes huomaa heidät. Maastossa koira on valppaampi ja pitää perheensä puolia.

”Jos eväitämme kyttäävä kettu tulee liian lähelle, se saa Äijältä äkkilähdön.”

Äijä-koira

Äijä on luonteeltaan haaveilija. Kotijärvensä jäällä koira voi rauhassa vaipua omiin ajatuksiinsa. Pekka Kustula

Hyväntuulinen persoona

Eränkävijät-sarjan kaksi ensimmäistä suomenkielistä tuotantokautta on jo myyty peräti yli 30 maahan. Sama tuotantoyhtiö kuvaa paraikaa viidessä Euroopan maassa kansainvälistä Love of the wild – From the Alps to the Arctic – sarjaa, jonka suomalaisia tähtiä ovat Emilia Laitinen, Aki Huhtanen ja Äijä.

Vaikka kansainvälistä tv-näkyvyyttä seuraisi kutsuja ulkomaille, kolmikko aikoo pysyä Kilpisjärvellä.

”Äijää ei koskaan laiteta häkkiin pakattuna lentokoneen ruumaan”, Aki sanoo.

Sarjan suosion myötä Äijä on alkanut saada ”läjittäin fanipostia” sekä sähköpostin että sosiaalisen median välityksellä. Äijälle kuten myös Emilialle ja Akille lähetetään myös postikortteja ja kirjeitä.

Aki otaksuu sarjan suosion perustuvan sille, että kiireistä kaupunkielämää elävät tahtovat nähdä toisenlaista elämäntyyliä, mihin he voivat kuvaruudun välityksellä samaistua.

”En kuitenkaan osannut kuvitella, että sarja saa aivan valtaisan suosion.”

Äijän tv-tähteys perustuu sen omistajien mukaan koiran persoonaan.

”Äijä on hyväntahtoinen ja -tuulinen koira. Niin huonoa päivää ei olekaan, ettei Äijä heiluttaisi iloisena häntäänsä. Siinä mielessä meillä on koiralta paljon opittavaa.”

X