Amerikan kuninkaallisista kirjoittanut Katharine McGee arvioi Harryn ja Meghanin elämänmuutosta: ”Lähtö osoittaa, kuinka henkisesti vaativa rooli kuninkaallisilla on”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kirjailija Katharine McGee kokee olevansa velkaa prinssi Harrylle ja herttuatar Meghanille. ”Jos he eivät olisi yhdessä, amerikkalaiset eivät olisi niin innoissaan kirjastani. Meghan on nostanut kiinnostusta kuninkaallisia kohtaan täällä.” © KATHARINE MCGEEN KOTIALBUMI
Kirjailija Katharine McGee kirjoitti fiktiivisen kirjan Yhdysvaltojen kuninkaallisista. Näin kirjailija kommentoi myös Harryn ja Meghanin elämänmuutosta.

Kirjailija Katharine McGee vastaa puhelimeen kotoaan Teksasin Houstonissa. Koronavirustartuntoja on kaupungissa haastatteluhetkellä jo tuhansia, ja McGee pysyttelee kotioloissa.

Onneksi perheeni on myös täällä, ja onneksi emme enää asu pienessä kerrostaloasunnossa. Siellä tätä olisi vaikeaa kestää niin pitkään. Nyt voi onneksi käydä ulkoilemassa ja olla pihalla.”

McGee kertoo huomanneensa, että viimeisten viikkojen aikana hänen kirjaansa Amerikan kuninkaalliset on ostettu tavallista enemmän e-kirjana. Hän arvelee koronaepidemian lisänneen kirjan suosiota: ihmiset kaipaavat toiseen maailmaan epävarmuuden ja stressin keskeltä. Kirja on käännetty lähes 20 kielelle, ja McGee saa lukijoiltaan sähköposteja ympäri maailmaa.

McGeen uusimmassa teoksessa Amerikan kuninkaallisissa (Otava) George Washingtonista ei tullutkaan Yhdysvaltojen ensimmäistä presidenttiä, vaan ensimmäinen kuningas, ja nyt valtaistuimelle on nousemassa ensimmäistä kertaa nainen, prinsessa Beatrice.

Julkisuus on kuninkaallisten kohtalo

Katharine McGee sai idean kirjaan katsoessaan prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häitä aamuyöllä silloisessa kotikaupungissaan New Yorkissa. Hän alkoi pohtia, millainen valtio Yhdysvallat olisi monarkiana.

”Olen aina rakastanut kuninkaallisia ja ajattelin, että kirjoitan ehkä historiallisen kirjan kuninkaallisista. Heissä on jotain kiehtovaa. Heidän roolinsa on hyvin epätavallinen, he ovat sosiaalisesti niin korkeassa asemassa, mutta heillä ei ole juuri lainkaan valtaa. Ja toisin kuin monet kuuluisuutta haluavat julkisuuden henkilöt, heille julkinen elämä on kohtalo.”

Alun perin kirjan piti olla poliittinen murhamysteeri, mutta tarina ei tuntunut McGeesta omalta, joten se hautautui pöytälaatikkoon vuosiksi. McGee työskenteli New Yorkissa nuortenkirjallisuuden kustannustoimittajana ennen esikoiskirjasarjaansa, Tuhat kerrosta -trilogiaa.

Vasta muutama vuosi sitten hän palasi kuninkaallisten pariin ja löysi oman äänensä. Yhdysvalloissa Amerikan kuninkaalliset on poikimassa jo jatko-osan Majesty, joka ilmestyy syyskuussa.

Katharine McGee kiinnostui kuninkaallisista jo lapsena. Hän uskoi kirjoittavansa joskus historiallisen kirjan heistä, mutta lopulta kirja sijoittui nykyaikaan.  © OTAVA

William ja Harry kuin poikabändin jäseniä

Katharine McGee kiinnostui kuninkaallisista jo nuorena. Hän oli 8-vuotias, kun koulussa oppilaiden piti pukeutua historiallisiksi henkilöiksi ja pitää heistä esitelmät. McGee valitsi 1300-luvulla vaikuttaneen Englannin kuningatar Isabellan, koska halusi pitää tiaraa. Sen jälkeen hän kiinnostui muistakin historiallisista kuninkaallisista.

Moderneista kuninkaallisista McGee seurasi nuorena prinssi Williamia ja prinssi Harryä.

”He olivat kuin poikabändin jäseniä, söpöjä julkkiksia. Myöhemmin katsoin äitini kanssa tv:stä prinsessa Dianan hautajaisia. Tiesin hänestä vain, että kaikki rakastavat häntä. Se oli niin koskettavaa.”

Nykyään McGee pitää erityisesti herttuatar Catherinen sekä Hollannin kuningatar Maximan tyylistä. Toisaalta erityisesti vähäpätöisempien kuninkaallisten, kuten prinsessa Beatricen ja Eugenien, roolit kuningasperheessä kiehtovat häntä. He eivät ole keskeisiä kuninkaallisia ja ovat osittain kuin tavallista kansaa joutuessaan tekemään töitä.

Kuninkaallisilla ei ole varaa mokailla

Kirjansa hahmojen esikuvina Katharine McGee käytti prinsessa Margaretia ja kuningatar Elisabetia.

”Rakastan The Crownia! Sen jälkeen halusin lukea lisää Margaretista. Hän oli hyvin kiehtova, voimakastahtoinen prinsessa, joka biletti ja uhmasi kaikkia hovin sääntöjä.”

McGee vertaa prinsessa Margaretia prinssi Harryyn, joka on myös etsinyt paikkaansa hovissa. Harry ja herttuatar Meghan jättivät kuninkaalliset tehtävänsä maaliskuun lopussa ja aikovat tienata itse elantonsa. He muuttivat hiljattain Los Angelesiin Kanadasta, jossa asuivat alkuvuoden.

McGeen mukaan osa amerikkalaisista on Meghanin tosifaneja, osa puolestaan löytää vikaa kaikessa, mitä hän tekee. McGee kertoo olevansa jossain kahden ääripään välissä.

”Heidän lähtönsä vain osoittaa, kuinka henkisesti vaativa rooli kuninkaallisilla on. He tekevät töitä koko ajan eivätkä saa tehdä lainkaan virheitä, mutta hekin ovat vain ihmisiä ja oikeutettuja tunteisiinsa.”

Hän ymmärtää herttuaparin lähdön syitä, mutta pelkää, että Harry ja Meghan ovat menossa ojasta allikkoon.

”Olisin halunnut nähdä, mitä Meghan olisi saanut aikaan. Nyt hän ehti vaikuttaa kuningasperheen tapaan kohdata tavallisia ihmisiä ja olla sosiaalisessa mediassa. Mietin, mitä kaikkea hän olisi saanut aikaan pidemmässä ajassa.”

Katharine McGeen Amerikan kuninkaalliset (Otava) ilmestyy 16. huhtikuuta.

Lue myös: Kuninkaallinen reportaasi: Seura The Crown -sarjan jalanjäljillä Lontoossa kuningatar Elisabethin naapurustossa

X